61SAAT HABER SERVİSİ - Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bugün 4. Yıllını Değerlendiriyor.
Başkan Genç’in açıklamaları özetle şu şekilde:
“Katılımcı Yönetim Anlayışı, Kültürel Yönetim Anlayışı,  Sosyal Belediyecilik Anlayışı, Çevre Dostu Belediyecilik Anlayışı ve Hizmet Belediyeciliği anlayışı 5 temel esasımızdan biriydi.
İnsanımızdan vatandaşımızdan seçim dönemi oy isterken samimi olarak göreve geldiğimizde şunları şunları yapacağız bu nedenlerle sizin desteğinizi oyunuzu istiyoruz talebiyle ortaya çıktık.
Bugün itibariyle 4. Yılımızı ihtiva ederken o zaman ne söylemişsek, bu ifade ettiğimiz taahhüt ettiğimiz çalışmalardan ne kadarını gerçekleştirebildik, ne kadarını gerçekleştiremedik bütün bunları samimiyetle arz etmeye çalışacağım.
Katılımcı Belediye anlayışı üzerine “Yetki bize verildi bu yetkiyle beraber, kendi irademizi, kendi idaremize yansıtalım” anlayışından ziyade, “Hayır hep beraberce bir şehirde yaşıyoruz, bütün kesimleri, STK’ları iradeleri ortak bir potada birleştirip, ortak aklı yansıtalım” düşüncesiyle hareket ettik" 

TÜRK YILDIZLARI YENİDEN GELİYOR
Trabzon’da geçen yıl gösteri yapan ve büyük bir ilgiyle karşılanan Türk Yıldızları’nın bu yıl da yine geleceğine ifade eden Başkan Ahmet Metin Genç,  “Geçen sene 150 bin kişi izledi. Bu ifade bizlere ait değil onlara ait… Bu Senede davet edelim dedik.  Müthiş bir mutluluk duydular. Bizde o heyecanı yaşadık. Sadece Trabzon’da değil uluslar arası bir çok ülkede gösteri yapıyorlar. Davetimizi kabul ettiler. Ortahisar Belediyesinin ev sahipliğinde 1 Temmuz tarihinde Ortahisar İlçesinde Türk Yıldızları göz yüzümüzde dosta güven verecek…” dedi.

YUKARI HİSAR SARAYI…
Başkan Genç, :
"Şehrimizin tarihi kimliğine hizmet eden Yukarı Hisar Sarayı… Şehrin içinde çok büyük zenginlik var Medeniyetin kalıntıları var. Oradaki kültür varlıklarını ortaya çıkarılması, şehrin turizmine de katkı sağlamasına çok önem veriyoruz. KTÜ ile birlikte müşterek proje etrafında ciddi şekilde çalışma yürütüyoruz. Tabi olarak o kalenin hemen etrafındaki alanların süratle kamulaştırma ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulması gerektiğini ifade etmek istiyorum  Restorasyon planının yargı kararıyla iptal edilmesi, bu karar doğrultusunda yapılacak çalışmayla beraber top yekun bu alanın Trabzon turizmine kazandırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

HASAN PAŞA HAMAMI, ORTAHİSAR BELEDİYESİNE DEVREDİLDİ
1882 yılında 2. Abdulhamit Han döneminde yapılan Erdoğdu Mahallesindeki Hasan Paşa Hamamı mevcuttu. Talep ettik. Burayı komple bütün alanıyla beraber Ortahisar Belediyesine geçtiğimiz günlerde tahsisi yapıldı. İnşallah en kısa zamanda burayı restore edip şehrimizin turizmine kazandırmak istiyoruz.

