Türkiye genelinde özel eğitim kurumlarına yönelik polis eşliğinde yapılan denetim operasyonlarına Trabzon da dahil oldu. Valilik izni ile sabah saatlerinde Gülbaharhatun Eğitim Kurumları’na gelen ekipler, yaptıklarını denetlemeyi öğleden sonra bitirdiler. Milli Eğitim Müdürlüğü, Maliye, SGK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve itfaiye personelinden oluşan ekipler denetim yaptı. Ekipler, yangın merdivenlerinin yükseklik ve genişliğini ölçüp, iki kalorifer kazanı bulunan okulun yöneticilerine, ‘İki kazan yeterli oluyor mu? sorusu başta olmak üzere 400 kadar soru yöneltti.

319’U MİLLİ EĞİTİM ADINA OLMAK ÜZERE YAKLAŞIK 400 SORU YÖNELTİLDİ

Valilik olurunda ‘okulların açılmasına kısa bir süre kala eğitim kurumları hazır mı?’ diye 14 Ağustos 2015 tarihinde yayımlanan yönetmelik standartlarına göre okulun denetlemesi gerçekleştirildi. Denetleme için gelen ekiplerin elindeki resmi yazıda, elden tahsilat yapılıp yapılmadığı, personel ve öğretmen atamalarının yapılıp yapılmadığı ve okulun hijyenik ve sağlık açısından denetlenmesi gerekirken 319’u Milli Eğitim adına olmak üzere yaklaşık 400 soru yöneltildi. Kurumun avukatlarından Yunus Yıldız, Valilik olurunun dışına çıkılmasına rağmen okulun şeffaflık ilkesi gereği, saklayacak hiçbir konuları olmadığı için tüm sorulara içtenlikle cevap verildiğini söyledi. 

Kurum avukatlarından Hasan Şentürk de yaptığı açıklamada, rutin bir denetim olduğunu belirterek, “Birkaç kurum okulların yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanıp hazırlanmadığını denetliyor. Okul zaten hazırlıklarını yaptığı için bir problemi yok. Bu bir arama değil, rutin bir denetim. Polisler ise sadece güvenlik için buradalar. Gelen memurlara ve polislere teşekkür ediyoruz. Denetleme sonrasında okulumuzun eğitime ne kadar hazır olduğunu görülecek. Zaten bu kurum yıl içerisinde de birkaç kez denetlemeye tabi tutuldu. Şimdiye kadar bir eksiklik yoktu. Şimdi de olacağını düşünmüyoruz. Okulumuz zaten her zaman bu tür denetimlere hazır.” dedi.

'GEÇEN SENE 11 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUMA SORDUĞUNUZ SORULARIN NETİCESİNİ BEKLİYORUM'

Söğütlü Mahallesi'ndeki Gülbaharhatun Eğitim Kurumlarında denetim gerçekleştirilirken, bina girişinde resmi araçlar ve giysilerle polisler de yer aldı. Bu arada okula gelen bir öğrenci velisi yapılanları hukuksuzluk olarak gördüğünü belirterek tepki gösterdi. Öğrenci velisi Mustafa Bozali, şunları söyledi: “Bugün yapılan hukuksuzlukla hiç ilgilenmiyorum. Çünkü bu kurumlar üzerinde yapılan hiçbir şey zaten hukuka uygun olmadığı için ne sorarsanız sorun cevap alamıyorsunuz. 2 öğrenci velisi olarak yetkilileri sormak istediğim bir soru var. Geçen sene benim 11 yaşındaki çocuğumun önüne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen müfettişler tarafından bir kağıt konuldu ve yazılı olarak cevaplandırması istendi. Çocuğum akşam eve geldi, ‘Baba, bugün Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sınavdan geçirildik, ben kağıdın önünün arkasını doldurdum, ekstra da kağıt istedim, soruların tamamına olduğu gibi cevap verdim, 100 bekliyorum’ Fakat üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen biz çocuğumun bu sınavdan kaç puan aldığını öğrenemedik. 11 yaşındaki çocuğuma ‘Bu kurumda siyasi propaganda yapıldı mı, yapıldıysa yapılan siyasi propaganda doğrultusunda sizi yönlendirmeye çalıştılar mı? sorusu yöneltilmişti. Benim çocuğum 3 dönemdir oy mu kullanıyor, 11 yaşında. Siyasi propaganda yapılırsa bana yapılır, seçmen benim. 11 yaşındaki çocuğumun ‘baba şu partiye oy kullanacaksın’ diye bana ne baskı uygulamaya yetkisine sahip, ne de gücüne sahip. Benim kendi iradem var. Kaldı ki oy verecek yaşta da değil. 11 yaşındaki bir çocuğa bu soruları sorup onu strese sokmanın, aslında benim cevaplaman gereken soruları çocuğuma sormanın esprisi ne? Benden mi korktular? Ben sadece bu sınavın amacını, çocuğumun notunu ve bu not sunucu nereye yerleştirileceğini, hangi sıralamayı girdiğini öğrenmek istiyorum. İçeride yapılan hiçbir şey zaten hukuksa uygun değil. Dolayısıyla bu hukuksuzluk falan deyip kendimi yormayacağım. Ben notumu öğrenmek istiyorum. Çocuk karnesini aldı, e-karnede girdiği yazılı sözlü sınavların bütün notları var fakat şu sınavdan aldığı not yok. Ben yetkililere soruyorum; şu sınavın sonucu ne oldu?”