Dr. Hüseyin Örs önergesinde son bir ayda Trabzon’da amatör maçlarda yaşanan iki vakayı da örnek vererek  “2018 - 2019 Sezonunda Trabzon’da son bir ay içerisinde iki vaka yaşanmış, dili boğazına kaçan iki futbolcumuz, saha içerisinde hayati tehlike yaşamış, bir sporcumuz kaldırıldığı hastanede ameliyat edilmiştir. Yine yakın tarihlerde Giresun ilimizde bir futbolcumuz maçta sakatlanarak sedye üzerinde dakikalarca ambulans beklemiştir.

Balıkesir ilimizde ise sakatlanan iki futbolcu gencimize sağlık müdahalesi masörler tarafından yapılmış ve bu kardeşlerimiz hastaneye özel araçlarla götürülmüşlerdir. Aydın İli Didim İlçesinde dili boğazına kaçan bir gencimize ilk müdahale hakem tarafından yapıldıktan sonra ambulansın gelmesi beklenmiştir.  Futbol sevdası ve hayalleri peşinde emek veren gençlerimizin sağlığı her şeyden önce gelmelidir. Amatör müsabakalarda, profesyonel liglerde olduğu gibi ambulans hazır edilmemesinin ödenek yetersizliğinden kaynaklandığı yönündeki açıklamalar kamuoyunu rahatsız etmekte, amatör sporcularımızın kendilerini değersiz hissetmelerine neden olmakta ve hayati risklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.” diyerek;  Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu tarafından cevaplandırılması için 7 soru sordu. 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakana sorduğu sorular şunlardır:

1. Bu tür üzücü olayların yaşandığı amatör futbol karşılaşmalarında ambulans ve sağlık görevlisinin bulunmayışının nedeni nedir?

2. Amatör küme maçlarında da ambulans ve sağlık görevlisi bulundurma zorunluluğu getirilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?

3. Amatör kulüp maçlarında saha kenarında sağlık personeli ve ambulans bulundurulması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile herhangi bir protokol yapılması planlanmakta mıdır? İllerde amatör spor müsabakalarında İl Sağlık Müdürlükleri ile işbirliği içinde gerekli sağlık tedbirleri almayı düşünüyor musunuz?

4. Halen; maç esnasında amatör kulüplerce bulundurulmak istenen ambulans ücretleri için belirlenen bir fiyat var mıdır? Varsa bu fiyat nasıl belirlenmektedir?

5. Amatör sporcularımızın ve amatör liglerde görev yapan hakemlerin yıllık sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmakta mıdır? Yapılan bu kontroller yeterince denetlenmekte midir?

6. Amatör futbol müsabakalarında görevlendirilen sağlık görevlileri ile ilgili yeterince acil durum müdahale eğitimi verilmekte midir? Sağlık görevlilerinin maç başı ücretlendirme fiyatlarını iyileştirmeyi düşünüyor musunuz?

7. Son 5 yıl içinde amatör kulüp maçları sırasında meydana gelen kaza ve darbeler sonucu kaç sporcu yaralanmış, hastaneye kaldırılmış, kaç sporcu hayatını kaybetmiştir?