İç savaş ve yoksulluk gibi çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak Ortahisar'da yaşamaya başlayan Afganistan, Suriye, Irak, İran ve Pakistan uyruklu aileler, gönüllü Türk aileler ile kardeş aile oluyor. Mülteci aileleriyle kardeş olacak Türk aileler; ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak göçmen ailelerine destek olacak. 

"603 GÖÇMEN, PROJEYLE KARDEŞ AİLEYE KAVUŞTU"

Proje kapsamında, Ortahisar Belediyesi'nden yardım alan 455 Afgan, 70 Suriye, 65 Irak, 8 İran ve 5 Pakistan uyruklu göçmen, Türk ailelerle kardeş yapılacak. Belediye, ayrıca proje kapsamında işadamlarıyla irtibata geçerek göçmenlere ekonomik destek sağlıyor. Projeyle birlikte toplamda 125 aile, kişi bazında ise 603 göçmen, Türk ailelerle kardeş olacak. 

"UYUM SAĞLIYORLAR"

Ortahisar'da başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Afganistan ve Suriye gibi ülkelerden çok sayıda göçmen ve mültecinin yaşadığına dikkat çeken Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve sıkıntılarını çözmek için bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ortahisar'da ve Trabzon'da sayıları her geçen gün artan göçmen aileler var. Bu ailelerin kültürel, sosyal ve ekonomik olarak şehrimize entegrasyonu ve uyum sağlaması için kardeş aile projesini gerçekleştirdik. Birkaç yıldan beri başarıyla uyguladığımız bu proje sayesinde yardıma muhtaç olan mülteci ailelerine bir nebze olsa derman oluyoruz. Gönüllü olarak onlarla kardeş aile olan Türk aileler arasında çok güzel maddi ve manevi yardımlaşma örnekleri sergileniyor. Biz de Ortahisar Belediyesi olarak buna aracılık ediyoruz. Belediyemize bağışlanan ikinci el eşya ve giysi gibi her türlü ihtiyaç malzemesini yardıma muhtaç alilerimizin yanı sıra mülteci ailelerimizle de paylaşıyoruz. Zor şartlar altında yaşamak zorunda kalan ailelerimizin ihtiyaçlarını, imkânlarımızı da zorlayarak karşılıyoruz." diye konuştu. 

FARKLI KÜLTÜRLERİ TANIYORLAR

Kardeş aile projesi ile Türk ailelerin farklı kültürleri ve medeniyetleri tanıma fırsatı bulduğunu belirten Başkan Genç, "Bu projemiz ile farklı ülkelerden gelen mültecilerin kendi ülkelerinde ne tür sorunlar yaşadığını öğrenme fırsatı buluyoruz. Dilleri farklı olsa da bizler; aynı dinin mensuplarıyız. İnancımız bir, aynı inancı paylaşıyoruz. 'Bütün müminler kardeştir' ayeti kerimesi gereğince mülteci ailelerimizin ellerinden tutuyoruz. Bu aynı zamanda inancımızın bize yüklediği bir vazifedir. Onların sıkıntılarını, zorluklarını bir nebze olsun hafifletiyorsak  ne mutlu bize..." diye konuştu.