Trabzon’da 11-18 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan GYMNASİADE 2016 Trabzon Okul Sporları Olimpiyatı’nın açılış töreni Hayri Gür Spor Salonunda yapıldı.

Bu yıl 16.’sı yapılan, 31 ülkeden 2 bin 500 sporcunun katıldığı olimpiyatların açılış törenine; Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, ISF Başkanı Laurent Petrynka  Trabzon Milletvekilleri, Okul Sporları Federasyonu Başkanı Fatih Ömür Karakullukçu,  Belediye Bakanları, Daire Başkanları ile sporcular ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşının okunması ile başlayan Olimpiyatların açılış töreni sonrasında, Okul Sporları Olimpiyatlarının ve Trabzon’un tanıtım filmi ile devam etti. Organizasyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun mesajının okunması ile devam etti.

Mesajların okunmasının ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı bir gösteri sundu. Mehteran takımının ardından alfabetik sırayla organizasyona katılan 31 ülkenin bayrak geçişi yapılırken ardından da ‘Kum sanatı’ gösterisi sunuldu.

Gösterilerin ardından sırasıyla Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Karallukçu ve ISF Başkanı Petrynka, konuşma yaptı. Karakullukçu,  “GYMNASİADE Sizlerin katılımıyla sıcak kanlılığı ile misafirperverliği ile ön plana çıkan güzel ülkemizin, güzel kentlerinden Trabzon’da gerçekleştiriyoruz. Yapılacak olan müsabakaların barışa sevgiye kardeşliğe vesile olmasını diliyorum” dedi.

ISF BAŞKANI ATATÜRK’TEN ALINTI YAPTI

Petrynka ise, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözlerinden alıntı yaptığı konuşmasında,  “Genliğin, gönüllerin, izleyicilerin, koçların, hakemlerin spora karşı aynı tutkuyu hisseden pek çok insanın buluşturduğu ne muhteşem bir topluluk. Spor ne kadar, temel bir kalp. Başarıya giden güçlü bir araçtır. Spor pek çok ülkeyi birleştirir, anlaşmazlıkların çözümüdür. Atatürk’ün Yurtta sulh cihanda sulh. Yerleşmiş olduğu bu ülkede ev sahipliği yaparak özelikle spor şehri Trabzon’da karşılıklı anlayışı güçlendirerek birlikte spor ve eğitimle daha da güçlüyüz. Misafirperverliğinizin, sporu teşvik ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ALBAYRAK: TÜRKİYE SON YILLARDA BÜYÜK MESAFE KAT ETTİ

Organizasyona katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, annesinin ve babasının Trabzonlu olduğunu hatırlatarak, “Hem anne, hem de baba kentim olan Trabzon’a teşrif buyurduğunuz için sizi kalben selamlıyorum” şeklinde başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti: “Türkiye olarak, Türkiye hükümeti olarak UNİVERSİAD İle başlayan GYMNASİADE  ile devam eden, tüm dünya gençlerine olimpiyat ruhunu aşılayan bu güzel organizasyona Türkiye olarak bir kez daha ev sahipliği yaptığımız için büyük mutluluk duyuyoruz. Son yıllarda, Türkiye olarak çok büyük bir mesafe kat ettik. Ekonomik olarak, siyasi olarak ve spor alanında. Türkiye’yi sadece Avrupa’da değil, eğitim noktasında da spor noktasında çok ileriye taşıdık. Yaptığımız bunca hizmet ve yatırım ile sadece Türkiye değil, bölge ve dünya gençliğine önemli katkılarda bulunmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Gençliğin ve gençliğimizin başta spor olmak üzere gelişimlerini sosyal alanında, sağlık alanında çok ciddi noktaya taşımak için eğitim olarak üst düzeye taşımak için çok önemli projelere imza atıyoruz. Değerli gençle;  spor, barış kardeşlik, sevgi ve dostluktur”

“DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞIYIN”

Bakan Albayrak, “Tam da bugün dünyanın ve dünyamızın en ve en çok ihtiyacı olan bu değerleri en güzel çağınızda ve yaşınızda, güzel şekilde yaşıyorsunuz. Bir siyasetçi olarak sizlerden en büyük dileğim, büyüdüğünüzde bugün en çok eksikliğini hissettiğiniz bu değerleri, bugün burada ve benzeri organizasyonlarda, büyüklerinize siz de büyüdüğünüzde örnek olarak dünyayı çok daha huzuru, güzel, dostluk ve barış içinde daha iyi noktaya taşıyın.

