“Rant amaçlı kurulan Hes’ler doğaya ve ekonomiye zarar veriyor” başlıklı basın açıklamasında Pekşen, plansız ve rant amaçlı kurulan HES’lerin doğaya, eko-sisteme zarar vermelerinin yanı sıra bölge ekonomisine de önemli zararlar verdiğini söyledi.

Pekşen, “Maçka’daki Coşan Deresi üzerinde plansız ve rant amaçlı kurulan HES’ler, burada üretim yapan balık çiftliklerinin ihtiyacı olan suyu engellemektedirler. Bu nedenle hem eko-sistem zarar görmekte hem de bölge için önemli bir ekonomik kaynak olan alabalık çiftlikleri üretim yapamaz hale gelmektedir.”  İfadelerini kullandı. 

Coşan Deresi üzerinde alabalık yavrulama merkezi olan bu çiftliklerdeki yavru balıkların çeşitli çiftliklere dağıtılarak yıllık ortalama 20 bin ton alabalık üretimi yapıldığını belirten Pekşen, şu şekilde devam etti:  “Coşan Deresi’nde HES’lerin sebep olduğu coğrafi ve biyolojik etkiler nedeniyle önemli bir ekonomik faaliyet alanı olan yavru balık üretim çiftlikleri üretim yapamaz hale gelmişlerdir. Bölge için çok önemli bir ekonomik kaynak olan balık çiftlikleri kapanma noktasına gelmiştir. Buradan aşını, ekmeğini kazanan birçok insan işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır” 

Ranta dayalı kurulan HES’lerin doğaya ve bölgenin ekosistemine ağır zararalar verdiğini bilimsel raporlarla da ortaya konulduğunun altını çizen Pekşen,  “Bu durumda doğaya, eko sisteme bu derece zarar veren ve mevzuata aykırı olan, telafisi mümkün olamayan zararlar doğuran bu HES’ler gerekli yasal prosedürler biran önce işletilerek ivedilikle kapatılmaları hakkında çalışma yapılması zorunludur.” dedi. 

Bu konuyla ilgili Orman Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Haluk Pekşen, Bakanlığın biran önce gerekli çalışmaları yapmasını beklediğini belirtti.

Haluk Pekşen’in Bakanlığa sorduğu sorular şöyle;

1)    HES’lerin doğaya ve eko-sisteme verdiği zararların tespitine yönelik olarak Bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?
2)    HES’lerin çevreye etkileri periyodik olarak denetlenmekte midir?
3)    HES’lerin çevreye verdiği zararlarla ilgili hukuki süreç yürütülmekte midir?
4)    HES’lerin bölge ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bir çalışma yapmakta mısınız?
5)    HES’ler nedeniyle ekonomik olarak zarar gören kişi ve işletmelerin zararlarının tazmini konusunda bir çalışma yapmakta mısınız?
6)    Zarar gören ve kapanan işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmeleri ile ilgili çalışmanız var mıdır?