İlk olarak Koronavirüs sürecini değerlendiren Genç, Türkiye dahil tüm dünyanın olağanüstü bir süreçten geçtiğine dikkat çekti. Genç, “Olağanüstü dönemden geçiyoruz. Maalesef bir salgın ile karşı karşıyayız. En son büyük çapta 1918-20 yıllarında İspanyol gribiyle salgın olmuştu. Demek ki dünya böyle 100 yılda bir sarsılıyor. Tabi zor ve alışık olmadığımız bir süreç. Ama çok şükür ki devletimiz, Cumhurbaşkanımızın yönetiminde, salgın daha Çin-Wuhan’da başladıktan sonra ön görüyle hareket ederek sağlık bakanımız ve oluşturulan Bilim Kuruluyla çok ciddi tedbirler alındı” dedi.

MAHALLİNDE İCRASI KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞMA! 
Genç, şöyle devam etti: Tabii ki her bir ölüm, her bir can bile çok çok önemli. Bütün hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Ancak ülke olarak çok iyi yönetilen süreçten bahsediyoruz. Çok ciddi, kararlı ve kabiliyetli bir icra ortaya koyan yönetimden bahsediyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatları, Bilim Kurulumuzun önerileriyle alınan kararların mahalinde yerelde icrası konusunda çok ciddi çalışmalar ortaya koyduk, koymaya devam ediyoruz. Sayın valimizin başkanlığında ilimizde de oluşturulan Pandemi Kurulu bütün bu tedbirleri harfiyen uyguluyor.”

PAZARLARDA ALINAN TEDBİRLER
“Öncelikle tabi kitle ve sirkülasyon yoğun olduğu yerler ile kafe - kafeterya gibi yerlerin kapama kararından sonra, son bir, bir buçuk aydır yine halkımızın gıda tedarikini elde etmek amacıyla gittiği pazarlardaki tedbirlere yoğunlaştık. Pazarlarımız Ortahisar Belediyesinin yetkisinde olması hasebiyle valilik ve büyükşehirin desteğiyle; pazar esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın maskesi olması konusunda ciddi çaba ortaya koyduk. Ateş ölçmesi, sosyal mesafelerin korunması konusundaki tedbirleri de uyguluyoruz.”

4750 KOLİ GIDA YARDIMI YAPILDI
Ortahisar Belediyesinin bu süreç başladığından itibaren 4 bin 750 paket kuru gıda yardımı yaptığına dikkat çeken Genç, “Önce büyüklerimizle başlatılan, ardından gençlerle genişletilen sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle gıda yardımı konusunda olağanüstü çalışmamız oldu. Bugün itibariyle Ortahisar Belediyesi aracılığı ile 4 bin 750 adet kuru gıda Ortahisar’daki vatandaşlarımıza verildi. Bunun büyük kısmı Ortahisar Belediyesi’nin kendi tedariki ama hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla halkımıza, vatandaşımıza ihtiyaçlı olan ailelerimize yardımlarımız da oldu. Milli bir mücadeleyi yürütürken tam da manevi atmosferin içinde olduğumuz bu ayda çok güzel bir dayanışma örneğini ortaya koyduk” diye konuştu.

ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDE VAKA ŞU ANA KADAR GÖRÜLMEDİ
Genç, Ortahisar Belediyesi olarak dezenfektan çalışması da yaptıklarını kaydederken, “Önemli bir kısmı belediyemizin uhdesinde olmak kaydıyla dezenfektan çalışması yaptık. 416 personelimiz kurumsal manada bu süreçte faaliyetini yürütürken, sirkülasyonun en yoğun olduğu noktada çalışma performansı sergilediler. Bu nedenle de riske en çok maruz kalabilecek arkadaşlarımız olmasına rağmen, çok şükür hiçbir vakaya rastlanmadı. Olağanüstü bir performansla beraber canları pahasına görevlerini yerine getirdiler. Hepsine müteşekkiriz, büyük emek ortaya koydular” dedi. 

ORTAHİSAR VEFA DESTEK GRUBUNA 24 BİN 250 ÇAĞRI
Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kıymetli kaymakamımızla beraber çok güzel eş güdüm sağladık. Özelikle Vefa Destek Grubundaki 38 arkadaşımız el birliğiyle ki, onlarda mesai menfunun dışına çıkarak bir fedakarlık örneği sergilediler.  Vefa Destek Grubunda bugün itibariyle 24 bin 250 çağrı yapıldı. O çağrıya karşılık vermek, onu mobilize etmek imkan ve kabiliyet gerektirir. 

