61SAAT HABERTrabzon Ortahisar Belediye Meclisi Nisan ayının son toplantısında Faaliyet Raporunu oyladı. Mevzuat gereği son oturumu Ortahisar Belediye Başkan Vekili Nusret Onur yönetti. Başkan Ahmet Metin Genç, yerini Onur’a verirken, kendisi de meclis sırasına geçti. 
Birimlerin tek tek faaliyetleri incelendiği oturumda son olarak partilerin grup başkanları konuşma yaptı. Burada ilk olarak CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, şunları söyledi: 
EN AZINDAN AHMET METİN GENÇ’İN FOTOĞRAFLARINA ÇOK YER VERMEDİLER
“Birim amirlerine tereddüt ettiğimiz veya cevaplanması istediğimiz soruları sorduk. Kısmen cevap aldık. Raporun tümü hakkında ki kanaatim şu: Öncelikle raporu incelediğimde birim müdürlerine verilen ödenekler doğrultusunda ve başkanın verdiği talimatlar doğrultusunda birim müdürleri 2014 yılında görevlerini başarıyla tamamlamışlardır. Bundan ötürü tüm daire müdürlerine teşekkür ediyorum. Faaliyet raporun formatını beğendim. Dizaynı da güzel. En azından Ahmet Metin Genç’in fotoğraflarına çok yer vermemişler. 
KURUMSAL SORUNLAR İZAH EDİLDİ
Bu sıkıntıların neden geldiğini biliyorum. Büyükşehirden kaynaklanan, kurumsal sorunlar çok güzel izah edilmiş. Rapor gerçek olarak hiç abartısız hazırlanmış. Kolay kolay teşekkür etmem ben yani. 
940 çalışan da burada 2014 yılında faaliyet yapmış beğensek de beğenmesek de onları kutluyorum. Yatırım bazında ki faaliyetlerden ben memnun değilim. Ben isterdim ki hiç eleştirmeyim, çok da yatırım faaliyetleri. Yatırımcı bir müdürlük var o da Fen İşleri Müdürlüğü… Bunlar Trabzon için çok az” 
KATILIMCI BELEDİYE ANLAYIŞI YOK
MHP Grup Başkanı Davut Çakır ise, 
“Biz sayın başkan ile bir kez bir araya geldik. Katılımcı belediyede bütün siyasi partilerin görüşlerini katılım olarak algılıyorum. Sadece bir konuyla ilgili bugüne kadar bir araya gelebildik. Bunun haricinde belediyenin yapmış olduğu çalışmalar bu bir eleştiri değil kaynakla alakalı. Paranız varsa iş yaparsınız paranız yoksa iş yapamazsınız. Bizim Ortahisar Belediyesi olarak kaynaklarımız sınırlı. 
Ancak şehre vadedilen vaatler çok büyük. Bir yılını harcadık. Bu beklentilere giden yolun 4’de 1’i bitmişken aldığımız yol bu doğru orantı da değildir. Göreve geldikten sonra şurası değişti denilecek proje yok. Alt yapımız çok kötü durumda. Yollarımızın durumu ortada. Burada Büyükşehir, bakıyor Ortahisar bakmıyor, Ortahisar bakıyor büyükşehir bakmıyor yani top orta sahada her iki taraf arasında gidip geliyor. Ben Büyükşehir Belediyesinden bizim kaynaklarımızdan elini çekmesini istiyorum. Bize ait olan kaynakların Ortahisar için harcanması gerektiğini düşünüyorum. Ben buna kıskançlık diyorum. 
Trabzon Havalimanını VIP girişi var. Sağında ve solunda iki bank var. Birisi Büyükşehir birisi Ortahisar’ın. Rizeliler de geçerken iki belediye bir Rize etmiyor diyor… “ dedi. 

TENKİT EDİLEN ÇOK AZ KISIM VAR

AK Parti Grup Başkanı Ahmet Yıldız’da muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi. Yıldız, “Tenkit edilen çok az kısım var. Araç sayısı ve yakıt miktarı orantısızlığından bahsetti. Ona gerekli cevabı başkan yardımcım verdi. Yatan araç yeni de olsa eskide olsa yakmaz. Çok yakıt çok faaliyetten olmuş olabilir. Bu yakıt fazlalığı bundan dolayı olabilir. 
Turgay bey’in söylediği yatırımlar sizi tatmin etmediği.. Yeni kurulan kurulan bir belediye olarak 1 yıl içinde böyle bir baktığımda kendim algıladığım da imkanlar ölçüsünde yatırımlar yerinde yapılmıştır” diye konuştu. 
İCRAATA GEÇEN PROJLEERİMİZ OLMADI

