61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ortahisar Belediyesinin, Pazarkapı Mahallesinde yapılacak hizmet binası için bugün önemli adımlar atıldı. Belediye Hizmet Binası ve Kaymakamlık binalarının yapılacağı alanın tümüyle ilgili hazırlanan ‘Kentsel Tasarım Projesi’ bugün Ortahisar Belediye Meclisinde tartışmaya açıldı. Proje genel olarak meclis üyeleri tarafından beğenilirken önerilerde sıralandı.

EN KALİTELİ HAYAL
MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, hazırlanan görsellerde projenin etrafının ağaçlarla kaplanmasına dikkat çekerek, “Fotoğrafa baktığımızda çok güzel proje. Keşke bunun etrafı da gördüğümüz gibi olsaydı. Bunun reel durumu 30 dönüm arazinin etrafını aynı olduğu gibi alarak bu projeyi içerisine koyup yerleştirip o şekilde ki fotoğrafı yanına koysak, o zaman hepimiz için haya kırıklığı olacak. Bu olabilecek en güzel hayal. En kaliteli hayal. Hayali kuran kaliteli kurmuş. Bilinen reel durumu var etrafı.. Bir de bunu onun içine yerleştirelim, çok kötü bir görüntü. 30 dönüm çok büyük alan değil aslında… Bir şehrin belediyesinin mahalli idarelerinin olduğu merkezi yerde 30 dönüm çok değil. 3 dönüm meydan çok büyük değil. Minik bir meydan. Etrafında ki cami, kadınlar pazarı, hamam, Surlar, bu tarihi özellikler korunarak mevcut yapıların da bir şekilde korunması lazım. Yıkılacaksa, istimlak edilecek istimlak edilecek… “ dedi.



KENDİSİNİ TEKRAR EDEBİLECEK ŞEKİLDE..
Bunun üzerine Ufuk Hoş ise, “Katılıyorum. Bu alanın tamamında bir birini tekrarlayan yapılan tasarlamaya çalıştık ki, devamı gelirse kentsel dönüşüm kararı diye… Yapılar genelde bir birini tekrar edebilecek şekilde yapıldı. Bütün alanın çalışmasını yapıldı. Batısı Ortahisar Kentsel Yenileme alanı. Dönüştürülebilir, sürdürülebilir modelle yapılırsa devamı da gelebilir…” dedi.
CHP Grup Başkanı Turgay Şahin ise, projenin yapılırken kendilerine sorulması gerektiğini kaydederken, itirazlar üzerine son aşamada sorulduğunu ifade etti.
Şahin, “Pazarkapı’da doğdum diye bir vatandaşın nüfus kağıdına yazılmayacak. İş yeri ağırlıklı oldu. Alt tarafa 20-25 tane konut koyuldu. Maraş Caddesi ile Kalkanoğlu caddesi arasında kot farkı var. En azından orada zemin artı 2 kat dediniz. Zemin artı 4 kat olsaydı Belediyeye de gelir elde edilseydi… Bu benim düşüncem. Kentsel dönüşümün amacına neden aykırı oldu. Eski çocuk yuvası ve ticaret alanı olan yere iki tane kamu binası yerleştirildi. Ben hiç görmedim kentsel dönüşüm adı altında vatandaşın yerleri kamu yararına kullanılsın. Buna ilk defa şahit oldum” dedi.

Başkan Ahmet Metin Genç ise, “Kentsel dönüşümden çıktı, TOKİ’den gittik satın aldık. Satın aldığımız zaman belediyenin mülkiyetinde olan alanda kentsel dönüşüm mantığına yüzde yüz uyacağız diye mantık olamaz. Ancak şöyle düşündük. Dedik ki vatandaş nezdinde burası kentsel dönüşüm olarak başladı. İlk başta bu alanda hiç  konut projemiz yoktu. Ama baktık ki burada yaşayan hayat var. Gelenek var, maneviyat var. En azından buna saygı gösterelim. Orada konut talep eden vatandaş varsa, proje bitiminde çıkacak fiyattan tabi olarak onu da buraya yerleştirelim. Yüzde yüz kentsel dönüşüme tabi değil" dedi.