123 MÜLTECİ AİLE KARDEŞ AİLE OLDU
2 bin 560 kayıtlı mülteci var Trabzon’da. En alt gruptaki 125 aile ile Trabzon’da ki ailelerimizi kardeş aile yaptık. Bu projeyle birlikte 125 aileyle beraber Toplamda 603 kişiye ulaşıyoruz. Bunu bir örneklik olarak yapıyoruz. Şuanda Türkiye Cumhuriyeti, yer yüzündeki medeniyettik anlayışının en güzel örneğini veriyor.  Afgan ailenin 12 yaşındaki kızı, “Ben Türkçe öğretmeni olmak istiyorum” diyor. Türkiye’de onlar kendilerini çok çok güvenli emin yerde olarak görüyorlar.

BELEDİYE BİNASINDA GÖRME ENGELLİ KÜTÜPHANESİ
Oyuncak müzesini Trabzon’a getirmek istiyorduk. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Görme engelli kütüphanemiz Belediye Binamızda gerçekleştirilecek.

Şehrin merkezi yeşilden yoksun hali geldi. Yapan değil yıkan belediye başkanları daha çok anılacak demiştim. Bu anlayışı sürdürmeye çalışıyorum. Yeşili arttırmamız lazım. Halkımızın çocuklarımızın toprakla temasını sağlamak lazım. Bu nokatada 30 bin fidan diktik. Yine çevre odaklı planlama ve temiz şehir çalışmasının gereği olarak Ortahisar Belediyesi 438 Personeli ile birlikte gece gündüz bu şehri temiz tutmaya çalışmakta.

TÜNEL AKVARYUM’DA KAZMA VURULUYOR
7 Milyon 240 bin TL’lik Tünel Akvarvum Projemiz var. Bu hafta itibariyle sözleşmesini imzalayıp yer teslimi yapıp tabiri caizse kızmayı vuracağız. Bu tüneli yapıp eş zamanlı olarak akvaryum kısmını da yürütmek istiyoruz.

PAZARKAPI’DA Kİ PROJE…
Göreve geldiğimizde bize büyükşehir belediye binasındaki şuanda bulunduğumuz katı tahsis ettiler. Dolayısıyla biz TOKİ ile de görüştük. Başbakanımızın doğrudan desteğini alarak 24 dönümlük alanı 64 milyon TL bedelle satın aldık.
Burada belediye binamız ve kaymakamlığın yapımı sürüyor. Bu binamızın batı kısmında açılan alanın da mülkiyetini satın aldık. Orada Güneydeki dönüşüm projeni uygun konsepti kuzeye doğru devam ettirmek için ayrı bir proje hazırladık.
Buradan hem Zağnos Deresini yüzeye çıkartacağız, hem de oranın dokusuna uygun ve yüksek olmayan oradaki insanlarımızın talep edenlerine konut ve ticari alanlar olmak üzere bir alan inşallah hayata geçireceğiz. Buralar tarihi alan olduğu için kurul boyutu vardı. Kuruldan da onay aldı projemiz. Oradaki tarihi alanları da restore edilerek hayata geçireceğiz.
Onaylanan bu projenin 26 Nisan’da da ihalesini gerçekleştireceğiz.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE KAVGALI MI?
Her şey zabıta marifetiyle disiplin altına alınmaz. Şehirde birazcık daha farkındalık oluşturalım, hepimizin görevi var. Tabiki biz eleştiri alacağız. Biz yerelde seçilmiş idareci biziz. Ama sarı bantın üzerine park yapan vatandaşımız oluyor.

