CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, fındığın kullanıldığı çikolata sanayinin Doğu Karadeniz’de kurulması ve teşvik edilmesi halinde ülkenin katmadeğer olarak 10 milyar doların üzerinde bir değere sahip olabileceğini, bölgede yeni istihdam alanları oluşacağını, üreticinin de bundan kazançlı çıkacağını savundu. 

CHP'li Haluk Pekşen yaptığı açıklamada şöyle belirtti: "Fındık üreticisi yurttaşlarımızın oluşan fiyata dikkat etmesini tavsiye ediyoruz. Eylül ayında düğünler, okul açılışları, kış hazırlığı Kurban Bayramı sebebiyle pazara fındık fazla indi ve fiyatlar istenilen düzeyde oluşmadı. Ancak Kurban bayramından sonra fiyatların yükseleceği; özellikle 1 Kasım seçimlerinden sonra fiyatların beklentileri karşılayacak şekilde yükseleceği anlaşılmaktadır. Bu itibarla yurttaşlarımızın emanet fındık vermemelerini ve özellikle ürünlerin pazara indirilmesini bekletme olanakları varsa seçimler sonrasına bekletmelerini tavsiye ediyorum.

Türkiye dünya fındık üretiminin ve ticaretinin ana aktörüdür. Ülkemiz son beş yıllık ortalamalara göre, dünya fındık üretiminin %68’ini; dünya fındık ihracatının %76’sını gerçekleştirmektedir. Son beş yıllık ortalamalara göre yılda dünyada 778 bin ton fındık üretilirken; bu üretimin 530 bin tonunu Türkiye gerçekleştirmektedir. Fındık dikim alanlarının %73’ü fındığın ekolojik bölgesi olan Doğu Karadeniz’de yer almaktadır. Fındık üretiminde dünyada lider olmamızda Doğu Karadeniz’in yaptığı katkı çok önemlidir. Biz de bu noktada fındığı daha fazla katma değer yapacak şekilde kullanıp, bölgeye daha fazla gelir, daha fazla istihdam kapısı açmak istiyoruz. Fındığa dayalı çikolata sanayisini Doğu Karadeniz’de kurarak, dünya çapında marka yaratarak, fındık üreticisinin kaderine terk edilmesini önleyeceğiz. Fındığın ülkemizde işlenip, katma değerinin ülkemizde kalması için hazırladığımız projemiz ses getirmeye ve büyük destek bulmaya başladı.

Türkiye’de son dönemlerde büyük atılım yapan turizm, otomobil, tekstil gibi sektörlerin gelişimi için uygulanan üç ayaklı planlama, teşvik ve finansman modelini fındık sektörü içinde uygulamak için çalışmalara başladık. Fındığın çikolata sanayisinde kullanılarak, üretim planlaması yapılarak, teşvik edilerek, kalkınma kredileri ile gelişimi yönünde önemli yatırımların yapılması için proje geliştirdik. Önemli yatırımcılarla, sektörün önemli temsilcileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Fındık dünyanın en önemli tarıma dayalı endüstriyel ürünüdür. Dünyanın en çok fındık üreten ülkesi iken, dünyanın çikolata üreten en büyük ülkesi değiliz. Çin 1,5 milyarlık nüfus, Hindistan 1 milyarlık nüfus, Rusya 400 milyonluk bir nüfusla dünya tüketim pazarına katılmışken, Türkiye bu 3,5 milyarlık yeni tüketim pazarına fındığa dayalı çikolata ile girip, pazar payı alamamıştır. Dünyanın önemli çikolata üreticisi Ferrero Türk fındığını kullanarak 22 bin çalışanı ile yıllık 11 milyar dolar ciro elde ederken; 3,5 milyon fındık üreticimiz ile yıllık 3 milyar dolarlık gelir elde ediyoruz. Fındığın çikolata sanayisinde kullanılmasıyla yaratılan katma değer 3 katına ulaşmaktadır. Hazırladığımız projemiz ile dünyanın önemli bir fındık üreticisi olarak, fındığa dayalı çikolata sanayisini kurup marka yaratarak katma değeri yüksek üretimi gerçekleştirip, dünya pazarlarından daha büyük bir pay alacağız.