Doğu Karadeniz’in en önemli gelir kaynağı fındıkla ilgili her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu yıl açıklanan rekolte sonrası eleştiriler ardı ardına gelmiş, üretici, açıklanan 468 bin ton fındık rekoltesinin gerçeği yansıtmadığını, rekoltenin daha düşük olduğunu ifade etmişti. Gelinen noktada ise, fiyatın 13 TL’yi yakalamasının ardından tekrar düşüşe geçmesi üretici tarafından bunun, herkesin fındığını düşük fiyattan satması adına bir aldatma politikası olarak değerlendirildi.

REKOLTEDE BİZİ KANDIRMIŞLAR
Üreticinin, fındıkla ilgili aldatmaca olduğu yönündeki düşüncelerine CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’den destek geldi. Pekşen, “Fındıkla ilgili rekolte tahmininde bizi kandırmışlar. Bu yıl rekolte 468 bin ton dendi ama rekolte 250 bin ton civarında. Bu rekolte ile fındık fiyatı 25 TL’yi görür. Bu büyük rekolte kaybı üreticiye yarayacaktır. Devlet bu işi garanti altına almalı. Çiftçi bu fiyatlarla borcunu ödeyebilecek. Benim üreticiden ricam, mümkünse ellerindeki fındığı biraz daha bekletsinler” diyerek üreticiye seslendi.

GERÇEK, ARALIK-OCAKTA ORTAYA ÇIKAR
Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç ise, bu öngörülerin sadece üreticinin görüşü olduğunu kaydederek, “Asıl gerçeği aralık, ocak gibi anlarız. Şimdiki gelişmeler serbest piyasa koşullarında arz-talebe göre şekil alan gelişmelerdir. Üreticinin dediği doğru da olabilir. Fakat çiftçi kendi bahçesine göre rekolte değerlendirmesi yapıyor, halbuki rekolte tahmini bilimsel değerlendirmeler sonucu tüm bahçeler hesap edilerek açıklanır. Burada şunu kimse düşünmüyor, dünyaya yetecek kadar fındığımız var ama kimse ihracat rakamlarını konuşmuyor. Asıl önemli olan fındığın fiyatına etki edecek olan ihracat rakamlarıdır” dedi.

Meryam AKGÜN - İLKHABER