61SAAT HABER SERVİSİ - Ortahisar Belediyesi ve Hizmet İş Sendikası, Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda toplu iş sözleşmesi imzaladı. İmza törenine Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Hizmet İş Sendikasının bağlı olduğu HAK-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Sendika Temsilcileri ve işçiler katıldı. 

Toplantıda ilk olarak Hizmet – İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan konuştu. Kaplan, “Masada oturduğumuzda asla asla rakip görmedik. İş ortağı gördük. Ben işçi arkadaşlarım adına kendisine şükranlarımı sunuyorum. Çok teşekkür ediyorum” dedi. 

BELEDİYENİN İMKANLARI.. 

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Bütün çalışanlarımızın hakkını hukukunu, emeğinin karşılığını belediye imkanları nispetinde karşılamaya çalıştık. Sendikamızla bu görüşmeleri yaparken, bir anlayış ortaya koyduk. Dedikki, “Biz seçilmiş belediye başkanı olarak bugün varız, yarın bu kurumu temsilen başka arkadaş gelecek” Ancak bu kurumun asli sahipleri olan, ayakta tutan çalışanlardır, yani sizlersiniz. 

Bunun hemen akabinde şunu söyledik. Bütün çalışanlarımız, personelimiz şu hususu bilmelidir ki Belediye Başkanı olarak bu belediyemizin bir taraftan kurulum sürecini ikmal etmeye çalışırken diğer yandan bu belediyenin ekonomik imkanları nispetinde çalışan her bir personelimizin alın terine saygının gereği olarak belediyemizin imkanı neyse onu biz çalışan personelimize yansıtmaya çalıştık. 

Sağ olsun sendikadaki arkadaşlarımızda bu iletişimi sağladılar. Benim çalışan personelim biliyork i, belediyenin imkanı ne kadarsa o imkan nispetinde çalışan personeline veren belediye başkanı olduğunu personelimiz biliyor. 

Bundan dolayı içim müsterihtir… Bundan sonra da böyle olacak. Çalışanlarımızın emeğinin karşılığını büyük oranda alabilir bir farkındalığı ortaya koyarsan çalışanlarımızla daha heyecanla yola devam edebiliriz. O nedenle önceki sözleşmelerde olduğu gibi bu sözleşmelerde de kıymetli genel başkan yardımcılarımızın” dedi. 

EN DÜŞÜK İŞÇİ 2 BİN 416 TL ALACAK

Başkan Genç, zam oranlarını da açıklarken 2 sene geçerli olacak sözleşmede ilk 6 ay yüzde 7, ikinci ayda yüzde 7 olmak üzere işçilere yüzde 14’lük zam yaptıklarını açıkladı. 

Toplu İş Sözleşmesi imzalanan Ortahisar Belediyesinde en düşük maaş ise, 2 bin 223 TL’den, 2 bin 416 TL’ye çıktığı açıklandı. 

Taşeronların kadroya geçmesi ile ilgili de konuşan Genç, “Şuanda bizim ORBEL’de 479 çalışanımız var. Teknik katı atıkta çalışan 425 civarında kardeşimiz vardı. 26’da güvenlik hizmeti yapan, 13 civarında evde bakım hizmeti yapan kardeşimiz vardı. Bu mali kısmının dışında ilgilendiren en önemli husus şudur. Şuanda Ortahisar Belediyesinin ORBEL Kurumu Belediye Hizmet alımı yapan statüsünde değildir. 

BU SÖZLEŞME İŞÇİLERİN KADRO ALMASIDIR.. 

Şuanda farklı bir duruma geçtik. 696 sayılı KHK ile ORBEL artık bu belediyenin yan kurumudur. Şuanda ORBEL, Güvenlikten, Teknik Katı Atıktan gelen kardeşlerimiz hepsi Trabzon Ortahisar Belediyesinin kadrolu işçisi durumuna gelmiştir. 

bu şuanda yaptığımız toplu iş sözleşmesinin sizin açınızdan, çalışanlarımız açısından kadro garantisi, devlet garantisi, 2 Ocak’ta yürürlüğe giren Taşeron İşçilerinin Kadro almasıdır” dedi. 

ARTIK TARİHTE KALDI

Hak-İş Genel Başkanı Arslan ise, Başkan Ahmet Metin Genç’in konuşması sırasında 20 yıl öncesine gittiğini belirterek o dönem çalışanların içerdeki maaşlarını istediğini  söyledi. Kaplan, “Çok şükür, bütün belediyelerimizde olduğu gibi bu belediyemizde bunlar artık tarihte kaldı. Bunları daha yaşamamak için birlikte çalışmak gerekiyor. Oranlar, enflasyon rakamlarının üzerinde. Mevcut toplu iş sözleşmesi ile elde ettiğimiz sosyal haklar bunlar elbette önemli. Bizim çalışanlar olarak daha fazla beklentimiz var, daha fazlasını istiyoruz. Çünkü ihtiyaçlar sınırsız. Ama imkanlarda belli düzeyde sınırlı. Onun için denge kurmamız gerekiyor. Bunu bir dengeye oturtmamız gerekiyor. Bu dengeyi şöyle yapmamız gerekiyor. Belediyemizin imkanlarını, kaynaklarını, mali yapılarını ve çalışanların taleplerini beklentilerini bir arada uzlaştırmamız gerekiyor. Bu zor bir iş.. Çok ihtiyacımız var. Trabzon’da çalışmak güzel, ama burada yaşamanın zorlukları var. Bir uzlaşı ile toplu sözleşmenin bitmesi inanın daha fazla ücret almaktan daha önemli. Biz daha fazla ücretlere imza atıp, ödenemeyen ücretlerinin faturasının bize çıkarıldığını biliyoruz. 

Masada bu sözleşmenin bitmesi çok önemli. Ortahisar açısından önemli” dedi. 

ORTAHİSAR VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİ KIYASLADI

Arslan, sözlerine devam etti: “Malatya Büyükşehir Belediyesinde 120 işçi çalışmakta kadrolu. Ordu Büyükşehir Belediyesinde 90 işçi çalışmakta kadrolu. Ortahisar Belediyesinde hem Kadrolu işçi sayısı, hem de Orbel, Teknik Katı Atık ve yan kuruluşları yan yana koyduğumuzda binin üzerinde arkadaşla karşı karşıyayız. Büyükşehir Belediye Başkanımız, Hükümetimizin Trabzon’a verdiği değerdir. Biz TRABEL’de işçilerimizi sendikalı yapmak için 2 yıl uğraştık. Sonra yetki aldık. Başımıza gelmeyen kalmadı. O dönemi hiç hatırlamak istemiyorum. O mücadelelerden bu yana geldik. Hem geçici işçilerin sendikalı olmasının mücadelesini verdik Trabzon Belediyesinde, hem de TRABEL’de işçilerin sendikalı olması için büyük mücadele verdik. Bugün bunlar tartışılmıyorsa o mücadelenin sonucunda”