Resepsiyonda Büyükelçi Tan, heyet üyelerine ABD'ye ilişkin genel ve aydınlatıcı bilgiler verdi. Konuşmanın ardından heyet, Büyükelçi Tan'a, üzerinde isminin yazılı olduğu Trabzonspor forması hediye etti.

Hediyeden dolayı teşekkür eden ve çok mutlu olduğunu söyleyen Tan, "Ben çok samimiyetle birşey söyleyeyim. Ben Fenerbahçeliyim. Bunu itiraf etmek durumundayım ama bu kısmını söylemezsiniz umarım, Beşiktaş ve Galatasaray'a çok fazla sempati duymuyorum ama bir gün takım değiştirmek gerekirse kolaylıkla Trabzonlu olabilirim. Gerçekten de hakikaten eskiden beri çok severim. Gençliğimden beri muazzam bir takımdır. Dolayısıyla ikinci takımım diyebiliriz" ifadelerini kullandı.



HEYETTE 51 İŞ ADAMI BULUNUYOR
Türkiye Büyükelçili Rezidansı'nda gerçekleşen resepsiyonda basın mensuplarına temaslarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Valisi Kızılcık, "Bizler Doğu Karadeniz bölgesi olarak, ağırlıklı olarak Trabzon iş adamlarımız, valiliğimizin, Sanayi ve Ticaret Odası organizasyonuyla 51 iş adamımızla beraber, bir haftalık iş seyahati amacıyla Washington'a, oradan da New York'a geçip, Doğu Karadeniz'i, Türkiye'yi, Trabzon'un yatırım imkanlarını tanıtma amacıyla buraya geldik" dedi.

"TRABZON ULUSLARARASI LOJİSTİK ÜS OLABİLİR"
Kızılcık, "İlk gün işadamları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirerek, Trabzon'un jeopolitik konumunu ve özellikle de uluslararası globalleşen dünyada önemlibir losijtik olabilme fırsatlarını, imkanlarını Amerikalı dostlarımızla ve potansiyel yatırımcılar ile paylaştık. Daha sonra ticaret Bakanlığı'na geçerek, yine ABD ile ülkemiz ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine yapılabilecek potansiyel yatırım alanlarını tartıştık. Ülkemizden gelebilecek yatırımları ve ticari imkanları karşılıklı görüşme imkanı bulduk" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Doğu Karadeniz'in coğrafi anlamda çok stratejik bir konumu bulunduğunu söyleyen Vali Kızılcık, "Haritayı önümüze koyduğumuzda, Doğu ile Batı arasındaki aktarma yollarından, geçiş yollarından en önemlilerinin eskiden de İpek Yolu olarak bilinen yolun Trabzon'dan geçtiğini biliyoruz. Bu anlamda, Trabzon'un lojistik üssü olabilme potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu kendilerine ifade ettik. Zaten bizim ifade etmemize de çok gerek yok. Zira hepimizin bildiği gibi bugünlerde Batı ülkeler Afganistan'dan askerlerini geri çekiyor. Burada hangi yolu izleyerek çekildiklerine, mühimmatı sevk ettiklerine baktığımız zaman Belçika'nın, Almanya'nın ve İsveç'in hava yolu ile Trabzon Havalimanı'na kargo uçakları ile ekipmanları indirdiğini, limanımızı kullanarak da deniz yolu marifetiyle kendi ülkelerine sevkiyatı yaptığını görüyoruz. Bu anlamda önemli ülkelerden biri de tabi ki ABD. Ben eminim ki, onlar da bu etkin ve kısa yolu kullanıp, Trabzonumuzun lojistik anlamda bir üs, hub pozisyonunu göreceklerdir. Tabi biz bu lojistik üssü, özellikle ticari anlamda hem Kafkaslar'a, hem de Rusya'ya, hatta daha ilerisi Türkmenistan'a kadar mal sevkiyatında kullanılabilecek önemli bir avantaj olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Kızılcık ayrıca, " Diğer taraftan ülkemiz dünya fındığının yüzde 70'ini üretiyor. Bunun da yüzde 80'i Karadeniz bölgesinde üretiliyor. Dolayısıyla bu ürünün ticaretinin gerçekleşmesi ve tabi ki hükümetimizin sunduğu ciddi yatırım fırsatları var. Bu anlamda ABD'li işadamlarının da buralara gelip yatırım yapabileceklerini kendileriyle paylaştık" diye konuştu.



"ABD TİCARET BAKANLIĞI'NDAN BİR HEYET GELECEK HAFTA TÜRKİYE'YE GELİYOR"
Vali Kızılcık, "Ticaret Bakanlığı'ndan bir heyet önümüzdeki Pazartesi Türkiye'ye gideceklerini, bu ziyaret çerçevesinde İstanbul ve Ankara'dan sonra Trabzon'a geleceklerini ifade ettiler" dedi.

Kızılcık ayrıca, "Türkiye dünyanın şu an 16. büyük ekonomisi. 2023 hedefleri arasında ilk 10'a girme hedefimiz var. Dolayısıyla bu hedefleri gerçekleştirebilmek için yeni Dünya'nın fırsatlarından, işbirliğinden istifade ederek, hem dünya kalkınmasını, hem de ülkemizin bu hedefleri gerçekleşmesinde bu işbirliğinin önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

TTSO BAŞKANI HACISALİHOĞLU: "FAZLASIYLA MEMNUN OLDUK"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, ABD temaslarının, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TOBB'un desteğiyle gerçekleştiğini belirterek, "Gerçekten fazlasıyla memnun olduk. Sayın Valimizin bahsettiği konuların dışında somut olarak hatta özellikle Trabzon'un sağlık sektöründe, sağlık merkezi olma özelliğine bağlı olarak buradan bir işbirliği çıktığını da görebiliyoruz. Türkiye'nin sağlık yönünden oldukça ucuz olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve Trabzon'un da sağlık sektörü açısından çok gelişmiş olduğunu söylemekte yarar var" dedi.

Hacısalihoğlu ayrıca, "Bunun haricinde tabi bizim buraya gelişimiz sadece kısa bir toplantı değil, bir proje dahilinde uzun vadeli bir program. ABD'nin bütün eyaletlerini de dikkate almak suretiyle gerek buralarda ticaret yapmak, gerekse buralardaki iş adamlarının bölgelerimize yatırımlarını gerçekleştirmek üzere somut adımlar atıyoruz" diye konuştu.