Trabzon’un Fethinde Osmanlı İmparatorluğu’na 7 yıl daha direnen tarihi kale turizme kazandırılacak.  Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen,Trabzon 1461  yılında Fethedildi Fatih Sultan Mehmet tarafından. Bu kale 7 sene daha direndi” dedi.
 
Turizm kenti olma yolunda adımlar atan Trabzon, Akçaabat’ın Mersin ve Akçakale mahallelerine kentsel tasarım projesi ile ‘Turizm Kasabası’ oluşturacak
Trabzon, turizm kenti olabilmek adına son yıllarda önemli projelere imza atarken bu projelere bir yenisi daha eklendi. Trabzon’un Akçaabat İlçesinin Akçakale ve Mersin mahallerinde kentsel tasarım projesi kapsamında turizm kasabası oluşturulacak. Turizm Kasabası ile ilgili bilgi veren Akçaabat Belediye Bakanı Şefik Türkmen, “Akçakale Trabzon’un en güzel mahallerinden biri ve sahilde yer alıyor. Tarihi kalesi ve güzel mekanlarıyla birlikte merkezi bir mahalledir. Bu bölgenin en güzel plajları Akçakale ve hemen yanı başında yer alan Mersin’de bulunmaktadır. Hem tarihi hem de coğrafi zenginlikleriyle birlikte turizme kazandırılması gereken yerlerdir. Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışması mevcuttur. 44 hektarlık bir alanda kentsel dönüşümün onayı hem Akçaabat hem de Büyükşehir Meclisimizden geçti. Şimdi proje ihalesi yapılmak üzere ve burada ki amacımız çarpık yapılaşmaların önünde geçerek, deniz ve tarih turizmine açmak. Bu proje ile arazi değerlenecek ve oteller yapılacak” dedi.



7 SENE DAHA DİRENDİ
Başkan Türkmen Akçakale’de bulunan tarihi kaleye de değinerek, “Tarihi zenginlik olarak 1297’de yapımına başlanarak 33 yılda tamamlanmış Akçakale Kalesini ön plana çıkarmak istiyoruz. Trabzon 1461  yılında Fethedildi Fatih Sultan Mehmet tarafından. Bu kale 7 sene daha direndi. 7 sene sonra 1468 yılında teslim oldu. Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarında Mahmut Paşa, fethedilmiş oldu. Böyle bir tarihi özelliği de var.

OSMANLI TARAFINDAN DA KULLANILDI
Bu kale 1900’lü yılların başına kadar kullanılmış Osmanlı kale olarak muhafaza etti kullandı. İçi ahşap olan bu kale zaman içinde yıkılıp gitmiş ama biz geride kalan duvarları restore ederek aynı zamanda içini de tekrardan bir proje ile hayata geçirerek ziyarete açmak istiyoruz. Kalenin tahsisini aldık, yapılan kazalarda tarihi dokular ortaya çıktı. Tüm bunlar neticesinde bu iki mahallenin Trabzon’un turizm kasabası haline gelmesini istiyoruz. Zaten böyle bir altyapıya sahip ama yeterli görmüyoruz. Sahil kasabası olarak daha çok alternatifi olmalı ve cazibe merkezi olmalı. Bu projelerin ne kadar sürede yapılacağı net değildir. Arazi dolayısıyla kamulaştırmalar uzun sürebilir. Keşke her şey bizim elimizde olsa ve biran önce yapsak. Umarım kısa sürede biter ve Trabzon’a kazandırırız” diye konuştu.