Yaş sebze ve meyvenin Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden birisi olduğunu ve bu ürünlerin ihracatı için en önemli pazarın ise sınır komşumuz olması ve pazarın büyüklüğü nedeniyle Rusya olduğunu belirten Pekşen, “Ancak AKP iktidarının uyguladığı yanlış dış politika nedeniyle Rusya ile ihracatımız durma noktasına gelmiş ve hem üreticimiz hem de ihracatçımız büyük zarara uğramıştır.” dedi. 

Rusya’ya yönelik yaş sebze-meyve ihracatı hakkında TBMM’ye soru önergesi veren CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

AKP iktidarının neye elini attıysa yüzüne bulaştırdığını ve Türkiye’yi büyük bir yıkıma sürüklediğini ifade eden Pekşen, “Rusya Federasyonu, ülkemizin en stratejik sektörlerinden ve istihdama yaptığı büyük katkının yanı sıra tarımla uğraşan vatandaşlarımızın geçim kaynağı olan yaş meyve ve sebze sektörü için vazgeçilemez ve en önemli ihracat pazarıdır. Ancak AKP’nin beceriksiz dış politikası sonucunda Rusya’ya ihracatımız durma noktasına gelmiştir. 2013 yılında 6.9 milyar dolar olan ihracatımız 2016 yılında 1.7 milyar dolara gerilemiştir. Bu ihracat rakamları içinde önemli bir yer tutan yaş sebze ve meyve ihracatımız ise konulan kotalar ve ihracatçı firma sayısının sınırlandırılması nedeniyle hem üreticiyi hem de ihracatçıyı bitme noktasına getirmiştir. ”
“Türkiye için Rusya önemli bir pazar olduğu kadar, Rusya için de Türkiye önemli bir tedarikçidir. Son dönemlerde dış politikada yaşanan krizin yumuşamasıyla birlikte Rusya’ya yaptığımız yaş sebze ve meyve ihracatında artış yaşansa da rakamlar hala istenilen seviyede değildir.” diyen Pekşen şunları söyledi: “AKP her konuda olduğu gibi Rusya ile yaşanan bu krizi de yandaşları için fırsata çevirmeye çalışmaktadır. Rusya’nın yaş sebze ve meyve alımında kota koyması nedeniyle üretici ve tüccar çok zor şartlar altındayken AKP bu durumu fırsat bilerek ihracat yapacak firmalara sınırlama getirildiğini ve sadece 9 firmanın ihracat yapmasına izin verildiğini söylemektedir. Yıllardır bu alanda faaliyet gösteren, en büyük yatırımı ve tesisleri olan, sektörde 5 yıldır ihracat şampiyonu olan firmaların belirlenen bu 9 firma arasında yer almaması akıllara soru işaretleri getirmektedir. Sektörün önde gelen firmaları bu konuda çözüm üretilmesini ve bu sınırlamanın kaldırılmasını talep etmektedirler. Biz de sektörde yaşanan bu soru işaretlerinin giderilmesi ve yaşanan bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için TBMM’ye verdiğimiz soru önergesiyle Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi’nin bu sorulara cevap vermesini bekliyoruz.  
1)    Hangi firmalara Rusya Federasyonu’na yaş sebze ve meyve ihracatı yapma yetkisi verilmiştir?
2)    Bu firmalar kim tarafından belirlenmiştir?
3)    Bu firmalar belirlenirken hangi kriterler göz önünde tutulmuştur?
4)    Belirlenen bu firmalar ne zaman kurulmuştur? 
5)    Belirlenen bu firmalar bugüne kadar hangi ülkelere, hangi ürünleri ihraç etmişlerdir?
6)    Bu firmaların son 5 yıllık ihracat rakamları nedir?
7)    Bu firmaların üretim, paketleme vb. gibi alt yapı tesisleri var mıdır?
8)    Bu alandaki en büyük ihracatçı firmalar neden bu listede yer almamaktadır?