TRABZON’DA hız sınırını aştığı gerekçesiyle gıyabında aracının tescil plakasına trafik cezası kesilen Avukat İbrahim Ethem Özkan, gıyabında kesilen cezanın iptali için Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemsi’ne açtığı cezayı kazandı. Emsal niteliği taşıyabilecek kararda mahkeme polise yol gösterdi. Avukat Özkan, kendisine yapılan haksızlığın başka sürücülere de yapıldığını belirterek, “Bu karar emsaldir” dedi.

Mahkeme ‘Sürücüyü Durdurmalısın’ Dedi

MAHKEME kararında, “Sadece park halinde olan veya kaçtığı için sürücüsü tespit edilemeyen araçlar için trafik idari para cezası karar tutanağı düzenleyebilir. Hız sınırını aştığı tespit edilen aracın durdurulması ve kanunun hangi maddesini ne şekilde ihlal ettiğinin anlatılması her zaman mümkün olduğundan çevrilme yapılmaksızın tescil plakalarına para ceza uygulamak hukuka aykırıdır” denildi.

TRABZON’DA hız sınırını aştığı gerekçesiyle aracının tescil plakasına gıyabında trafik cezası kesilen Avukat İbrahim Ethem Özkan, gıyabında kesilen trafik cezasının iptali için Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne açtığı davayı kazandı. Emsal niteliği taşıyabilecek kararda mahkeme; ‘Sadece park halinde olan veya kaçtığı için sürücüsü tespit edilemeyen araçlar için trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenebileceği, hız sınırını aştığı tespit edilen aracın durdurulması ve kanunun hangi maddesini ne şekilde ihlal ettiğinin anlatılmasının her zaman mümkün olması nedeniyle, çevirme yapılmaksızın ve sürücüleri durdurmaksızın tescil plakalarına trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenmesini hukuka aykırıdır’ şeklinde hükmetti.

Konu hakkında açıklama yapan Av. İbrahim Ethem Özkan, “Bu kararın verilmesi ile birlikte büyük bir mağduriyet giderildi. Araçlar durdurulmadan radarla birlikte cezalar kesiliyor. Aracı ben sürmememe rağmen gıyabımda bana da ceza kesildi. Ben de aracım durdurulmadan gıyabımda kesilen cezanın iptali için mahkemeye başvurdum. Mahkeme de beni haklı bularak gıyabımda kesilen cezayı iptal etti. Eğer benim gibi bu konuda mağdur olan vatandaşlarımız varsa onlar da bu cezalara itiraz etsinler, haklarını arasınlar” şeklinde konuştu.