Danıştay 14’üncü Dava Dairesi, Rize’nin Fındıklı ilçesinde ’doğal SİT’ alanı ilan edilen Arılı Vadisi için Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği ’yürütmeyi durdurma’ kararını iptal etti. Vadi, bu kararın ardından Doğal SİT alanı özelliğini korudu.

Arılı Vadisi’nin ’Doğal SİT’ alanı olarak tescil edilmesi için yöre sakinlerinin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yaptığı başvurunun ardından, bölge 18 Şubat 2010 tarihinde 1’inci derece Doğal SİT alanı ilan edildi. Ancak vadide hidroelektrik santral (HES) yapımı planlayan firmalar, kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

DÜNYANIN 200 NADİR YERİNDEN BİRİ


6 Aralık 2011 tarihinde Rize İdare Mahkemesi, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, vadinin doğal SİT alanı ilan edilmesi yönündeki kararının yürütmesini durdurdu. Bunun üzerine Fındıklı Derelerini Koruma Platformu ile yöre sakinleri de bu kararın iptali istemiyle Danıştay 14’üncü Dava Dairesi’ne başvurdu. Bir süre önce başvuruyu değerlendiren Danıştay, Rize İdare Mahkemesi’nin, ’yürütmeyi durdurma’ kararını iptal etti.

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, yöre sakinlerinin HES mücadelesinde bir kez daha kazandığına dikkat çekti, gece- gündüz, kar-kış, yağmur-çamur demeden derelerde ve sularının başında nöbet tutacaklarını söyledi. Acar, dünyanın korunması gereken 200 ekolojik alanından birisi olan bölgenin bozulmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.