Mecliste son olarak Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, son olarak sorulara yanıt verdi. Genç, “Biz belediye idaresine gelmeden önce halkımıza bir kısım projeler sunduk. Kabul ediyorum. Ancak 1 yıllık süre içerisinde ileri sürdüğümüz konuştuğumuz, projelerimizden çok daha öne çıkan icraata geçen projelerimiz olmadı. Bunu da kabul ediyorum. Ama bundan sonra hem kurumsallaşma, hem yapılanma sürecimize müteakiben bu projeleri hayata geçirmenin adım adım gayretindeyiz. Hatta şuan da hemen hemen icraata geçmek üzere hazır olan projelerimiz de var. 
PROJELER HAYATA GEÇERKEN KENDİ İMKANLARINDA MI FAYDALANACAK

Bu projelerimizi hayata geçirirken kendi bütçelerimizle mi bunları yapacağız? Bütçe ve faaliyet durumumuz az çok görüldü. Kendi ilçe belediyemiz bütçesi ile beraber hizmetlerin dışında şehrimize kazandırmak istediğimiz projeleri hayata geçirme adına mevcut bütçelerimizle bu projelerin yapılabilirliği kısıtlıdır. Ancak bu mazeret değildir. Belediye başkanı artık siyasi alışkanlıklardan vazgeçecek. Burada muhalefetten de belediye başkanı olsa partisi adına değil Trabzon adına isteyecek. Ankara’dan bu kaynaklar temin edilmeye çalışılacak” dedi.
 
TRABZON’DA BELEDİYE BAŞKANI İCRAAT YAPMASI İÇİN YIKMASI LAZIM 
Başkan Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Kentsel dönüşüm önemli bir iştigal alanımızı oluşturuyor. Maalesef bu bütün yöneten belediye başkanlarına dönük olarak bir eleştirimiz. Bizim bölgemizde olan bütün yapılaşmalar hepsi imar kanunu, imar planlarına, imar yönetmeliklerine, plan notlarına veya meclis kararlarına istinaden yapıldı. Ancak geldiğimiz noktada bütün bu yapılan imar noktaları hukuk uygun olmasına rağmen mağmur bir şehre sahip olamadığımızı gösteriyor.  Oysa Avrupa şehirlerini, şehir planlarını görüyoruz. Ama biz maalesef tanjant ile sahip bandı arasında sıkıştık kaldık. O nedenle şuan da yeni bir kaynakla beraber kentsel dönüşümler yapıyoruz. Yani yıkıyoruz.  Trabzon’da belediye başkanı icraat yapması için yıkması lazım. 
YAPANIN YANINA KAR KALMASIN

Çok çok önemsediğim bu konuda meclisin bütün üyelerinin de bu icraatın arkasında olacağına yürekten inandığım için Ortahisar Belediye Meclisi olarak, Encümeni olarak verilen yıkım kararlarını mutlak suretle dosyalarda değil icra ederek taşımaktan yanayım. Biz Ortahisar belediyesi olarak yıkım kararı vermiş isek imkan ve kabiliyetimiz neyse o kararı yerine getirelim. Hukuki sorumluluk. Yıkım ihalesi yapılıyor. İhaleye kimse girmiyor ve sona eriyor. Bir şeyleri artık değiştirelim. Bunun sosyolojik sonuçları olabilir, siyasi sonuçları da olabilir. Ne olursa olsun, bir şeyleri yeniden ele alalım. Yapanın yanına kar kalmasın. Doğru yapalım biz. Çok inanarak söylüyorum doğru yaptığımız zaman belki sonuçları itibariyle kısa vadede negatif sonuçlarla karşılaşırsınız ama uzun vadede toplumsal vicdan da daha iyi bir şekilde anılıyorsunuz. Bunun örnekleri var. Geçmiş dönemde örnekleri var”  dedi. 
315 BİNLİK ORTAHİSAR’A BİNA DÜŞÜNÜLMEMİŞ

Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Ortahisar Belediyesi olarak Büyükşehir ile aynı binayı kullanıyoruz. Büyükşehir yapılanmasına şehrin hazır olmadığı şeklide bir ifade okuduk. Çok doğru bir tespit. Biz Trabzon olarak eğri oturup doğru konuşalım. Büyükşehir hazırlığı noktasında iyi bir hazırlık yapamadık. Yani burada yetki itibariyle valilikler bünyesinde kurulan devir tasfiye komisyonları görev aldı. Ancak gerek gayri menkul, gelirler dağılımında bir kısım beldelerimizin borçları bize devredildi. Binaları 6 ay sonra alabildik. İnanın bu konuda ayrı bir mesai harcadım. 315 bin..