Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu müsait olan yerleşim yerlerinde yeni ruhsat alacak olan inşaatlara otopark yapımını mecburi kılacaklarını ve bunun karşılığında para almayacaklarını söyledi.

Trabzon’daki otopark kullanım alışkanlığını arttırmaya çalıştıklarını ve bu konuda önemli bir mesafe aldıklarını kaydeden Gümrükçüoğlu, “Trabzon’da otopark ihtiyacı gerçekten önemli bir konu. Bizim şu anda yaptığımız Ahi Evren Hastanesi önünde Kanuni Bulvarının geçişinden ötürü beklettiğimiz bir otoparkımız var. Bir de Tanjant yolu üzerinde Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin yerleri var. O yer üzerinde çok kapasiteli bir otopark hazırlığını sürdürmekteyiz. Kanuni Anadolu Lisesi’nin de genelgeleri gereği binaların altına otopark yaptırmıyorlar. Ancak oradaki İmperial Hastanesinin önüne de bir sürü aracın çekilmesinin oluşturduğu sıkıntı münasebetiyle de bir düşüncemiz var. Kanuni Anadolu Lisesinin yol tarafı kısmında bir halı saha var. Onun altında Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer Dinçer’den izin alabilirsek bir protokol imzalayarak orayı da bir otopark yapma çalışmamız sürmektedir. Eski İmar Müdürlüğü binasının bulunduğu yerde katkı otopark projesi hazırlıyoruz. Yıkılan binanın bulunduğu yer bugün de otopark olarak kullanılıyor” dedi.

Şehre kazandırılan yeni otoparkların fiyatlarının düşük tutulduğunu ancak yine de otoparklardan kaçanların olduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, “Belediye otoparklarının ilk 20 dakikası ücretsiz. Saati 2 lira, 2 saati 3 lira, 12 saati beş lira olan otoparklarımız var. Hatta buna paralel olan özel otopark sahipleri de yazıyor ilan ediyor. 12 saati beş lira yani sabah sekizde bir esnafımız gelse akşam sekize kadar aracını bıraksa 12 saatte beş lira ödeyecek. Bundan imtina edenler var. Bu kültürü oluşturmamız lazım. Ara sokaklara kaçıyorlar, arabalarını çiziyorlar kendilerine daha çok zarar veriyorlar ama oraya gelip onu bırakmak istemiyorlar. Şu anda sahilde mesela eski lunapark olan yerin arkasındaki otopark alanları tamamen bedavadır. Özellikle öyle tutuyoruz ki hani vatandaş isterse bu geniş alana bıraksın otomobilini yer bulduğu takdir de gitsin şehir içinde ki günlük yaşayışını tamamlasın sonra gelsin alsın” diye konuştu.

Başkan Gümrükçüoğlu meclisten aldıkları karar gereğince yeni inşaat ruhsatı alacaklara otopark yapımını şart koştuklarını ifade ederek, “Geçmişte inşaat yapacak olanlar otopark parasını veriyordu otopark yapmıyordu. Böylece arabası olanlar araçlarını yol kenarına bırakıyordu. Artık yeni ruhsat alacak kişiler bulundukları inşaat alanları müsaitse mutlaka otopark yapma zorunluluğundadırlar” ifadelerine yer verdi.