Rize’de yaş çay alımlarında yaşanan kontenjan ve özel sektörün uyguladığı düşük fiyat politikası tepkilere neden oluyor. Çaykur’un bazı teknik sorunlardan dolayı sezona tam kapasite üretim ile giremeyişi kontenjan uygulamasına neden olurken, Çaykur’un uyguladığı kontenjanı fırsat bilen özel sektör işletmelerinin yaş çay üreticilerinin hasat ettikleri yaş çay yapraklarını yaş çay taban fiyatının çok altında alması ve ödeme için uzun vadeler vermesine tepkiler büyüyor.

Çay sektörü ile ilgili sivil toplum kuruluşları bugün Rize Basın Merkezi’ni ziyaret ederek ortak bir basın açıklaması düzenledi. Üreticinin haklarının korunması noktasında sessiz kalmakla suçlanan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç kendisini savunarak, “Biz yasalara ve birliğimize tabi bir sivil toplum kuruluşuyuz. Kanunların izin verdiği yetkilerin dışına çıkamayız. Bizim eylem yapmak gibi sokağa çıkmak gibi bir seçeneğimiz yok. Ancak üreticimizin mağdur edilmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Daha önce üreticimizin çay bahçelerine erken girmesi tavsiyesinde bulunmuştuk. Çaykur’un günlük işleme kapasitesini günlük 8 bin ton’a çıkartması gerektiğini söylüyoruz. Kaçak çayın mutlaka önlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Kaçak çay işini yapan firmaların ceza almasını sağlayarak caydırıcı kanunlar çıkartılmasını istiyoruz. Özel sektörün, elindeki stokların neden kaynaklandığının açıklamasını yapmasını bekliyoruz. Çaykur bu sektörün lokomotifidir. Çaykur’un mutlaka korunması gerekir” dedi.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap ise “Özel sektörün elinde yıllardır ölüyoruz. Bir yıl acı, sıkıntı çekelim. Bir yıl özel sektöre çay vermeyelim. ÇAYKUR'un dışında kalan çayımızı bahçeye gübre yapalım. Üç yıl sonraya 60 kuruşa çayı satmaktansa hiç vermemek daha iyidir. Geçimini bundan sağlayan aileler var. Belki bazı zorluklar çekecekler ancak çayın geleceğini kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

Mustafa Mavi de Çaykur ‘un sezona iyi hazırlanmadığını, özel sektör temsilcileri ile yurt dışı gezilerine giderek müstahsili tek başına bıraktığını öne sürerek müstahsili özel sektör işletmelerine çay satmamaya davet etti.