Ünlü sağlık ve beslenme uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun, fındıkta mantar hastalığı ile ilgili yaptığı, "Türk fındığında mantar var. O mantar Türk fındığının üstündeki yabancı sermaye mantarıdır" şeklindeki açıklamasına, fındık ihracatçıları sert tepki gösterdi.

 Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç; bu açıklamaları da; "komik ve talihsiz bir beyan" değerlendirip; "Ne yapalım? Türk fındığının yüzde 45'ini kullanan yabancı sermayeyi kovalım mı?" diye sordu.

 Prof. Dr. Müftüoğlu'nun sözleri
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, önceki gün katıldığı bir televizyon programında bir habere dayanarak, "Türk fındığında mantar tehlikesi var mı?" sorusuna "Türk fındığında mantar var! O mantar yabancı sermaye. Türk fındığının üstünde yabancı sermaye mantarı var!"   karşılığını vermişti.

Prof. Dr. Müftüoğlu, ayrıca fındık fiyatının Türkiye'de değil, Hamburg borsasında belirlendiğini de ileri sürüp; "Badem ve ceviz lobileri acayip çalışıyor. Fiyatları kendileri, ABD'de belirliyorlar" demişti.

 KFMİB Başkanının tepkisi
 KFMİB Başkanı Edip Sevinç, Prof. Dr. Müftüoğlu'nun beyanlarını dünya ve fındık gerçeklerden uzak olarak değerlendirip; "Bilen de bilmeyen de, anlayan da anlamayan da sürekli konuşuyor. Oysa herkes uzmanı olduğu konularda konuşmalı" diyerek şöyle cevaplandırdı:

"Topluma mal olmuş insanlar bilmedikleri konulardan söz ederek, kendilerini cahil görüntüsü verecek konuma düşürmekten sakınmalılar. Sayın Müftüoğlu'nun gıda ve sağlık alanındaki bilgisinden elbette istifade ediyoruz. Ancak bu O'nun aynı zamanda tarım ekonomisinde, özellikle de fındık konusunda uzman olduğu anlamına gelmiyor, gelmez. Ticari ve tarımsal hastalıklar konusunda da uzman olduğunu göstermez."

Küf-mantar ciddi tehlike
Fındık sektöründe tüm paydaşların, üründe ciddi bir tehdit olan küf ve mantar tehlikesine karşı mücadele ederken Prof. Dr Müftüoğlu'nun bunu hafife alacak türden beyan tarzının doğru olmadığını  vurgulayan Edip Sevinç; "Biz hastalıklarla için mücadele ediyoruz.  Bütün ülke hep birlikte Türk Fındığı için ciddi bir tehdit olabilecek bahçelerdeki küf - mantar hastalığına çare ararken, böylesi değerlendirmelerde bulunmak, bu gerçeği yabancı sermaye ile ilişkilendirmek  komik ve talihsiz bir beyandır" dedi.

Kimseye fındık satmayalım mı?
"Ne yapalım yani? Mantar hastalığı ile mücadele için fındığımızın nerede ise %45 ini kullanan yabancı sermayeyi  kovalım mı?" diye soran KFMİB Başkanı Sevinç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ya da en iyisi kimseye fındık satmayıp hepsini biz mi yiyelim?
Sayın doktor;  ekonomiler için yabancı sermaye  nedir? Neden bütün dünya ülkeleri kendilerine yabancı sermaye ve yatırımcı çekmeye çalışıyorlar ? Bunu bir düşünseniz iyi olur. Hele hele fındıkta Hamburg borsası diye bir şeyin olmadığını öğrenseniz çok daha iyi olur. Ayrıca haklı olarak övdüğünüz, badem ve cevizdeki Amerikan başarısının temelinde bu ürünler üzerinde ne siyasal, ne de popülist hiç bir baskının olmadığını bilmeniz gerekir. Onlarda sadece bütün paydaşların yararlandığı bir ekonomik ve ticari akıl vardır."

 

KFMİB Başkanı Edip Sevinç açıklamasını; "Sayın hocamıza fındığın besin değerleri ile ilgili çalışma ve açıklamalarından ötürü müteşekkiriz. Ama bilgisi ve uzmanlığının sınırların bilmesi de, öncelikle kendi menfaatinedir" diyerek tamamladı.