Konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Bektaş, Sibirya’nın donmuş topraklarının zamanla ısınarak erimesinin adından burada yaşayan virüslerin de dünyaya yayılacağına dikkat çekti.

Bektaş’ın o yazısı şu şekilde: 

VİRÜS - İNSAN SAVAŞI JEOLOJİK GEÇMİŞE SAHİPTİR!

Virüsler insanoğlunda önce dünya’ya gelmiş cansız varlıklardır.

Cansızdırlar; çünkü canlı bir hücreyi bir fabrika gibi kullanarak çoğalabilirler.

Bu nedenle iki milyon yıl geçmişi olan insandan önce virüsler çoğalmak için bakterilerin, hayvanların ve mantarların hücreleri yardımıyla çoğalıyor ve evrimleşiyorlardı.

Afrikadadan 2,3-2,5 milyon önce çıkarak dünyanın her tarafına yayılan ilk insan, zaman içerisinde Homosapiens denilen akıllı insan türüne evrimleşmiştir. 

Asya ve Avrupada bulunan fosil kayıtları ve DNA analizleri yirmi sekiz bin yıl önce Neandertal türü insanların virüsle enfekte olduklarını ve bu virüsleri modern insanın atası olan Homosapiens türüne sex yoluyla bulaştırdıklarını ortaya koymaktadır.



Foto: Buzullar altında uyuyan, jeolojik döneme ait buzullar, küresel ısınma ve buzların erimesiyle dünya için yeni bir tehtid unsuru olabilecektir.

Hatta Neanterdal insan türünün salgın hastalıklar sonucu yok olduğu  bilimsel iddialar arasındadır.

Dolaysıyla salgın hastalıkların zamanı güncel değil binlerce, hatta milyonlarca geçmişe sahiptir.

Genlerimizin yüzde ikisi veya üçü Neandertaller den geldiği için virüslerle savaşmayı ve bağışıklık kazanmayı tarih öncesinden beri  tekrarlamaktayız.

Bütün bunlara karşın, üst düzey bilgi ve teknolojiyle donatılmış bu günkü insanın bakteri ve virüslerle başedememesinin temel nedeni, virüs ve bakterilerin insanlardan daha hızlı evrimleşerek, değişip dönüşmesi ve çoğalmasıdır.

Salgın hastalıklarının jeolojik geçmişi dikkate alındığında, hızla artan dünya nüfusu ve çok hızlı aktif  yaşam tarzı, virüslerin çok daha fazla yayılmasına, salgın hastalaıkların daha da çeşitlenip yayılmasına neden olabilecektir.

Öte yandan, günümüzde Küresel ısınma salgın hastalıkların tetikleyicisi durumuna dönüşmektedir.

Sibiryanın donmuş topraklarının (PERMAFROST) sıcaklık artışından dolayı yavaşça eriyip çözülmesi sonucu jeolojik dönemde enfeksiyona uğrayarak ölen canlılara ait virüslerin tüm dünyaya yayılacağı potatansiyel bir tehlikedir.

Donmuş toprak altında kalan veya buzullara gömülü olan uykudaki virüslerin küresel ısınma nedeniyle uyanacağı, yeni salgın hastalıklara neden olabileceği çoğu bilim adamlarının ortak görüşüdür.

Çünkü bu tür soğuk, karanlık, oksijensiz ortamlar virüslerin günümüze dek korunması için ideal koşulları sağlar. 

Bu nedenle şu anda yaşadığımız Kovid 19 salgının ardından bizimle birlikte evrimleşen yeni tür virüslerin, Kovid 20, 21 gibi daha yaygın ve daha şiddetli salgın hastalıklarına hazır olmalıyız.

Görünen o ki bundan böyle ülkeler savunma bütçelerinin büyük bir çoğunluğunu sağlık alt yapılarına ve virüsle ilgili bilimsel çalıçmalara ayırmak zorunda kalacaktır.