Büyükşehir Belediyesi ile kamuoyuna yansıyacak, yansıyorda.. Bu konuda farklı görüşlerde olabilir. Biz iki belediye olarak kurulum sürecini ikmal etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken her konuda anlaşıyoruz diyemeyiz. Sistemin oturması adına geçmesi gereken bir prosedürler var. Emlak vergisi Trabzon Belediyesine mi Ortahisar Belediyesine mi gitmesi lazım? Ben temsil ettiğim belediyeye gelmesini isterim. Uzlamaşamazsak yargı karar verecek. Bunun kavgalı gürültülü bir algı ortaya koyulmaması lazım. Yargıya intikal ettirilen konular da var bu da doğru. Ama bu bizim hizmet çalışmamıza engel hususlar değil. Biz veya Büşükşehir Belediyesi yargıya gitmezsek, yarın gelen denetçi hesap sorar. Bakış açısı, yönetim anlayışı farkılılğımız var. Var kabul olabilirde.. Sistemin getirdiği sorunlarda var. Ben sokağa çıktığımda kendimi sorumlu görüyorum, ama yetki sahibi değilim. Müdahale etmek istiyorum ama edemiyorum. Bu tür sorunlarda var. Ama iki belediye bir birine kavgalı böyle değil. Çözülemeyen hususlarda yargının vereceği karar nihayetinde adımlar atılır.
Büyükşehir Belediyesinin, Kentsel Tasarım, İmar ile ilgili davalar var. Emlak ile ilgili bizim açtığımız davalar vvar. Motomot her şey oluşmayınca, biraz da sistem buna el verince yargıya gidiliyor.

MARAŞ CADDESİ’NİN YOLU YÜKSELTİLECEK
Zağnos Vadisindeki dereyi alıp kuzeye doğru taşıyacağımız için oradaki yolun kotunu yukarı çıkaracağız. Bu ön görülerek öyle ifade edildi. Bundan dolayı kısıtlama olmuş değil. Sadece Çatıdaki yüksekliğimiz o katın üst zeminine indirdik. Bu kat eksilmesi değil. Ben dönemin valisi A. Celil Öz bey kaymakamlık sığmadığı için 5. katı talep etti. Ben orada yüksek olmasın dedim. 4 katı onayladım. Zeminin altına inebildiğimiz kadar inelim. Ortahisar Belediyesinin 4 katıda zemin altında. Otoparkıyle beraber...

2019 SEÇİMLERİNDE NE DÜŞÜNÜYOR?
Buradaki bütün basın mensubu arkadaşlarımız benim partimizin kuruluşundan itibaren siyasi sürecimi takip eden kişilersiniz. Ben Allah’ın nasibiyle beraber bu gelinen makamlar oldu. Tabiki onun hemen akabinde gelen unsur liyakat. Layık görülürseniz bir yere geliyorsuuz, vatandaş sizi seçiyor seçmiyor? Şunu açık ve net söyleyeyim. 2014 yerel seçimlerinde bu Büyük Belediyenin kurucu Başkanı seçildik. Önümüzdeki 1 yılı tamamlamayıda tamamladıktan sonra uzunsokak’ta beyaz alınla gezmeyi selam alıp vermeyi nasip etsin. Şuanda üzerimdeki sorumluluğun gereğini yapma gayreti içindeyim. Vakti zamanı gelince nasıl bir değerlendirme yapılır...

Onun için 1 yıllık sürede yapacağmı çalışmaya halel getirir diye enerji kaybına sebebiyet verir diye düşünüyorum. Onun için görevimizi tamamlayalım. Mevlam neylerse güzel eyler...

DEĞİRMENDERE KENTSEL DÖNÜŞÜM!
Değirmendere’de yol aksları plana işlendi. Rehabilitasyon oradan sanayinin naklinden sonra olacak. Çömlekçi bir an önce tamamlanması lazım. Bu nedenle Narlıbahçe çıkarıldı. Çömleki bitmeden, Değirmendere’de asıl dönüşüm alanından kast ettiğimiz Çimento nakledilip, Büyüksanayi’nin transferinden sonra adım atmak doğru olacak. Onlarkitapçıkta kalsın diye yazmadık. Bizde adımların süratle atılmasını sağlayalım. Yetmizi varsa sağlayalım, yetkimiz yoksa yetkisi olan yerlere baskı yapalım...