45 BİN MASKE DAĞITILDI
Bütün lojistik imkanlarımızla bu işi sürdürüyoruz. Şu ana kadar 45 bin 150 maske, 750 dezenfektan ve 5 bin adet kolonya dağıtımı da yaptık. Bu maske içinde hem valiliğimizden hem de büyükşehir belediyemizden destek aldık. 

GÜNLÜK 2 BİN MASKE ÜRETMEK İÇİN.. 
Ancak biz şöyle bir çalışma yaptık.  Belediyemizin haftalık 4 bin 500 maske ihtiyacımızı tespit ettik. Bu ihtiyaç pazarlarda dağıttığımız maskelerin dışında, yani kendimiz için. Bunu da arkadaşlarla değerlendirdik, hemen oluşumu sağladık.  Bizim kendi merkezimizde 16 usta öğretici arkadaşımız var.  Onlarla bu maske işinin çözümüne gittik. Dün itibariyle günlük 2 bin maske üretecek kapasiteyle merkezimizi oluşturduk. Bu merkezde üretilecek ve kendi ihtiyacımızdan artan kısımlarıda kurumlarla, kuruluşlarla, değerlendirmek üzere bu faaliyeti başlattık” 

MASKE DAĞITIMINDAKİ AKSAKLIKLAR
Maskelerin dağıtımı noktasında yaşanan aksaklıklarla ilgili de konuşan Genç, “İşin başlangıcında maalesef suistimalle ilgili  somut vakalar tespit edilmiş olacak ki devletimiz bu işi kendi uhdesine alarak vatandaşına maske ulaştırmayı amaçladı. 83 milyon nüfusuz. Biraz insaf. Vaktinde ulaşamayan, aksaklıklar olabilir. Bu kadar maskenin eş zamanlı dağıtımı çok büyük iş. Vaktinde gelemeyen olabilir. Belediyeler var, başka kurumlar var. Bu kadar mükemmel bir süreç idare eden Sağlık Bakanlığında bu da nazarlık olsun. Bunu çok politize ederek eleştirisel yaklaşımı kabullenemiyorum. 

ÇÖP KONTEYNIRLARININ DEZENFEKSİYONU
Dezenfeksiyon ile ilgili olarak ilk başta 130 camimizde ve 140 parkımızda çalışma yaptık cami ve parkların kapanması nedeniyle pazar yerlerine, ana caddelere, çöp konteynırlarına yoğunlaştık. Başta eleştiri geldi, “Belediye çöp konteynırlarını niye yıkar?” diye.. . Bırakın orada korona olmasa bile temizlenmiş olsun. Niye bundan rahatsız oldunuz ki? Onlara cevaben olsun diye söylemiyorum ama önemli olan imkan ve kabiliyetleriyle bu süreci ilimizde yönetmemiz. 

23 NİSAN’DA KARADENİZ’E KIYISI OLAN ÜLKELERLE ORTAHİSAR’DA ÇOCUK FESTİVALİ YAPILACAKTI
23 Nisan’da da tespit ettiğimiz  6 ülkemizde irtibat kurarak kendi projemizi hazırlamıştık. TBMM’nin Kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle Uluslararası Karadeniz’e sınırı bulunan ülkelerle Çocuk Festivali yapacaktık. Davetlerimiz yapılmış, konsolosluk ve bakanlıklarımızla girişimler yapıldı. Hatta teyitleri bile alındı. Bazı kafileler uçak rezervasyonlarını bile yapmıştı. Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, KKTC, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelerle teyitleşmiştik. Çok önemli bir yıl dönümüydü.  Biz de Ortahisar’da 100. Yılı böyle festival havasında kutlayacaktık. Çünkü Atatürk bunu çocuklara armağan etmiş.  Büyükşehir Belediyesi bando takımı, mehteran takımı el birliği ile o coşkuyu evlerimize yansıttı” ifadelerine yer verdi. 

