Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şubesi Başkanı Muammer Pertek, bugün yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Rize Basın Merkezi’ni ziyaret ederek son günlerde çay sektöründe yaşanan sıkıntılar ve tepkilerle ilgili değerlendirmede bulundu. Pertek, yaşanan sorunun üreticinin topladığı çayını özel sektör kuruluşları ve Çaykur’a satamamasından kaynaklandığını belirterek buna gerekçe olarak ise üreticilerin aynı anda hasada başlamasını ve bir an önce çayını satmak istemesini gösterdi.

Pertek yaptığı açıklamada, “Asla unutulmamalıdır ki bölgemizin anha geçim kaynağı olan çay konusunda sektörde ki aktörlerden en önemlisinin Çaykur olması nedeniyle üreticilerimiz tarafından ortaya konan ilk tepkileri göğüslemesi gereken kurumunda Çaykur olması doğaldır. Ancak şu anda sektörde yaşanan sıkıntıların tek sorumlusu olarak Çaykur’u göstermekte insansızlıktır. Çaykur hem üretim kapasitesini arttırarak hem de üretim kapasitesinin tamamını kullanarak program kapsamında üreticisinden çayı almaktadır. Ortaya çıkan tepkiler üzerine çay almayan sektörde ki diğer aktörleri de sorunların çözümü noktasında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Sorunun çözümü için özel sektöründe kapasitesini kullanması gerekmektedir. Düşük bedel üzerinden veya uzun vadeler ile üreticiden çay alarak üreticiyi zarara uğradan özel sektör işletmeleri daha duyarlı olmalıdır. Çay, Çaykur sayesinde geçim kaynağı oldu. Çaykur’da üreticileri sayesinde ayakta duruyor. Bu kurumu yıpratmak veya yıkmak sorunu çözmez” dedi.

Sektörde yaşanan olumsuzluklar karşısında bilinçsizce tek hedefin Çaykur yapılmak istenmesinin özel sektörün işine yaradığını belirten Pertek, “Özel sektör teneke çalmaktadır. Bu kaos ortamından yararlanmaya çalışıyor. Özel sektör düşük bedellerle yaş çay almaktadır. Ancak 20 gün sonra izdiham azalınca fiyat yükseltecektir. Samimiyetsizlik o zaman ortaya çıkacaktır. Çaykur hedef gibi gösterilerek bitirilmek isteniyor. Bilinçsizce Çaykur’u hedef alan üreticilerimiz bunun farkında değil ama perde arkasındakiler bunu çok iyi biliyor“ diye konuştu.

Pertek, yaptığı açıklamada fırsatçıların önünü kesmek için üreticilerden Çaykur’a verecekleri çayların dışındaki çayları özel sektör kurumlarına vermek yerine kesip bahçeye dökmelerini isterken, bahçeye dökülecek çayların organik gübre görevi göreceğini sözlerine ekledi.