Dünya fındık üretiminin yüzde 70'inin bölgeden sağlandığını ve üretilen fındığın yüzde 77'sinin ihraç edildiğini vurgulayan Örs, "Fındık ihracatından yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde ediyoruz. Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun’dan Düzce'ye kadar yaklaşık 500 bin civarında insanımız fındıktan geçiniyor. Ancak hükümetin yanlış politikaları nedeniyle insanlarımız mağdur edildi." değerlendirmesinde bulundu. 

Yabancı girdi ihtiyacı duymadan üretilen fındığın hem stratejik hem de milli ürün olduğunu vurgulayan Örs, “Fındıkta hükümetin yanlış uygulamaları yüzünden üreticimiz mağdur olmuştur. İktidarın 24 Haziran seçimleri öncesi verdiği sözleri tutmaması, toprak mahsullerinin zamanında devreye sokulmaması, taban fiyatın geç ve yetersiz açıklanması bölge halkını fazlasıyla mağdur etmiş, birçok aile yok bahasına ürünü satmak zorunda kalmıştı. İktidarın bu tutumu fındık üreticisini ve bölge insanını adeta “yok sayar” bir yol izlemesi dün gibi hatırımızda.” dedi.

Bölge olarak verimli, kaliteli, rekabetçi fındık üretimi yapabilmenin ve birim alandaki fındık üretiminin kalitesini artırmak için iyi bir toprak yönetim anlayışının geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Örs ; "Aşırı yağış tarafından çoğu bitki besin elementleri süpürülmüş, kimyasal gübre ile kirletilmiş ve aşırı asitleşerek bozulmuş Doğu Karadeniz topraklarında sürdürülebilir, verimli ve kaliteli, rekabetçi fındık üretimi mümkün değildir. Dünya piyasalarında fiyat belirleyici olabilmek için birim alandaki fındık üretimini ve kalitesini artırmak zorundayız. Bölgenin milletvekili olarak; başta üniversiteler olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarına ve sivil toplum örgütleriyle beraber ortaklaşa yürütülecek ‘bölgesel sağlıklı bir toprak yönetim modeli’ oluşturulması için bir an önce harekete geçilmelidir. Üretici bilinçlendirilmeli, devlet bilinçli üreticinin yanında olmalı ve sürekli ve etkin destek sağlamalıdır.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs konuşmasının devamında: “Fındık ağacının yapı taşı kalsiyum mineralidir. Bölgemizde fındık ekimi yapılan arazilerde aşırı yağış nedeniyle kalsiyum yıkanması sonucu toprak %94, yapraklar %74 oranında kalsiyum eksikliği göstermektedir. Bu özellikteki bir toprakta fındık ağaçlarının haşerelere, mantarlara ve zararlı böceklere karşı direnç gösteremeyeceği aşikârdır. Bunun yanında fındık alanlarında kullanılan kimyasal gübreler; topraktaki organik canlıların azalmasına, toprağın daha fazla asitli olmasına neden olmakta, fındık ağacının topraktan besin elementlerini alma kabiliyetini azaltmaktadır. Kimyasal gübre, aşırı yağış nedeniyle çoğu makro ve mikro besin elementleri tükenmesi, kimyasal tarım gereçleri ile kirletilerek insan sağlığını tehdit eden bozuk toprakların oluşması sadece bölgemizin değil tüm Türkiye’nin geleceğini tehdit eden milli bir sorun haline gelmiştir. Çünkü sağlıklı toprak, sağlıklı insan demektir. Bundan dolayı Türkiye’nin nüfus artışı ve insan sağlığını dikkate alan, daha sağlıklı ve verimli, kendine özgün bir tarım politikası ve ‘toprak yönetim modeli’ oluşturulması zorunlu hale gelmiştir.” dedi.

Türkiye’de tarıma verilen teşvikin son 20 yılın en düşük seviyesinde olduğuna da dikkat çeken Örs; “Doğu Karadeniz Bölgesi son yıllarda yabancı böcek türlerinin istilasına uğramıştır. Yurtdışından geldikleri tespit edilen ve 2000’li yılların başından itibaren hızlı bir şekilde bölgede yayılış gösteren yabancı istilacı türler başta fındık ve çay olmak üzere bölge tarımını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Başta bitki olmak üzere; hayvan, çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturuyorlar. Son dönemlerde Doğu Karadeniz Bölgemizde yöre halkımızın farklı isimler taktığı türü, cinsi farklı bir çok zararlının görülmesi ayrıca araştırılmalı, bu konuda gereken tedbirler acilen alınmalıdır. Bölgede halkımızın “vampir kelebek” adını verdiği menşei uzak doğu olan bir zararlı, yine “drakula” adı verilen turunçgil uzun anten böceği zararlısı, yine halk arasında pis kokulu böcek olarak da bilinen “kokarca” son zamanlarda sıkça görülmeye başlamış, tarımı ve büyük oranda fındık bahçelerini tehdit eder hale gelmiştir. Bölge milletvekili olarak; 7.9.2018 tarihinde Doğu Karadeniz Bölgesinde görülen ve hızla yayılan, özellikle Rize ve Trabzon illerinde neredeyse bütün bitki örtüsüne zarar veren halk arasında “vampir kelebek” olarak bilinen zararlı böcek ile mücadele edilmesine ilişkin Tarım ve Orman bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması isteğiyle verdiğim soru önergesine, bu güne kadar bir cevap verilmediğini de bilmenizi isterim. Bu uyarılarımızı dikkate almayanlar umarım turunçgil uzun anten böceği ile alakalı 23.01.2019 tarihinde vermiş olduğum önergeyi ciddiye alır ve gerekli önlemler alınır.” dedi.