SOKAK HAYVANLARI İÇİN KLİNİK KURULDU
Sokak hayvanları için Ortahisar Belediyesi’nin bünyesinde faaliyete geçen klinik ile ilgili de konuşan Başkan Genç, “Bizler sokaktan çekilince, sokak hayvanlarını bırakamazdık. Ama bu da Allah’ın takdiri. Biz insanlar, hayvanlara doğal ortamlarında yaşama haklarını kısıtladık maalesef. Kabul etmek lazım. Şimdi bakın bir virüs yüzünden herkes evine çekildi! Bizim kliniğimiz bitti. İnşallah açılışını yapacağız. Sokak hayvanlarımıza özgü bir klinik. Çok profesyonel manada bir merkezimiz oldu. 24 saat mama ve yem desteğini, hem biz hem Büyükşehir Belediyemiz sokak hayvanlarını unutmadan aynı anlayışla beraber o desteğimizi sürdürdük. Bunu periyodik olarak devam ettiriyoruz” dedi. 

ABD PAYLAŞIMI VE GELEN ELEŞTİRİLER
Türkiye Cumhuriyetinin, ABD’ye Koronvirüs yardımı sonrası sosyal medyadan yaptığı paylaşıma getirilen eleştirilere ise Genç, “Neden yanlış anlaşıldığımı anlamış değilim. Açık söyleyeyim. Üzüldüm tabi böyle; o paylaşım üzerinden şahsıma karşı bir siyaset üretilmesine üzüldüm. 
Oradaki paylaşım çok açık ve net. Mukayese tespit paylaşımıdır. Hiçbir siyasi kelime orada yoktur. Parti ismi yoktur. Devletimiz olarak paylaştım. Orada, o şımarık bir şekilde duran Clinton’un karşısında Ecevit değil, Ahmet Metin Genç’tir, devlettir. Türkiye Cumhuriyetidir. Çarpıtmasınlar. 
Ben bir belediye başkanı olarak Ramazan ayında, milli duruşları nedeniyle şahsen sevdiğim, sempati duyduğum rahmetli olmuş devlet adamı üzerinden onu itibarsızlaştırmak veya siyaseten bir rant elde etme amacını gütmüş olmayı Ahmet Metin Genç’i birazcık tanıyan kişiler değerlendirmemişlerdir” diye konuştu. 

ORTAHİSAR’IN SU ŞEBEKESİ TAMAMEN DEĞİŞİYOR
Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yeni döneme dair söyleceğim en güzel şey, büyükşehir belediye başkanımıza teşekkürle ifade etmek iserim, Yönetim anlayışı. Çünkü biz dün şehrimizin özellikle Ortahisarın tamamını ilgilendiren 565 km, civarında 130 milyon TL’ye varan, AB, Çevre Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyesi imkanları ile şehir içi şebekeyi değiştiriyoruz. Başkanımız benim görüşümü yazıyla da isteyebilirdi. Ama bu toplantı bu neyle ilgili? Ortahisar ile! Toplantıyı beraber yaptık. Ben oradan edindiklerim veya oraya kattıklarımla orada fikir birliği ve istişare sağladık. Çünkü çok önemli büyük proje. Halkımızın sosyal hayatını etkileyecek proje. Ama bunu yapımız lazım. Yer altında görülmeyen işleri belediyeler genelde istemez. Ama bu şehrin 90’lı yıllardan kalan su şebekesinin değiştirilmesi elzem. Çok ciddi bir yatırım. Bütün mahallelerde haritalarla belirlenmiş. Bunu halkımıza anlatacağız. Önemli olan gerekli mi yüzde yüz gerekli. 

TRABZON SAĞLIKLI VE TEMİZ SU İÇİYOR
Bizim suyumuz Atasu Barajı yürürlüğe girdikten itibaren sağlıklı ve  temiz su içiyoruz. Orada sıkıntı yok. Ama bu bir şebeke. Bunun belli bir ömrü var. Yenilenmesi lazım. Bir artımız daha var. Şükranla anıyoruz Orhan Karakullukçu’yu.. Şehrimizin altyapısına damga vurmuş. Onun sıkınılarını da yaşamış ama yapmış. Bir açıyoruz, yapıyoruz, üstünü asfalt döküyoruz bir sene sonra bir daha açıyoruz. Yağışlı zamanlarda her zaman riskli alanlar nereler: Beşirli, Zağnos, Tabakhane… 
Bu altyapıda o entegrasyonu sağlıyoruz. Yağmur suyunu kanalizasyon ayırıyoruz. Ama açtığınız için o yer altını onun da orada alanını açıyorsunuz. Bir kısmı da bu şekilde ciddi bir çalışma. 

