Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un eşi Şengül Yavuz'un ve Ortahisar Belediyesince Osmanlı Haftası etkinlikleri kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen 2. Abdülhamid Han’ın 5. Kuşaktan öz torunu olan Nilhan Osmanoğlu’nun ‘Torunun Dilinden Kösem Sultan ‘isimli söyleşisine katıldı.
 
Nilhan Osmanoğlu “ Torunun Dilinden Kösem Sultan” başlıklı söyleşide yaptığı konuşmasında, Osmanlı’nın kuruluşunun sene-i devriyesinde ecdadın emanet ettiği değerli topraklar arasındaki Trabzon’da bulunmaktan heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi.

Osmanlı'yı sevmeyen, istemeyenlerin tek derdinin hilafet olduğunu belirten Osmanoğlu, "Osmanlı 72 milleti, bir çok dini ve ırkı çatısı altında toplamış büyük bir medeniyettir. Tabiri caizse işi şeytanla olanların derdi, sadece büyük anlamda İslamı yok etmektir. O yüzden Osmanlı'nın hilafet bayrağını taşıyor olması, onlar için savaş gayesi aslına bakarsanız. Şu anda da 'düşmanımız değişti.' diyemeyiz." ifadelerini kullandı. Osmanoğlu, tarihin, ibret almasını bilenler için koskoca bir abide, ibret almasını bilmeyenler için ise sadece bir mezar taşı olduğunu vurgulayarak, geçmişin, bugüne ışık tutabilecek çok sayıda yaşanmışlık barındırdığını ifade etti.

Osmanoğlu, "Torununun Dilinden Kösem Sultan" adlı kitabı bulunduğunu anımsatarak, "Kösem Sultan'ı ben bir hanım olarak düşünmüyorum. Devlet idaresini uzun süre elinde tutmuş birini anne, hanım olarak düşünmek yanlış olur çünkü devlet bir cinsiyet gerektirmez. Kösem Sultan'ın devleti ayakta tutabilecek ciddi adımları vardı ve ben bunları anlatmak istedim." diye konuştu.
 
Tüm konukların büyük bir dikkatle dinlediği söyleşinin ardından Şengül Yavuz hanımefendi Nilhan Osmanoğlu’na, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu ise söyleşinin moderatörü tarihçi Şafak Tunç’a plaketlerini takdim etti.