CHP Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ndeki oy verme kabinlerinin, binanın tavanındaki güvenlik kameralarının altına yerleştirildiğini, bunun, seçim güvenliğinin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

İlçe Başkanı Ahmet Kaya, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı seçimlerinde yurt dışından gelen seçmenlerin oy kulanması için gümrük kapılarında sandıklar kurulduğunu hatırlattı. Bu sandıklarda, 26 Temmuz 2014 tarihinden itibaren vatandaşların pasaportlarıyla oylarını kullandığına değinen Kaya, “Bu çerçevede Trabzon Havalimanı Dış Hatlar Terminali giden yolcu ve gelen yolcu salonlarına da 2 adet sandık ve 2 adet oy verme kabini konuldu. Konulan kabinler karton ve üstleri açık. ‘Kabinlerin üstünün açık olmasında ne sakınca var?’ diye sorabilirsiniz. Kabinlerin hemen üstünde tavanda mobese kameraları var. Ve bu kameralar görüntüleri yakınlaştırabilen, büyütebilen ve yerdeki sineği dahi montaj durumuna göre 360 derece görebilecek özellikte.” dedi.

Güvenlik kameraları sayesinde kimin hangi adaya oy verdiğinin rahatlıkla görülebileceğini savunan Kaya, bunun bir skandal olduğunu dile getirdi. Kaya, açıklamalarına şöyle devam etti: “Gizli oy ilkesi, oyun gizli olarak verilmesi, seçmenin iradesini özgürce ve her türlü baskıdan uzak bir biçimde ortaya koyabilmesi demektir. Seçmenin kendi dışında kimsenin onun ne yönde oy kullandığını görmemesi demektir. Şimdi soruyorum sizlere, tepenizde mobese kameraları varken bu mümkün müdür? Kanunlar açık, ‘gizli oy’ diyor, oyun mahremiyetini korumaya önem veriyor. Ama uygulamada durum böyle değil. Mobese kamerlarının altında kullanılan oy ne kadar mahrem olabilir?”



‘O kadar yer varken oy kullanma kabinleri neden güvenlik kameralarının altına kuruldu?’ diye soran CHP’li Kaya, “Bu yerleri kim belirledi? Bu yerleri belirleyenlerin amacı, kimin hangi adaya oy verdiğini görmek ve buna göre insanları fişlemek midir? Temel soru şudur; mobesenin altında gizli oy kullanılabilir mi? Bu uygulama AKP’nin yeni bir fişleme yöntemi değilse nedir? Bu bir seçim skandalıdır.” diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun, oy kullanma işlemi sırasında, oy kullanma kabinine giren seçmenin cep telefonu veya fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmesinin yasak olduğunu açıkladığına dikkat çeken Kaya, vatandaşa ise güvenlik kameraları altında oy kullandırıldığını kaydetti. Kaya, uygulamanın gizli oy ve oyun mahremiyeti ilkeleri, dolayısıyla ile seçim güvenliğinin ihlali anlamına geldiğini ifade etti.