BEN BUNU KULLANMIYORUM DİYEBİLİRDİ
Başkanımız şöyle davranabilirdi, yetki münhasıran Büyükşehir Belediye bakanına aittir, “Ben bunu kullanmıyorum” diyebilirdi ama, “Hayır bu Ortahisarla ilgili olduğu için Ortahisar Belediyesi’nin görüşü önemlidir” dedi. Öneride bulundum. Kabul gördü. Turizm sezonunda nerede, kışın nerede çalışılabilir. Çünkü yapımcı firma gelmiş, gösterilen iş teslim edilecek başlayacak. Sağ olsun başkanımız o konuda görüşlerimize değer vererek güzel çalışma içindeyiz” dedi. 

SEYİR TERASININ TEMELİ BU SENE ATMAYI PLANLIYOR
İşte Trabzon'da Boztepe'ye yapılacak seyir terasıBoztepe’de yapılamışlarsa planlanan Seyir Terası Projesi ile ilgili de konuşan Genç, “Seyir Terası Projesini tamamladık bitirdik. Projemize entegre olarak Büyükşehir Belediyesinin,  yukarıda devam eden ayrı donatı alanları şeklinde projesi var. Her iki proje bitti kurula göndereceğiz.  Seyir Terası ile ilgili planlamız bu sene temel atmak doğrultusunda. Burada İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu beye teşekkür etmemiz gerek. Her gittiğimizde desteğini esirgemiyor” diye konuştu. 

TÜNEL AKVARYUM’DA SON DURUM
Genç, Tünel Akvaryum Projesi ile ilgili ise, “Tünel Akvaryumu 4 etaplı bir proje. Tünel kısmını açtık bitirdik burada kredi kullanımı söz konusu değil. Ondan sonra 3 milyon civarında kaplama beton kısmı. O da bitti. 2 aşaması tamamlandı. Şimdi mekanik kısmı ve akvaryum kısmı var. 

20 MİLYON TL LAZIM
Şimdi burada da sağ olsun İçişleri Bakanımızın bize çok çok önemli destekleri oldu. Ben şöyle söyleyeyim bu hafta içi inşallah Başkan Yardımcım Erdoğan bey bununla ilgili görüşmeler yapacak.  Bunu Türkiye’de 2 - 3 firma yapıyor. Sanırım muhammen bedel ifade etmem doğru değil ama 20 milyon en az lazım olduğunu düşünüyorum. Ama Trabzon’a ve Karadeniz Bölgesine çok özellikle proje kazandıracağız” dedi. 

AYASOFYA’NIN BAHÇESİNDE YAPILAN DÜZENLEME
Ayasofya’nın bahçesindeki yürüyüş yolların genişletilerek sert zeminin arttırılmasını da eleştiren Genç, “Üzüntüyle karşılıyorum. Niye orada yolu sert zemin olarak genişletiyoruz. Bu turizm alanımız dimi.. Hukuki statüsü camidir. Cami de ibadete açılmıştır. Ama orası aynı zamanda turizm destinasyon alanı. Böyleyken, burada yapılacak bir çalışmayla ilgili neden Ortahisar Belediyesinden, neden Büyükşehir Belediyesinden, üniversiteden, sivil toplum kuruluşlarından görüş istenmez? Çünkü burası şehrimize mal olmuş bir yer. Bir medeniyetin bıraktığı tarihi değer, yüksek olan kültür varlığımızdır. Olmaz, olmamış yani. İki iki daha dört, olmamış yani. Bunun için önceki fotoğrafı mukayeseye bile gerek yok. Şimdi burada hemen mukayese edildiğinde bu daha güzel diyorsunuz. Bunu niye yapıldı diyorsunuz. Eski fotoğrafları görmesem bile. o yolların o şekilde genişletilmesi kabulu mümkün değil. İzahı mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

MİLLET BAHÇESİNDE YER ALTINA OTOPARK
Millet Bahçesinde yapılan kapalı otopark projesiyle ilgili Başkan Genç, “Orada sağ olsun yine Büyükşehir Belediye başkanımızın gayretiyle beraber, bizim şahsi görüşmelerimizde gündeme getirdiğimiz konuydu. Şu anda bizim binamızın altında 10 bin metre kare kapalı otoparkımız var. Bizim binamız kaymakamlık binamızdan bir kat daha aşağıda. 10 bin metre kare kapalı alan ve 250 araç alabilecek otopark hatta kapasite artabiliyor. Orada Büyükşehir Belediye başkınımızın inisiyatifi ve takibiyle projeye eklenmiş otopark. 

