61SAAT HABER SERVİSİ - Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, TMO'nun fındık alımı yapmayacağız kararı ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

FERRERO İSTEDİĞİ GİBİ AT KOŞTURUYOR

Bizim görüşümüz net, 6 aydan beri TMO’yu devreye sokun, fiyatı da şu fiyata açıklayın. Biz fiyat belirlemiyoruz ama maliyeti 12 liraydı şimdi 14 liraya çıktı. Fiyatlar arttı… Gübresinden tutun da işçiliğine kadar ve fındığın maliyeti de 14 liraya kadar çıktı. Şimdi bu şartlar altında verilen fiyat da ortada… Bu işin gerçek çözümü ne ise onu yapsınlar, onunla uğraşsınlar biz de kalkıp diyelim ki eyvallah, bak bu iş bitmiştir. Şimdiye kadar hep olumlu ve güzel şeyler söyledik ama bu aşamadan sonra güzel şeylerin söylenmesi mümkün değil. Üretici TMO’nun devreye girmesini bekliyordu, bu da portatif bir çözümdür. Geçen sene nasıl devreye girdiyse bu sene de öyle girecekti. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nde üretilen fındık alıcısı tekeldir, ‘’Ferrero’’ istediği gibi at koşturuyor… Ticaretini yapsın ona karşı değiliz, ama bu üreticiyi kim düşünecek? Yarın bu piyasada bulunan küçük üreticiler de perişan olacaklar… Onun için bu açıklama bizim gözümde çok da önemli değil, esas yapılması gereken TMO’nun fındık alması ve fiyat belirlemesi idi. Bunu yapmadıktan sonra fındık elinde ha var ha yok, ha satmış ha satmamış çok da önemli değil…

AÇIKLAMAYI BAKANDAN BEKLİYORDUK

Biz bu açıklamayı Tarım Bakanı’ndan bekliyorduk. Elimizdeki fındığı yağlı fındık olarak ayıracağız. Gerekirse TMO devreye girecek ve fındık da alacak. Madem yapmayacaksın en azından bunu diyerek, piyasada tek alıcı kalmasına izin verme.