Attar unvanını Bakü’nün Ermeni-Rus ve İngiliz işgalinden kurtarılması için Anadolu’dan gelerek Azerbaycanlı askerlerle birlikte savaşarak şehit olan Kafkas İslam Ordusu askerlerine ithaf etti.

Fahri Doktora töreni için BAÜ’de düzenlenen törene, GRÜ Rektörü Attar’ın yanı sıra; Giresun Üniversitesi’nden 20 kişilik heyetle katıldı.  

Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Nazım Hüseyinli, Attar’ın Kafkas coğrafyası için önemli bir şahsiyet olduğuna vurgu yaptı.

Hüseyinl, “Daha önce de tanışma ve görüşme imkanı bulduğumuz Aygün hanım’ın başarılarıyla ve Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesinde ve özellikle eğitim alanındaki girişimleriyle her iki kardeş ülkenin kucaklaşmasını sağlayan çabalarını takdirle ve gururla izliyoruz. Kendisi her iki kardeş ülke için büyük bir şanstır. Bu çalışmaları, çabaları ve üstün gayreti için kendilerini Fahri Doktora Unvanı ile payelendiriyoruz. Bu vesileyle Üniversitemizle, Giresun Üniversitesi arasında daha önce imzaladığımız iyi niyet işbirliği protokolünü de pekiştirme fırsatı bulacağız” dedi.

Aygün Attar, “bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok ödül, plaket ve payeler aldım. Ancak ilk defa, doğduğum, büyüdüğüm, eğitim gördüğüm Azerbaycan’ın bir üniversitesi bana böyle bir unvan veriyor. Benim için çok anlamlı olan bu payeyi, şahsım adına almıyorum. 95 yıl önce aralarında Rektör olarak görev yaptığım Giresun’dan gelerek bu toprakların bağımsızlığı için savaşarak şehit olan bütün Kafkas İslam Ordusu askerlerinin aziz hatıralarına ithaf etmek için alıyorum.Onlar zor koşullara rağmen can Azerbaycan için canlarını veren canlardır. Ruhları şad olsun” diye konuştu.

Tören sonunda BAÜ Rektörü Hüseyini tarafından Fahri Doktora Belgesi takdim edilerek alkışlar arasında binişini giyen Attar’ın oldukça duygulandığı gözlendi

Tören sonunda her iki üniversite arasında geliştirilmiş işbirliği protokolü ve Mevlana Projesi Protokolü imzalandı.