2014’DE VERDİĞİM SÖZ GERÇEKLEŞİYOR
Trabzon'da Millet Bahçesi'nin inşaat çalışmaları sürüyor - HaberMillet Bahçemizde 2014’de ne söz vermişsem o çok şükür gerçekleştiriliyor. Burada 1. müteşekkir olduğum sayın Cumhurbaşkanımızdır. Çünkü valilikteki toplantıda aynen şu talimatı verdi. Haklı olarak TOKİ orada ticari konut gibi üniteler yapmak istiyor. Olabilir bunu eleştirmiyorum, bir sürü para yatırıyor. Onun dönüşmün isteyebilir. Aam biz ısrarla buranın yeşil alan ve Yavuz Selim’i yaşatalım istedik.  Bir bina yapılacaksa sadece Kültür Sanat Merkezi yapalım anlayışındaydık. Yavuz Selim’i orada yaşatıyoruz. 

MİLLET BAHÇESİNDE KÜLTÜR SANAT MERKEZİ VE TRABZONSPOR MÜZESİ
Cumhurbaşkanımızın talimatı: “alanları yeşillendirin park yapın” oldu. O talimat tam bizim önümüzü açtı. Ondan sonraki süreç daha kolay yürüdü. Yavuz Selim’i de koruduk orada. İnşallah Orman Bölgenin lojmanları olan kısım eklendikten sonra, Meydan’da yıkılan eski binanın silüetini yansıtılarak Kütür Sanat Merkezi yapılacak. Operayı Trabzon’a 3 yıldır getiremedik. Ancak orada opera sahnelerinin de icra edileceği Kültür Sanat Merkezi ve Trabzonspor’a ait bir müze orada olacak. O nedenle bu eleştirilere katılıyorum. Orada yapılaşma değil zemin altı çalışa var” dedi. Genç, Ortahisar Belediyesi’nin borç ve alacak durumu ile ile ilgilide, “Ortahisar Belediyesi 14 milyon borç devralarak doğmuş bir belediyedir! Kurulduğumuzda tabiatı itibariyle hiç bir gelimiz yoktu. Hatta vergi gelirlerimiz de o zaman intikal etmemişti. 

PİYASAYA BORÇLAR 20 MİLYON TL 
Borçla ilgili beyanda bulunabilirler o beyanlar kendi beyanları. Yaptığımız işler var, çalışmalarımız var. Ortahisar Belediyesi 39 milyon TL artı KDV ile bu binayı inşa etmiş. Çok şükür güzel komplekse kavuşmuş. Ortahisar Belediyemizin sınırları içinde bulunan en büyük yatırım kalemimi olan Fen İşlerinde yıllık 2 bin 800 km yolun asfalt beton yapılması var. Her yıl bütçemizde 20 ile 30 milyon arası Fen İşlerine gidiyor. Bir taraftan bunları yapacaksınız bir taraftan hizmet edeceksiniz. Kendi gelirimizle beraber kendi çalışmalarımızı yürütürken, yaptığımız ve yapacağımız işlerle ilgili borçlanmamız muhakkak. Ortahisar’ın  piyasa borçları, toplasanız  15 - 20 milyon civarında. 
İller bankasına tabiki borcumuz var. Belediye Binamızın yerini TOKİ’den aldık, tabiki borcumuz var. Devlete borcumuzun olması kadar doğal bir şey olamaz. Çünkü bu işleri yaptık. Yapacağımız işlerle ilgili yine borçlanacağız. 

TAHAKKUK ETMİŞ 60 MİLYON TL ALACAK VAR
Ortahisar Belediyesi’nin tahakkuk etmiş 60 milyon civarında alacağı var. Bu alacak benim kasama girmemişse sorun yaşıyoruz demektir. Ama bir taraftan vatandaşımızın icra yoluyla tahsili noktasında olağanüstü kararlılık ortaya koymadık. Ama koymamız gerektiği zamanlarda onu da koyarız, bundan çekinmeyiz. Vatandaşın o borcunu emlak vergisi borcunu ödeyecek ki bizim de belediyemiz o hizmetleri yürütebilsin.”