PAZARKAPI 2020’DE PROJE TAMAMLANACAK

Pazarkapı Kentsel Dönüşüm projesi ile alakalı sunumunda Genç, “Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesinin 2. etabını oluşturan Ticaret, Konut, Peyzaj ve  Dere Islahı işlerinin ihalesi 2018 yılında yapılmıştır. Dere ıslahı 2018 yılında tamamlanarak 950.000,00-TL harcama yapılmış, Ticaret, Konut, Peyzaj işlerinin sözleşme bedeli  29.775.000,00-TL olup,  proje değişikliği sonucu artan imalatlarla toplam sözleşme bedeli 31.978.956,87-TL olmuştur. Şu ana kadar fiyat farklarıyla birlikte 33.405.637,84-TL harcanarak  % 84’ü tamamlanmıştır. Süre uzatımı ile iş bitim tarihi 26.10.2020’dir. Kentsel Dönüşüm Projesi içerisinde yer alan tarihi binaların restorasyon çalışmalarına proje kapsamında devam edilmektedir. Proje alanının kuzeyinde yer alan bir adet tarihi bina için 2019 yılında ihale yapılarak 2.647.000,00-TL bedelle sözleşmeye bağlanmış, ilave imalat sonucu toplam sözleşme bedeli 3.411.591,71-TL olmuştur.  Şu ana kadar 3.104.215,14-TL harcama yapılan tarihi binada işin % 95’i tamamlanmıştır.  Projenin 2020 yılı içinde  tamamlanarak hizmete açılması planlanmaktadır. Süre uzatımı ile iş bitim tarihi 26.08.2020’dir.”ifadelerine yer verdi.

AĞUSTOS’DA AKVARYUM İHALESİ YAPILACAK 

Zağanos Vadisinde yapımı devam eden tünel akvaryumun bölge turizmine katkı sağlayacağını vurgulayan Genç,” Dünya çapında bir ilk olma özellikleriyle donatılmış Tünel Akvaryum Projesi sadece ilimizin değil bölgemizin, hatta ülkemizin turizmine artı değer katacaktır. Projenin Tünel kısmı tamamlanmış olup, Akvaryum kısmı da tamamlandığında Karadeniz bölgesinde tek olma özelliğine sahip olacak kentimize kendine has bir farkındalık oluşturacaktır. Projenin Yap İşlet Modeli ile ihale edilmesi için 06.07.2020 tarih ve 45 sayılı Belediye Meclis kararı alınmıştır. İlan süreleri dikkate alınarak Ağustos ayında Akvaryum kısmının yapım ihalesi yapılacak ve yıl içinde uygulamasına geçilmesi öngörülmektedir.”bilgilerine yer verdi.  

TARİHİ YAPILAR YAŞATILMAYA DEVAM EDİLİYOR 

Tarihi yapıların yaşatılması tüm hızıyla sürdüğünü belirten Genç, “ Kent mimari kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından tarihi özelliğe haiz yapıların Kültür Varlıklarından onaylı projesine göre restorasyonlarına 2019 yılında başlanılmış ve 2020 yılı içinde restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Restorasyonu tamamlanan çeşmeler Liman üstü Abdulhamit Çeşmesi, Faroz Çeşmesi, Kavakmeydan Şadırvanı, Yalı Mahallesi-1 ve Yalı Mahallesi-2 olmak üzere toplam 5 adettir. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan 10 adet daha tarihi çeşmenin restorasyonu için proje çizim çalışmaları devam etmektedir.”dedi.

MAĞMAT PROJESİ CUMHURBAŞKANLIĞI YATIRIM OFİSİNE ÖNERİLDİ 

Genç, “ İlçemiz Geçit ve Akoluk Mahallesi sınırları içerisinde yapılması planlanan İpek Yolu Canlandırma (Mağmat Boğazı) Projesi’nin avan projesi tamamlanmıştır. Yatırımcılara açık olan proje alanında 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planı çalışmaları halen devam etmektedir. İmar planına esas zemin etüt çalışmaları tamamlanmış, ÇED raporu ise ilgili Bakanlığın onayına sunulmuştur. 2 Yıllık olan ön tahsis süresine 2 yıl daha ilave süre istenmiştir.  Süre uzatımı geldikten sonra üst hakkı tesisi kurularak  uygun yatırımcı bulunacaktır.”dedi.

