Eğitim-İş Trabzon Şubesi Başkanı Taner Özlü yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;


"Başbakan, yurtdışı dönüşü “Bir öğretmenin en düşük olanı 1624 lira alıyor. Haftada 15 saat karşılığı alıyor. Peki, düz bir memur ne kadar çalışıyor? 40 saat. Bir de tatili var. Yılda iki ay. Düz memurun tatili 20 gün. Bu haksızlık değil mi?” şeklindeki açıklamasıyla gerek yüz binlerce öğretmeni paragöz, az çalışıp çok kazanan konumuna düşürmeye çalışmış, gerekse diğer kamu çalışanlarını öğretmenlere karşı kışkırtmıştır. Başbakan’ın bu açıklaması, kamu emekçilerinin 23 Mayıs grevinden ne kadar tedirgin olduğunun göstergesidir.

Başbakan, öncelikle eğitimin bir bilim olduğunun bilincine varmalıdır. Öğretmenlik mesleği sadece sınıfa girip ders anlatma mesleği değildir. Öğretmenin ders saatleri dışı çalışmalarından sanırız Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer gibi Başbakan’ın da bilgisi yok. Bir dersin süresi, öğretmen başına düşmesi gereken öğrenci sayısı eğitim biliminde bellidir. Başbakan, öğretmenlerin kaç saat çalıştığını merak ediyorsa, devletin resmi evrakları arasında bulunan OECD raporlarına bakabilir.

Başbakan diyor ki, ‘’Bu haksızlık değil mi? ‘’Evet Sayın başbakan ortada büyük bir haksızlık var. Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomik ve sosyal statüsü en üst sıralarda olan eğitim çalışanları, AKP iktidarı döneminde açlık sınırına yakın bir ücrete mahkûm edilmiştir. Açlık sınırı Nisan 2012’de 1298 TL olarak açıklanırken, bugün eğitim çalışanları ortalama 1500 TL almaktadır. Eğitim çalışanlarının ücretlerini iyileştirmekle yükümlü olan siyasal iktidarın Başbakan’ı ise öğretmenlerin aldığı ücretten ve çalışma saatlerinin azlığından şikâyet etmektedir. Oysa dünyada eğitim çalışanları içinde en fazla çalışan, Türkiye’deki eğitim emekçileridir.

Evet, Sayın Başbakan ortada büyük bir haksızlık var, 2002 yılında kamu çalışanlarına ödenen maaş milli gelirin yüzde 6,6’sı iken, bugün yüzde 5,6’ya düşürmeniz büyük bir haksızlık.

Sayın Başbakan, bu Cumhuriyeti yokluk ve kıtlık içinde kuranlar, “Paşam, vekil maaşlarına ne kadar zam yapalım?’’ sorusuna Atatürk’ten, ‘’Öğretmen maaşını geçmesin’’ yanıtını alırken, sizin bir gece yarısı vekil maaşlarına yüzde yüze yakın zam yapıp, memura yüzde 3.5 teklif etmeniz büyük bir haksızlık



Başbakan şark kurnazlığı yaparak yaklaşık 2,5 milyon kamu çalışanını yoksullukta eşit hale getirmeye çalışmaktadır. Bizler, en düşük maaş alan memurundan, en yüksek maaş alan memuruna kadar kolumuza 6 bin liralık saat taktıracak, yedi yıldızlı otellerde tatil yaptıracak ücret istemiyoruz. Bizler evimize ekmek götürebileceğimiz, çocuğumuzu okutabileceğimiz kısaca insanca yaşayabilmemizi sağlayacak ücret istiyoruz.

Başbakan’ın kamu çalışanlarına olduğu gibi öğretmene bakış açısı da hasmanedir. Başbakan’a, öğretmenle arasında sorun olan valinin “yerini değiştirin” talimatı veren Atatürk’ün öğretmenlerimize verdiği değeri hatırlatmak isteriz.

Özetle, Başbakan 23 Mayıs’ta tüm kamu emekçilerinin görüş ve inanç ayrılıklarını bir yana bırakarak emek ekseninde güç birliği yapıp iş bırakmalarından korkmuştur. Bu korkunun etkisiyle kamu emekçilerini birbirine düşürüp, onları yoksulluk ve açlık temelinde eşitlemeye çalışmaktadır. İktidar, kamu emekçilerinin bu uyarısına kulaklarını tıkamaya devam ederse en kısa zamanda kırmızı kartı göreceğini unutmamalıdır.

Başbakan’ı, öğretmeni açık hedef haline getiren bu açıklamalarından dolayı şiddetle kınıyoruz."