Ordu'dan Artvin'e kadar meydana gelen hava kütleleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kurulan meteoroloji radarı sayesinde takip ediliyor.
Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce Akçaabat ilçesinde 578 rakımlı bir tepeye, 20 metre yüksekliğinde meteoroloji radarı kurulduğunu bildirdi.

Meteoroloji radarlarının, 2 ile 8 saat aralığındaki kısa süreli hava tahminlerini veren gelişmiş bir sistem olduğunu belirten Gültekin, "Bunlar ani seller, kuvvetli fırtınalar ve kar yağışları dediğimiz kuvvetli meteorolojik olayları son 8 saate girdiğinde, bize çok ayrıntılı bir şekilde veren sistemlerdir" dedi.

Gültekin, meteoroloji radarlarının Türkiye'de 2000'li yıllarda kurulmaya başlandığını ifade ederek, "Dünyada radarlar meteorolojik amaçlı 1950'den itibaren kullanılmaya başlandı. Türkiye'de ise buna 2000 yılında Ankara radarı ile başlandı. Bu radarlara 2003'de İstanbul ve dört radar daha eklendi. Daha sonra da 2012'de 6 radar daha eklendi ve en son 2015'de buna 3 radar daha eklenerek, toplam radar ağımız 14'e ulaştı" diye konuştu.

- "Trabzon radarımız 2012'den itibaren kesintisiz hizmet veriyor"

Trabzon radarının da 2012'den itibaren hizmet verdiğini vurgulayan Gültekin, Trabzon radarının 2012'de devreye girdiğini ve o günden itibaren kesintisiz olarak hizmet verdiğini söyledi.

Gültekin, "Radarımız 360 kilometre yarı çaplı bir dairesel alanda hava kütlelerini takip ediyor. Ayrıntılı olarak ise 120 kilometreyi kapsamakta. 120 kilometrelik bir alan Ordu'dan Artvin ve Hopa sınırına kadar olan geniş bir alanı kapsıyor. Bu alanlara giren herhangi bir hava kütlesinin detaylı biçimde içine girerek, hava kütlesinin yönünü, yağış partiküllerini ve yağış cinsini çok ayrıntılı şekilde radarlarımız vasıtasıyla öğrenebiliyoruz" ifadesini kullandı.

Gültekin, Hopa selinde de 24 saat öncesinde ihbar yayınladıklarına dikkati çekerek, "Hopa seli uydu görüntülerimizden ve sayısal verilerimizden takip ediliyordu. Radarımızın görüntü alanına da son 8 saatte girmeye başladı ve radarla onu adım adım takip ettik. Oradaki yerel yöneticilerimize saat başı bilgilendirme yaptık ve anonslarımızı halkımıza duyurarak, oluşabilecek daha büyük can ve mal kaybının önüne geçmiş olduk" dedi.

- "Radarımız bizim gözümüz kulağımız"

Radarın 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini de işaret eden Gültekin, "Genel teknik elemanlarımız ve güvenlik elemanlarımız da burada 24 saat hizmet vermekte ve herhangi bir arıza durumunda olaya anında müdahale ediliyor. Radarlarımız bizim gözümüz kulağımız ve gece gündüz 24 saat 360 gün esasına göre çalışıyorlar. Herhangi bir hava kütlesi radarımıza girdiği zaman onu adım adım takip ediyoruz. Hangi hızla, nereye ne kadar şiddetle yağış bırakabileceğini artık büyük doğruluklarla tespit ediyoruz" diye konuştu.

Gültekin, Türkiye'de radar ağlarının giderek genişlediğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de radar ağının 18'e tamamlanması planlanıyor. Radar ağının bitmesiyle ülkemiz daha güvenli bir şemsiye altına girmiş oluyor ve daha tutarlı tahminler yapma imkanımız ortaya çıkıyor. Meteoroloji artık radarlarla noktasal tahminlere gidiyor. İleride inşallah bu radar ağı daha da genişleyecek ve vatandaşlarımıza daha kaliteli ve iyi hizmet sunma imkanı sağlayacağız."