İran Radyo ve Televizyon Kurumu’na bağlı TV2 kanalında İran’da yaşayan yaklaşık 30 milyonu aşkın Azerbaycan Türk’ünün aşağılanmasına tepki gösteren Ötüken Dergisi Trabzon Temsilciliği üyeleri Atatürk Alanı’nda basın açıklaması yaptı.
Güney Azerbaycan, Göktürk ve Osmanlı bayrakları açan grup “Güney Azerbaycan azat olsun” biçiminde sloganlar attı. Grup adına basın açıklaması yapan Mustafa Furkan Nur, bir haftadır Güney Azerbaycan Türklerinin İran’da büyük gösteriler düzenlediğini ve “Haray haray men Türk’em” şeklinde mücadelelerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi.
Fars yönetiminin baskı ve zor kullanarak bu çığlıkları nefessiz bırakmanın peşinde olduğunu belirten Nur, “Buna rağmen dünya Türklüğünün ağır tepkisiyle karşı karşıya kalan İran’ın üst düzey devlet yetkilileri olayın kontrollerinden çıkması üzerine, her ne kadar özür dilese de, bizler bu olayın perde arkasında Farsların bilinçaltlarındaki kökü geçmişe dayanan Tük düşmanlığı olduğunun farkındayız” dedi.
GÜNEY AZERBAYCAN İRAN DEĞİLDİR
İran’ın Güney Azerbaycan’a yalnız Türklük değil, doğal çevre yönünden de zarar verdiğini kaydeden Nur şöyle devam etti: “Bu coğrafyadaki dünyanın en büyük ikinci büyük tuz gölü olan Urmiye, Fars yönetiminin kasıtlı politikaları yüzünden kuraklığa terk edilmiştir. Biz Türkçüler, Güney Azerbaycan’ın yalnız Türklüğünün değil, taşının-toprağının da savunucularıyız. Güney Azerbaycan İran değildir. Kuzey ve güney diye bölünen Türk toprakları gün gelecek elbet yeniden birleşecektir. Biz Türkçülerin siyasi anlayışı ve kırmızıçizgileri bellidir: Bakü, Tebriz, Ankara! Biz hara Farslar hara!”