Bu tip programlarda en sıkıcı yerler konuşma bölümleridir. Onun için konuşmamı çok fazla uzatmayacağım. Sizlerin bugün Trabzon şehrine, Türkiye’mize gelmiş olmanızdan, bizleri ev sahipliği noktasında mutlu ettiğinizden dolayı, Trabzon şehrine geldiğinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Burada kalacağınız 1 hafta boyunca ki Trabzon şehri kadim şehirdir, binlerce yıllık şehirdir en önemli kadirşinas ve güzel inanların yaşadığı şehirdir. Tekrardan hepinize çok teşekkür ediyorum. Sizlere hayırlı barış dolu müsabakalar temenni ediyorum” dedi.

BAKAN KILIÇ: 10 BRANŞTA İLK KEZ YAPILIYOR

Açılış töreninde son olarak konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Türkiye’de gerçekten çok uzun yıllar çok büyük değişim gelişim oldu. Türkiye’de bununla beraber spor yaşamımızda, spor alanında, sportif anlamda ki müsabakalarda çok farklı yeni atılımlara imza atıyoruz. Bunun en önemli startlarından biri burada Trabzon’da Türkiye’mizde yapılan GYMNASİADE.  Şuan da yapılacak organizasyon 10 branşla ilk kez yapılıyor. Sizlerden şunu istiyoruz. Burada hem bir birinizle kaynaşın, bir birinizi tanıyın. Sporu birlik ve beraberlik amacında bunlardır.

ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİNDEN

Son cümlelerimde ev sahibi şehrimiz güzel Trabzon’un insanlarına Trabzonlu hemşerilerime ayırmak istiyorum. Ülkemizin en önemli şehirlerinden en kadim şehirlerinden birindesiniz. Ve aynı zamanda sportif anlamda büyük tecrübesi olan, sportif organizasyonlarda geçmişten günümüze çok büyük tecrübesi olan şehrimizdesiniz. Tarihinde kültürüyle, ama hepsinden önemlisi misafirperverliği ile dünyada ve Türkiye’de önemli bir yere olan Trabzon şehrindesiniz. Dolayısıyla bu şehirde bu güzel şehirde Trabzon’da hep birazcık eğlenin ama aynı zamanda iyi sonuçlar alın. Ve eminim yakın zamanda başka organizasyonlarda sizlerle yolumuz tekrar kesişecektir. Hepinize katılımınız için Trabzon’a geldiğiniz için teşekkür ediyoruz” dedi.

AÇILIŞI BERABER YAPTILAR

Konuşmaların ardından Bakanlar Kılıç ve Albayrak ile ISF Başkanı Petrynka, Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Karakullukçu, Trabzon Valisi Yavuz ile Trabzon İl Yöneticilerinin katılımıyla Olimpiyatların açılışı yapıldı.

Açılışın ardından ISF Marşı okunurken, sonrasında Ankara Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekipleri, Samsun Capoeira ekipleri bir gösteri sundu.

 

10 FARKLI TESİSTE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

 Trabzon'da 20 kilometrelik bir alanda bulunan 10 farklı tesiste yapılacak organizasyona toplamda 31 ülke katılıyor. Bu ülkeler ise sırasıyla şu şekilde: Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, İngiltere, Estonya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, İsrail, Letonya, Moğalistan, Fas, Kuzey İrlanda, Porto Riko, Katar, Romanya, Rusya, Slovakya, İspanya, Çin, Tunus ve Türkiye…

 

 Organizasyonda, 19 Mayıs Spor Salonu’nda güreş, Söğütlü Atletizm Stadı’nda atletizm, Yomra Spor Kompleksi’nde artistik cimnastik, Hayri Gür Spor Salonu’nda aerobik ve ritmik cimnastik, Fatih Eğitim Fakültesi Spor Salonu’nda eskrim, Çok Amaçlı Spor Salonu’nda judo, Ahmet Suat Özyazıcı Stadı’nda okçuluk, Çok Amaçlı Spor Salonu’nda karate, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Hasan Polat Spor Salonu’nda satranç, Beşirli Tenis Kompleksi’nde tenis, Mehmet Akif Ersoy Yüzme Havuzu'nda ise yüzme müsabakaları gerçekleştirilecek.