61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi, Ekim ayı toplantıları bugün devam etti. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Başkanlığında toplanan belediye meclisinde bugün Gelir Tarifesi Görüşüldü.  Gelir tarifesinin görüşüldüğü sırada söz alan CHP’li üye Turgay Şahin, ‘Gelir tarifesini’, ‘Zam Tarifesi’ olarak tanımladı. 
Şahin, “Görüşülmekte olan gelir tarifesinin Türkçe meali zam tarifesi. İdare bu konuda talepte bulundu. Komisyonda kendi görüşleri doğrultusunda karar vermiş. Hepimizin malumu son zamanlarda dövizde anormal artış söz konusu. Bu artış sebebiyle piyasalarda zam ve hizmet alımlarında bir zam furyası gidiyor. Hükümet yetkilileri bire birer şu beyanlarda bulunuyor: “Aman aman bu dövizdeki artışı bahane etmek isteyen spekülatörlerin bu icraatıdır. Bu manipülasyondur” Biz belediye olarak, devlet olarak bu zamları teşvik ediyoruz. Sonuçta bu zamlar tüketiciye yansıyacak, enflasyonu körükleyecek. 
Ben gelir tarifesinin sadece bir tarafından işe bakacağım. İdarenin teklif ettiği makul, komisyonun onay vereceği verdiği makul olabilir ama bunları devlet eliyle kriz döneminde teşvik etmek vatandaşı daha çok mağdur edecek. 
Orada bir imar çıktısı almak 2014 yılında 5 liraydı.. Şimdiki tarifede 100 lira olacak. Vatandaş evinin imarı için şöyle bir kağıt alacak 100 lira. Bu vatandaşa zarar olacak. Benim önerim şudur. Hatta hatta hükümet yetkilileri şunu dedi: “Bu tip zam yapanları bize şikayet edin” 
Şimdi biz burada bu zamlara destek verirsek kimi kime şikayet edeceğiz. Benim önerim hiç olmazsa sıfır zam yapalım. Kimse de mağdur olmasın, bu işi körüklemeyelim” dedi 

HAKSIZLIK ETMİŞ OLURSUNUZ… 
Bunun üzerine Başkan Ahmet Metin Genç, “Biz piyasa değiliz. Devletin yerel idaresiyiz. Siz bunu piyasada fırsat bilenlerle kendi belediyenizi, bağdaştırırsanız bu kuruma haksızlık etmiş olursunuz. Siz bu meclisin epeydir üyesisiniz. Uygulamaya gelen teamül var. Biz şu zamana kadar ki piyasa koşulları veya ekonominin koşullarına gelir tarifesi iştah etmiyoruz. Geçen yıl da aynı, bu yıl da aynı. 2014 yılından itibaren bizim dönemimizde artış oranları bu oranın üzerine çıkmadı. Şuanda ki uygulamayı ekonomiyi fırsat bilenleri kendi belediyenizle mukayese etmeyin. Gönül ister ki hiç artış yapmayalım. Enflasyon oranı var, ortalamada yüzde 10’a gelen teamül var. Yüzde 12’yi geçmeyen bu oranla şuan ki konjonktürü kıyaslamanız hata.. Aşanı varsa gelince müzakere ederiz” diye konuştu. 

ALINGANLIK YAPIYORSUNUZ
Yeniden söz alan Şahin, “Bu 5. Gelir tarifesi değişikliği. Bundan öncekiler bizde “evet” dedik. Sanki otomatiğe bağlar gibi belediye piyasadaki dalgalanmayı yansıtmak zorunda değil. 2004 _ 2009 yılları arasında 5 yılda hiçbir değişiklik yapılmadı. Sadece suda değişiklik yapıldı. Biz burada tam 4 yıldan beri.. Sayın Gümrükçü zamanında gelir tarifesinde sadece birkaç tanesinde.. Biz Ortahisar Belediyesi olarak her yıl makul olur.. Alınganlık gösterdiniz. Bunu devletin yetkilileri diyor. Sonuçta kabul edecek olan kişi meclistir. Meclisin alacağı karara saygı duyuyoruz. Benin önerim sıfır zam.. Buradan elde edilen gelir çok da gelir getiren bir değer değil” dedi. 

ENFLASYON ORANIYLA DEĞERLENDİRİLDİ… 
Bu sırada söz alan AK Parti üye Seyfullah Kınalı ise, “2004 ve 2009 arasında meclis üyesiyiz. O zaman suya zam 2 defa yapıldı, hatta su ucuzlatılacak değmişti. Gelenek bu tarifeler enflasyon oranıyla hep değerlendirilmiştir. Bazı istisnalar vardır ama genel olarak budur” ifadelerini kullandı. 

KÜLTÜR, EĞİTİM, SOSYAL VE VETERLİKTE SIFIR ARTIŞ
Başkan Ahmet Metin Genç ise, “Bizim Ortahisar Belediyesi olarak normal artışımızın yanı sıra, doğru yüzde 10 – 12 bandında enflasyon ile örtüşen artışımızın yanı sıra eğitim, kültür ve sosyal işlerdeki kalemlerimizi de arttırmayalım. Orada vatandaşımıza en azından imtiyazımız olsun anlayışını da koyduk. Ortahisar Belediyesinin geliri vatandaştan aldığı parayla abat olmayacak ama o anlayışı da gösterdik. Veterinerlik de vardı..” dedi.