Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları, organ bekleyen hastalara umut oldu.

Ordu Devlet Hastanesi'nde beyin kanaması geçirerek beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki bir kişinin yakınlarının rızası alındıktan sonra organları bağışlandı. Bağışlanan organlardan ise böbrekler Erzurum ve Trabzon'a, kalp ve akciğerler Ankara'ya ve karaciğer de İstanbul'a gönderildi.

Öte yandan Gaziantep'ten havalanan Sağlık Bakanlığı'na ait uçak, Samsun-Çarşamba Havaalimanı'na gelerek karaciğeri alarak İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde yatmakta olan akut hepatit olan bir hastaya nakletmek üzere havalandı.

Nakillerle ilgili bilgi veren Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, "Ordu Devlet Hastanesi'nde beyin kanaması geçirerek beyin ölümü gerçekleşen bir hastamızın yakınları ile orada bulunan görevli Ordu Devlet Hastanesi Organ Doku Nakli Koordinatörleri Dr. Selçuk Yücesan ve Dr. Samet Ersoy aile yakınları ile görüştü. Aile organları bağışladı. Bunun üzerine Samsun Bölge Koordinasyon Merkezimiz durumu Ulusal Koordinasyon Merkezimize bildirdi. Çıkarım ve organların gerekli yerlere transportu ile ilgili işlemlere başladık. Organların böbreklerden biri Erzurum Tıp Fakültesi'ne, diğeri Trabzon'daki Tıp Fakültesi'nde kullanılmak üzere 112 araçları ile gönderildi. Kalp ve akciğer Sağlık Bakanlığımızın uçağı ile Ankara'daki hastalarımıza gönderildi. Karaciğer ise İstanbul'da acil bekleme listesinde olan akut hepatitli her an kaybedebileceğimiz bir hastamıza nakledilmek üzere Sağlık Bakanlığımızın uçağı Gaziantep'ten Samsun'a gelerek buradaki organı alarak İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ne götürdü" dedi.

30 BİN KİŞİ ORGAN BEKLİYOR

Organ bağışlarına karşı vatandaşların duyarlı olmalarını isteyen Kazak, "Ülkemizde yaklaşık 30 bine yakın nakil bekleyen hastamız var. Biz bu nakil bekleyen hastalarımızın bir kısmını her gün kaybetmekteyiz. Bu hastalarımızın bu yetersizlikten kurtulmasının tek yolu organ nakli olabilmeleridir. Halkımızın bu konudaki yaklaşımını ve destek vermesini bekliyoruz. Son yıllarda Sağlık Bakanlığımızın ve İl Sağlık Müdürlüklerimizin organ bağışı ve organ nakli konusunda çok önemli çalışmaları var. Her geçen yıl bağış ve nakiller artmakta ve birçok insanımız bu şekilde nakil olarak normal yaşamlarına dönebilmektedir. Bunun için halkımızı organ bağışı ve nakli konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu. - Samsun