BOZTEPE SEYİR TERASI İHALEYE ÇIKIYOR 

Boztepe Seyir terası ile alakalı bilgi veren Genç, “Boztepe yürüyüş yolu ve teraslarından oluşan kültür rotası avan projesi çalışmaları tamamlanmıştır. Proje, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’nün onayından sonra  5393 sayılı Belediye kanunun 75.maddesi uyarınca Büyükşehir Belediyesi  ile ortak yürütülecektir. İlgili Kurumlardan proje onayları alındıktan sonra Belediyemizin hazırlamış olduğu avan projenin uygulama projeleri hazırlanıp 2020 yılı içerisinde yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.”ifade etti. 

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ 

Engelsiz Yaşam Merkezi için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Genç, “İmar planında park alanı olarak gözüken, Ortahisar İlçesi Mahallesi Gazipaşa Mahallesi 252 ada 2 parselde yer alan Hazineye ait Milliği Eğitim Bakanlığı’na tahsisli alanın, Engelsiz Yaşam Merkezi yapılarak dezavantajlı gruplara hizmet vermesi planlanmaktadır.  Park alanı Engelsiz yaşam merkezi yapılması şartıyla talep edilmiş olup, talebin sonucu beklenmektedir.”dedi. 

ÇUKURÇAYIR’DA DOĞA PARKI 

Genç, “ 2 Nolu Beşirli Mahallesi’nde yapılan EKOPARK, kent halkı tarafından büyük ilgi görmüştür. Kentin güney kesiminde de Ekopark fonksiyonlarına yakın park planlaması yapılmış olup, halen proje çalışmalarına devam edilmektedir. 2020 yılı içinde proje çalışmaları tamamlanarak uygulama ihalesine geçilmesi planlanmaktadır. Park eko özelliğinin yanında günümüz modern park fonksiyonlarını da bünyesinde barındırmaktadır.”ifadelerine yer verdi. 

HASANA PAŞA HAMAMI YENİLENİYOR

Sunumda Genç, “1882 Yılında II. Abdülhamit döneminde yapımı tamamlanan, 1 No’lu Erdoğdu Mahallesinde yer alan ve Belediyemize devri yapılan,  Hasan Paşa (Askeri) Hamamın kente kazandırılması için restorasyon proje çalışmaları başlatılmış olup, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulmuştur. Kurul onayından sonra uygulama projesi hazırlanıp restorasyon yapım uygulamasına geçilecektir. Tarihi Hasanpaşa Hamamı’nın kullanım işlevi Sivil Toplum Kuruluşları ve bölgede ikamet eden vatandaşlardan alınacak görüş ve öneriler doğrultusunda şekillenecektir. 

GENÇLERE YENİ KÜTÜPHANE 

Daha önce Ortahisar İlçe Milli Eğitim Eski Müdürlüğü olarak kullanılan tarihi İskenderpaşa Ortaokulu binasının Belediyemize Kullanım İzni verilmesi için gerekli yazışmalar yapılmış olup; ilgili meclis kararı alınmıştır. Kullanım İzni Verilmesi işlemi tamamlandıktan sonra, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılacak olan protokol doğrultusunda gerekli iç düzenlemeler yapılarak 2020 yılı içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. 

MEHMET AKİF ERSOY YÜZME HAVUZUNDA SONA GELİNDİ 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan süreli olarak Belediyemiz uhdesine devralınan Mehmet Akif Ersoy Yüzme Havuzu ile ilgili yapılan tespitler doğrultusunda havuz kısmının güçlendirme çalışmalarına ihtiyacı olduğu anlaşılmıştır. Güçlendirme çalışmaları yılsonuna kadar tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulacaktır “bilgilerine yer verdi. 
Sunumunun sonun da başkan Genç, 2020 yılı içinde 7.400 m³ asfalt (9,25 km)  4.353 m³ beton yol (4,15 km), 1.664 m³ kuru beton (1,6 km) üretilerek 15km yol kaplaması yapılmıştır.  Son iki yıl içinde 30 km yeni yol açılmıştır. 2020 yılının ilk yarısında 6,15 km yeni yol açılarak hizmete açılmıştır. Bu çalışmalar esnasında 1.000 m³  taş, 885 m³  beton duvar yapılmıştır söyledi.