10000 yıllık tarihi geçmişi bulunan Trabzon'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını" belirten Başkan Genç, "şehrin bu tarihi ve kültürel hafızasını ortaya çıkarmak için bugüne kadar birçok kitap bastıklarını söyledi. Genç, "Şehrimizin tarihini bilimsel olarak ortaya çıkaran eserleri perdeypey basıyoruz.  10000 yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyete beşiklik etmiş Trabzon'un zengin bir tarihi geçmişi ve kültürü var. Bu zengin tarihi hafızayı en iyi şekilde tanıtmak ve bu eğerlerimize sahip çıkmak öncelikli hedeflerimiz olmalıdır. Özellikle ilçemizde yer alan Kızlar Manastırı, Ayasofya Camii gibi tarihi yapılar turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında yer almaktadır. Bunları tanıtmak ve duyurmak için kitap, dergi ve broşürler hazırlayarak turistleri şehrimize çekiyoruz. Bunun yanında İpekyolu güzergahında bulunan ve bir liman şehri olan kentimizin tarihi ve kültürünü, hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, tarihteki önemini vatandaşlarımıza en doğru şekilde öğretmek için bugüne kadar 10 adet kitap bastık. Ayasofya gibi bütün dünyaya mal olmuş değerlerimizin geçmişiyle ilgili kitaplar hazırlayarak kadim Trabzon şehrinin kurumsal hafızasını oluşturuyoruz. Bu şehrin insanı tarihini, geçmişini kültür ve sanatını en iyi şekilde bilmeli. Ve bu zengin birikiminden en şekilde istifade ederek şehrimizin geleceğine yön vermeli diye düşünüyorum." dedi.  

Kaynak eser olarak kullanılacak 

Belediye tarafından bastırılan kitapların kaynak eser olarak kullanılacak nitelikte olduğunu belirten Başkan Genç, "Diğer yandan uzmanlar ve akademisyenler tarafından hazırlanan kitaplarımızdan herkes istifade edebilir ve kaynak olarak kullanabilir. Bu nitelikte bilimsel eserler bastırıyoruz. Bastığımız bütün kitapları ücretsiz olarak kütüphanelere, okullara ve vatandaşlarımıza dağıtarak bu alandaki büyük bir eksikliği gidermiş oluyoruz." diyerek belediye tarafından bastırılan kitapları şöyle sıraladı:

"Ortahisar Şehrengizi", "Trabzon Tarih Müzesi", "Hatıralarla 1. Dünya Savaşı'nda Trabzon", "İlk Anayurd-Anadolu Trabzon Ayasofya Tarihi", "Adı Bilenen Kendi Tanınmayan  Kahraman Hüseyin Avni Aker", "Eski Zamanlar Ortahisar", "Ortahisar Tarih Müzesi Arşivi Belgelerinde Pontus Meselesi" ve "Osmanlı'dan Günümüze Trabzonlu Şehidler".