PEKŞEN “Yok olup giden 200 milyon dolar ekonomik potansiyelin yeniden Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine kazandırılması için başta TBMM olmak üzere devlet sistemini harekete geçiriyoruz. Kızılağaç kullanım yerlerinin çeşitliği ve ekonomik gelir getirici özelliğinden dolayı Karadeniz bölgesi için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Karadeniz Bölgesinin asli ağaç türlerinden biri olan kızılağacın hızlı gelişme özelliği, üreticiye kısa sürede gelir sağladığı ve endüstride geniş bir kullanım alanına sahip olduğu için ekolojik özelliklerinin yanı sıra önemli bir ekonomik işleve sahip olmaktadır.” dedi. 
Haluk PEKŞEN Araştırma Önergesinin gerekçesinde aşağıdaki hususlara değindi:

Türkiye’nin 78,5 milyon hektar yüzölçümünün %27,6’sını ormanlar oluşturmaktadır. 2012 yılı itibariyle Türkiye’de ormanlar 21,7 milyon hektar alanı kaplamaktadır. Ormanlarda yayılış alanı olarak kızılağaç 141.119 ha yayılış gösterir. Toplam orman alanlarının %0,7’sini oluşturan kızılağaçlar, son derece hızlı büyüyen, iyi gövde yapısıyla ekonomiye katkısı olabilecek önemli ağaç türlerindendir. Karadeniz Bölgesi’nin karakteristik ağaçlarından olan kızılağaç, özellikle dere içlerinde yetişir. Kızılağacın Giresun, Trabzon ve Artvin orman bölgesinde 43.853 ha saf ve 63.894 ha karışık meşçereler halinde, sahil arazisinde, dere içlerinde ve nemli-serin yamaçlarda yayıldığı belirtilmektedir.

Türkiye’nin orman ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetiminin gerçekleştirilmesi ile ormanlardan ekonomik açıdan faydalanırken, korunması ve geliştirmesini de sağlamak mümkün olacaktır.

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli karakteristik ağaçlarından olan kızılağacın en ekonomik kıymetlendirme yollarının incelenmesi; sürdürülebilir orman yönetiminde kızılağacın öneminin belirlenmesi; çeşitli kıymetlendirme yerlerinin tespit edilmesi; kıymetlendirilmesinin fiziksel ve teknolojik özelliklerinin araştırılması; endüstriyel kızılağaç ormanlarının kurularak, işletilmesi için gerekli çalışmaların yapılması; kızılağaçların Türkiye’de çok yaygın olması, düzgün gövdeler oluşturması ve hızlı büyümesi nedeniyle ekonomiye yapabileceği katkıların araştırılması; kıymetlendirileceği uygun potansiyel sahalarının belirlenmesi, bir an önce bölge topraklarına ve yöre ekonomisine kazandırılması amacıyla gerekli çalışmaların yapılması; kızılağaç üretimi desteklenerek, piyasaya kısa sürede ve bol odun hammaddesi sunulması ve odun ihtiyacının yasal yollardan ve ekonomik olarak karşılanarak ormanlar üzerindeki baskıların azaltılmasının sağlanması; kızılağacın kıymetlendirilmesinde yeni politikalar geliştirilmesi; yöre halkının refahına katkının sağlanabilmesi, kızılağaç ormanlık sahalarının artırılması ve değerlendirilmesi için gerekli politikaların üretilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 üncü ve 105 inci maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.