1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 86. yıldönümü Rize’de hava muhalefeti nedeniyle Gündoğdu Balıkçı Limanı’nda demirleyen Rize Belediyesi’ne ait Dursun Kaptan isimli gemide kutlandı. Törende ilk olarak Rize Vali Vekili Hakan Burak Uz, Rize Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Rize Liman Başkanı Seyfettin Ceylan denize çelenk bıraktılar.

Ardından geminin içerisindeki salonda katılımcılar 1 dakikalık saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu. Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmayı Rize Liman Başkanı Seyfettin Ceylan yaptı. Ceylan konuşmasında, 2002 yılında Türkiye’de 37 olan tersane sayısının 123’e yükseldiğini belirterek, “Gemi üretiminde dünyada 3. Sıradayız. Dış ticaretimizin yüzde 90’ı deniz yolu ile sağlanmaktadır. Kaydedilen tüm gelişmelere rağmen ülkemizin dünya deniz ticaretinden aldığı pay ise maalesef yüzde 1’dir” dedi.

Dursun Kaptan isimli gemide gerçekleştirilen törene Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın konuşması damgasını vurdu. Bakırcı konuşmasında, “Söylendiğinde Karadenizliler denizci olarak bilinir. Beni üzen bir şey var. 9 Yıldır Belediye Başkanıyım. Türk deniz sanayisinin yüzde 90’ı Rizeliler'in elindedir. Sözde Rizeliler denizci, ama Kabotaj Bayramları'na ne ilgi var ne alaka. Eskiden bu bayram daha coşku içinde kutlanırdı. Şimdi üç beş kişi toplanıp denize bir çelenk bırakarak gidiyoruz. Bu bayramları böyle kutlarsak 20-30 yıl sonra Türkiye’de Karadenizli denizci bulamayız” dedi.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, devletin zoru ile Rize’de yaptırılan Denizcilik okullarına ilginin düşük olduğundan yakınarak, “Burada ki insanları görüyoruz. Adeta Cuma Namazında hutbede konuşan hoca gibiyim. Böyle olmamalı. Rize’miz balıkçıları, deniz sanayicileri, nakliyecileri ve deniz adamları ile öne çıkmıştır. Ama artık ilimizde ne balıkçı nede tayfa yetişmiyor. Devletin zorlaması ile deniz okulları açtık bunlara da ilgi yok“ diye konuştu.

Tören, Dursun Kaptan isimli gemi ile atılan sahil turu ile sona erdi.