61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediyesi ile arasında ki ortak kullanılan katlara kira istenmesi olayının mahkemeye taşınması konusuna açıklık getirdi.  Ortahisar Belediyesinin, kurulurken sıfır borçla kurulduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bütün ilçeler, benim ilçelerim. Trabzon 18 ilçesi var. Hepsi benim. Vazifemi yapacağım, yapmaya çalışacağım. Hepsinin hizmetkarıyım. Ama nasıl. Bütçleerim oranında. Biz o anlayışta hareket ettik, etmeye devam edeceğiz. Böyle şeylerde konuşmam. Bassına gideyim onu vereyim konuşmam. Bu merkezde ki belediyeyi kurduğumuz zaman Trabon İl Belediyesinin 127 milyon borcu vardı. Orada kurulurken 1 milyon bile borç bırakmış değilim... Gidin başka Büyükşehir Belediyelerine sorun biri öbüreyla kavgalı, yani borçların hepsini devralmak istememiş...

Ben öyle yapmadım. Evet 127 milyon il belediyesinin borcunu bir lira bile bırakmadan hepsini devraldım. Başka ne yaptım? Nerede oturmak istersiniz dedim? İster İl Özel İdaresinde konuşlanın, ister burada konuşlanın. Burayı tercih etti. O da kabul.. Başka ne yaptım, başka ne istersiniz, size hizmet edecek birimlerde ki işçiler.. Bizzat seçin. En iyi arkadaşlarımı seçtiyseler kabul. Başka bir borç, bana göre sıfır borçla kurulmuşken beldelerden kanunen kendilerine devredilmesi gereken 14 milyon borç devralmış 9 milyon alacak devraldı. 5 milyon beldelerden gelen borçla kuruldu. Bütün ilçe belediyelerinden devralacağım borçların hepsini 127 milyonun dışında devraldım. 250 milyon borçla kuruldu... Benim belediye başkanı arkadaşlarım bilir, genelde onların devretmek istediklerini yapabildiğim kadarıyla devraldım.” dedi.

Büyükşehir 480 milyon TL borçla kurulduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Ama yasada ön görülenin dışında da alabildiğimi almaya çalışmışımdır. Mesela benim su kanalizasyon idaresinin devraldığı borçlarla 230 milyon borçla kuruldu. 480 milyon borçla Büyükşehir Belediyesi kurulmuştur. Su kanalizasyon devraldığı ile beraber.. Sonuç kabul..

Bunu cümle alemde biliyor, boşu boşuna konuşmadım..

Masa, sandalye, yazılım programı, bilgisayarla, latoplar bunların hepsini ben verdim. 1 lira para istemiş değilim. Ben onları ücretle aldım.. biz bir birimizin insanıyız. Bu mecliste karar aldık. Sokaklar yıkanıyor.. 15 metre ve üstünün yıkanası Büyükşehir’e ait.. O temizliği de bir ihalenin içine katacağız, katı işleme tesisini de.. Çöp toplama dahil, sokakların temizlenmesi dahil yapacağız. O halde ilçe belediye başkanı arkadaşlarım siz sokakları yıkarken yanında ki Büyükşehir Caddesine de su tut.. Uygunmudur dedik?

Şimdi neyle uğraşıyoruz katı Atık Tesisinin yeriyle.. Olsun mu arkadalar olsun...

bu mecliste yıkama karar haline getirildi.

Bir ilçe belediyemiz, atıyorum Araklı, Köprübaşı, kendi sokağına su tutarken büyükşehirin caddesine de tutsun dedik. Öyle mi öyle, tamam..” diye konuştu.

Ortahisar Belediyesinin kendilerine 5 milyon TL’lik borç çıkardığını kaydeden Gümrükçüoğlu, “Aradan 1 yıl geçti, sayın ilçemiz bize fatura gönderdi.. Dediki bu 1 yılda sana ait sokakları yıkadım 5 milyon versene.. Ben şaşırdım. Bu meclis kararına alınmıştı arkadaşlar.. İyi ama dediler o kararda.. Bakın hiç bir ilçe benden istemedi. Ama dediler, “Alınmıştı ama ücret alınıp alınmayacağı yazılmamıştı o karara” Ne kadar enteresan.. Allah, Allah.. Öyle mi oldu. Siz bunun ücretini istiyorsunuz? 5 mimlyon istiyorlar. 5 milyona bütün caddeleri yıkatırım. Birincisi yanlış...

Ama öyle varsaysak, 5 milyona bütün şehrin yıkamasını yaptırırım. İhale ederim yaptırırım..

O karar vardı ya.. Büyükşehire ait caddelere su tutalım. Kaldırın dedim..

Ondan sonra bizim Büyükşehir’e ait caddelerin yıkınmasının ihalesini yapın dedim.

Tahmin ettiğim gibi 1 yılda 6 milyon liraya yıkanması kabul edildi..

Bizim kendi sokaklarımıza ve kendi sokaklarınıza tuttuğunuz suyu nereden alıyorsunuz? İtfaiyeden.. benden tuttuğunuz suyun tutma parasını istiyorsunuz. Suya para ödüyor musunuz? Yok.. Kimin suyunu kullanıyorsunuz TİSKİ’nin.. Kullandığınız araba kimin Büyükşehir’in, şoför kimin Büyükşehir’in...

Bir müddet sonra baktıkki 5 milyon TL gönderin dediler ya o mahkemeye verilmiş..

Ben senin 1 yıl 2 yıl caddelerine sus tuttum..

Neye dayanıyor.. Meclis kararında ücret olmamasına..

Mahkemede 2 milyona mı ne karar vermiş?

Ya kardeşim sen ilçe belediyesi olarak yazılım programlarını kullandın parasını mı istedin? Öyle bir anlayış olur mu dedim? Ben sana yine ne yardım edersen anlarım..

Bu olacak iş mi dedim?

Öyle mi dedim? Buna açın bakalım oturduğu kiranın sadece parasını versin..

Cevap ne? Paylaştırma sırasında yapıldı.. Dedim ki ücretlendirme var mı?

Yok yazılmamış. Tam eş değerinde. Açın bakalım ne diyecek hukuk!” ifadelerini kullandı.