CHP Trabzon Mv. Av. Haluk Pekşen T. Halk Bankası A.Ş.’yi denetleyen, yolsuzlukları tespit eden ve işten atılan bankalar yeminli murakıpları konusunu TBMM gündemine taşıdı.

Pekşen, “Halkbank’ı son üç yıl içinde denetleyen ve yolsuzlukları tespit eden bankalar yeminli murakıplarının tamamını BDDK’nın FETÖ’cü diye işten çıkarıldığı tarafımıza bildirilmiştir. Burada yapılan işlemler, yolsuzluk dosyalarının örtbas edilmesi mi, yoksa gerçekten FETÖ temizliği mi çok ciddi olarak araştırılması gereken bir durumdur.” diye açıklamada bulundu. Pekşen bu konuyla ilgili Halkbank’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve BDDK’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi. Pekşen verdiği soru önergesinde aşağıdaki soruları yöneltti:

1.    T. Halk Bankası A. Ş.’yi 2014, 2015 ve 2016 yıllarında hangi bankalar yeminli murakıpları denetlemiştir?
2.    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında T. Halk Bankası A.Ş.’yi denetleyen bankalar yeminli murakıplarının görevlerine son verilmiş midir?
3.    Gözaltına alınan veya tutuklanan bankalar yeminli murakıplarının T. Halk Bankası A.Ş. ile ilgili denetim raporlarında imzaları var mıdır?
4.    FETÖ/PDY soruşturması kapsamında işine son verilen, gözaltına alınan, tutuklanan murakıpların, T. Halk Bankası A.Ş. ile ilgili denetim raporlarının objektifliği ve tarafsızlığı ile ilgili kamuoyunda oluşan kuşkular nasıl giderilecektir?