BÜYÜKŞEHİR’E ADAY OLACAK MI?
Bir siyasetçinin isminin konuşulması kulağa hoş gelir. Ben daha önceki süreçte milletvekili olmayı talep ettim. Allah böyle bir görev nasip etti. Şuannda bu görevi ifa etmeye çalışıyorum. Onun için bu görevi bitirmenin gayesi içindeyim. Hakkımızda hayırlısı olsun. Şuanda bu hizmet süremi tamamlamanın gayreti içindeyim.

MEZARLIK VE İTAFİYELER İLÇE BELEDİYESİNE DEVREDİLMELİ
Tonya’nın İtfaiyesi Büyükşehir Belediyesine bağlı. Mezarlıkta Büyükşehir Belediyesine bağlı... Oranın itfaiyesini - mezarlığını Tonya Belediyesi yapmalı... Mezarda ne işi var. Bir çok yetkiler böyle. Biz bundan müştekiyiz. Bunu Ankara’da günde yaptık Talebimiz kabul gördü. İnşallah öhümüzdeki zaman diliminde kabul görür.

MAMAT BOĞAZINDA AHŞAP KONAKLAMA...
Tabi bir temaşa güzellik alanı değilde, Ahşaptan konaklama alanları oluşturmak, bu tür dokunuşlarla daha uzun süreli orada kalmayı temin etmek için düşüncelerimiz var. Uygulama projesi içinde bütün donatılar genel konsepte koyulmakla birlikte ayrıntılar belli değil.

GÜNEY ÇERVE YOLU...
Güney Çevre Yolunu Trabzon 90’lı yallardan beri konuşuluyor. Ondan önce Tanjant Konuşuluyordu tamamlandı çok şükür. Bir tercih yapıldı. O zaman ya Güney Çevre Yoluna başlanmalıydı, ya da Kanuni Bulvarı başlanmalıydı. Kanuni Bulvarında tercih yapıldı. Kent için trafik açısından. Güney Çevre Yolunun iki önemli noktası vardı. Şehrin Merkezini transit trafikten kurtarmak. Ve imarı Güneye Doğru taşımak. Şuanda kısa vadede adım atılacağını söylesek doğru beyanda bulunmuş olmam. Hem hükümetimiz, hem bakanımız.. Şöyle düşünce oluştu. Parça parça kısım kısım.. Şehrin girişi ile çıkışı ile girişi arasında yoğunluk oluştu. Bu tür değerlendirmeler yapılıyor. Trabzon’un gündemindedir önemli bir gündemdir...

MARAŞ CADDESİNNDE ESNAFA ÇÖP CEZASI
Maraş Caddemizde verilen saatte katı atağı çöpü dışarı çıkarmayan esnafımıza uyarı yaptık. Kabul etmediler. Görüntüledik gönderdik kabul etmediler. Ardından ceza yazdık caydırıcı oldu. Bunun sayısının attırılmasından övünmüyorum. Caydırıcılık olsun ki bu konuda belediye imtina göstermeyen vatandaşa ceza yazdı... İstemesekte zaman zaman uyguluyoruz. Biz evvela bir birimeze saygılı olmamız lazım. Bu farkındalığılı bizler sizler toplumdayaşadığımıza göre farkındalığı oluşturalım...

TRABZON’A KÜLTÜR SANAT MERKEZİ
Bir kompleksin, opera sahnesinin, tiyatronun, resmin yine mikrofondan metre karesine en fazla sanatçı düşen şehir diyoruz ama gereğini yapmıyoruz. Uluslararası organizasyonlar yapabilen şehriyiz. Hala bunların komple ikame edileceği kültür sanat kompleksine sahip değiliz. Meydan’da ki opera binası geliyor aklıma. Onun belki bir yerde ikame etirebiliriz. Onun aynı şekilde bu şehre kazandırılmasının tarihe hizmet olacağını düşünüyorum. Kültür Sanat Merkezi, konuşuldu.. Avni Aker Bünyesinde olabilir mi, olmazsa başka alanda olabilri mi? Bunu bu şehir istiyor ve hak ediyor. Süratle yapacağımız en önemli çalışmalardan olur...