Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Mayıs'ta temel atma töreni gerçekleştirilen ve bitirildiğinde dünyanın en uzun üç tüneli arasında yer alacak olan Ovit Tüneli'nin Rize ayağında kazı çalışmalarına henüz başlanmadı. Çift tüp olarak açılacak olan tünelin Erzurum noktasındaki çalışmaları başlatılmasına rağmen Rize sınırında çalışma başlatılmaması bölge halkını tedirgin ediyor.

Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyünden giriş kotu bin 919 metre olup, Erzurum tarafındaki çıkış kotu ise 2 bin 236 metre olan 14 kilo metre uzunluğundaki tünelin 800 milyon lira maliyet ile 3.5 yıl içerisinde tamamlanması planlanmıştı. Sivrikaya köyünde yapılan sembolik çalışmanın ardından tek bir kazma vurulmadı. Temel atma töreninin ardından bölgeye getirilen iş makineleri geri çekildi. Geçtiğimiz haftalarda ise tünelin Erzurum ili sınırları içerisindeki çıkış noktasında yoğun bir çalışma başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sivrikaya köyü sakinleri, Tünelin açılış töreninde Rize ve Erzurum taraflarında aynı anda çalışmaların başlatılacağı sözü verildiğini hatırlattı. Tünelin Erzurum sınırları içerisinde kalan noktasında çalışma başlatılmasına rağmen Rize ayağında henüz çalışma başlatılmadığını ifade eden köylüler, tünelin açılmasında kullanılacak olan iş makinesinin bölgeye 6 ay içerisinde getirileceği yönünde duyum aldıklarını, 6 ay sonra bölgede 2 metre kar olacağını ve çalışmalara başlanılamayacağını söyledi.

Öte yandan, tünelin Rize tarafında çalışma başlatılamamasına Türkiye'de ilk kez Ovit'te kullanılacak olan yaklaşık 350 milyon dolar değerindeki dev bir iş makinesinin Türkiye'ye gelişinin ertelenmesinin neden olduğu öğrenildi.

OVİT TÜNELİ

Çift tüp olarak açılacak ve 14 kilo metre uzunluğu ile tamamlandığında dünyanın en uzun üç tüneli arasında yer alacak olan Ovit Tüneli; bağlantı yolları ile 17 bin 30 metre uzunluğunda olacak. Tünelin Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyünden giriş kotu 1919 metre olurken, Erzurum tarafındaki çıkış kotu ise 2 bin 236 metre olacak. Girişi ile çıkışı arasında yüzde 2.13 derecelik bir eğim gerçekleşecek. Tünelin inşaatında Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan tünel delme makinesi kullanılacak. 350 milyon dolar değerindeki tünel delme makinesinin dünyada bugüne kadar sadece bir iki noktada kullanılıyor. Tünel kazısında 3 milyon 723 bin metreküplük bir hafriyat çıkacak. Tünel inşaatında 906 bin 457 metreküp beton dökülecek, 226 bin metreküp püskürtme beton yapılacak. 26 bin 579 ton inşaat çeliği kullanılacak.

Tamamlandığında 259 km olan Rize-Erzurum karayolu 195 kilometreye düşürecek. Ulaşımda yaklaşık 2 saatlik bir süre kısalması olacak. Erzurum'da yapılacak 7 kilometrelik yolla bu yol Diyarbakır-Mardin yoluna bağlanacak. Rize-Erzurum yolu 12 ay ulaşıma açık kalacak.