8. Trabzon Otomotiv, Ticari Araç ve Yan Sanayi Fuarı Dünya Ticaret Merkezi’nde açıldı. 5-10 Haziran 2012 tarihleri arasında açık kalacak olan fuarda 11 binek, 5 ticari ve 10 otomotiv yan sanayi olmak üzere 26 firma standı açıldı.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkan Vekili Ergin Aydın, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız, Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, Trabzon’daki otomotiv distribütörleri sahipleri ve iş adamlarının katılımı ile yeni otomotiv sektörünün yeni ürünlerinin sergilendiği fuar kapılarını ziyaretçilere açtı.

“Otomotiv fuarı 8. Kez Trabzonluların ziyaretine açıldı.”

Açılışta yaptığı konuşmada TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu 8. kez düzenlenen otomotiv fuarının bugüne kadar her zaman önde olan ve ilgi çeken fuarlarımızdan bir tanesi olduğunu söyledi.

“Başkan Hacısalihoğlu, daralan otomotiv pazarındaki sıkıntılara dikkat çekti”

Fuarlardaki esas amacın özellikle yeni ürünlerin sergilenmesi olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu tüketiciye yani talep tarafının yeni ürünlere dikkatini çekerek satışların sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Fuarda stant açan firmaların en yeni ürünlerini bugün burada sergilemekte olduğunu ifade ederken diğer taraftan da pazarda yaşanan daralma yönündeki sıkıntılara dikkat çekti.

“Uygun kredi ve düşük taksit ve uzun vade  ile otomotiv sektörünün önünü açılır”

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, bir önceki yıla oranla otomotiv satışlarında 2012 yılında yaşanan talep daralmasının açılması gerektiği bunun çeşitli yolları bulunduğunu dile getirdi. Bunlardan bir tanesinin de özellikle tüketicilerin ürünlerini alırken çok uzun vadede ve çok düşük taksitlerin sağlanması olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu şu öneride bulundu:  “ Tüketici fiyat ve taksit konusunda imkân gördükleri takdirde yeni ürünleri elbette sıcak bakacakları aşikârdır. Bu vesileyle özellikle distribütörler vasıtasıyla uygun vade ve uzun dönemli taksitler sunulması ile tıkanan pazarların açılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu özelikle önümüzdeki dönemde sıkışık pazarların aşılması konusunda önemli bir etki sağlayacağını düşünüyoruz.  Amacımız sektörde olan arkadaşlarımızın firmalarımızın daralarak değil, daralan piyasaların açılması konusuna yardımcı olmalarıdır. Tabi bu sadece kendileri açısından değil özellikle bankaların sıcak bakması ile ortak hareket etmesi ile olacaktır.  Önümüzdeki dönemde bu sektörde bu tur bir çalışma yapılırsa herkes memnun kalacaktır. “

“AB’ye ihracatımız yüzde 48’lerden yüzde 36’lara geriledi.”

“Aksi takdirde ülkenin genel gidişatına bağlı olarak az önce verilen rakamları dikkate aldığınız zaman bu sektörde bir sıkıntı yaşanacağı gözükmektedir.”  Şeklinde sözlerine devam eden Başkan Hacısalihoğlu, “ Çünkü son zamanlara baktığımız zaman Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne olan ihracatı yüzde 48 seviyelerinden yüzde 36 seviyelerine düşmüştür. Bunları görelim. Ve geleceğe yönelik program yapalım. Bu doğrultuda herkese bir görev düşüyor. “diye konuştu.

Açılışa katılan protokol üyeleri birlikte fuarda sergilenen 2012 model otomotivleri inceledi, ilk kez Trabzon’da Türkiye tanıtımı yapılan bazı otomobillerinde açılışını gerçekleştirdi.

Fuarda Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Hyundai Track, Isuzu, İveco, Kia, Mercedes, Peugeot, Renault, Scania, Skoda, Toyota, vb … Önemli markalar son model otomobillerini / ticari araçlarını tanıtıyorlar.