Genellikle mayıs ayı sonunda başlayıp, ekim ayı sonunda tamamlanan çay hasadının ikinci sürgününün ramazan ayına denk gelmesi, müstahsilin işini güçleştiriyor. Üretici, oruca ve sıcak havaya rağmen çay hasadına devam ediyor.

Çayın bahçeden toplanıp, bardakta tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen süreçte büyük emek harcayan yaş çay üreticisi, sabahın erken saatlerinde bahçelere girip makasla kestiği yaş çayı, torbalarla çay alım evine götürüyor. ÇAYKUR'a ait kontenjanı kadar çayı satan müstahsil, artan ürünü ise özel sektör çay fabrikalarına veriyor. Yaş çay müstahsili bir sürgünü yaklaşık 20 günde tamamlıyor.

-Çay üreticisi her şeye rağmen memnun-

Çay üreticisi Mustafa Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında çay hasadı yapmanın zor olduğunu belirterek, "Sabah 5.30'da kalkıyoruz, 6.00 gibi çay bahçesinde oluyoruz ve yaklaşık 11 saat çay hasadı yapıyoruz. Sıcak hava nedeniyle zaman zaman topladığımız yaş çayları kurumamaları için gölgede saklamak zorunda kalıyoruz. Ancak zor da olsa her şeye rağmen bu çalışmayı tamamlamak durumundayız" dedi.

Havva Delibalta ise Ramazan ayında işin kolayına kaçtıklarını ifade ederek,

"Ramazanda akşama kadar dayanmamız zor oluyor. Bunun için çayı da toplanması kolay yerlerden topluyoruz, taşıma işlemini de çuvalları yuvarlayarak yapıyoruz. Kalan çayı Ramazan ayı sonrasına bırakacağız" diye konuştu.

Ramazan ayında tek sıkıntısının susuzluk olduğunu vurgulayan Şaban Delibalta ise her şeye rağmen çayı toplamak zorunda olduklarını söyledi.

Delibalta, eskiden çay kesmenin daha zor olduğunu vurgulayarak, "Sırtımızda saatlerce çay taşımak zorunda kalıyorduk. Artık her yerde yol var, teleferik var, çok şükür imkan var. Bunlara da katlanmak zorundayız" dedi.

-"Müstahsillerimiz Ramazan ayında çok zorlanmasınlar"

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Ramazan ayının zorluklarını hesaplayarak, gerekli tedbirleri önceden aldıklarını söyledi.

Günlerin uzun havanın sıcak olduğunu, bu nedenle de üreticinin çay toplamasının zorlaştığını vurgulayan Sütlüoğlu, "Fabrikalarımızdaki işçilerimizin çalışması da zor. Biz bundan dolayı birinci sürgün biter bitmez hemen ikinci sürgünü başlattık. Ramazan ayı başlamadan önce üreticinin çayının çoğunu alıp yükünü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi hedefledik" diye konuştu.

Sütlüoğlu, ramazan ayına girildiğinde müstahsillerden çayın üçte ikisinin alındığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Fabrikalarımızı Ramazan ayı içinde tam kapasite çalıştırıp, taahhüt ettiğimiz kotayı en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Kısa sürede fabrikalarımızın bir bölümünün alımlarını tamamlayacaklarını hesap ediyoruz. Bu fabrikalarımızın üreticileri devreden çıktığı zaman, diğer bölgelerdeki üreticilerden daha çok çay alma şansımız olacak. 10 Ağustos'a kadar sonuca yaklaşacağımızı tahmin ediyoruz."

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk geldiğini belirten Sütlüoğlu,

"Müstahsilimiz ramazan ayında çok zorlanmasın, çay alımına devam edeceğiz. İnşallah ramazan ayını en az sıkıntıyla atlatacağız" dedi.