Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize’de miras yoluyla bölünen tarım arazilerinin bölündükçe ekonomik işlevini yitirdiklerini belirterek miras yolu ile tarım arazilerinin bölünmesini engelleyen kanunun yerinde bir kanun olduğunu ancak Rize’de uygulanmasının çok zor olacağını söyledi. Paliç yaptığı açıklamasında, “İlimizdeki tüm arazilerin yüzde 13.9’u tarım arazisi. Tarım arazilerin ise yüzde 92’si çay bahçelerinden oluşuyor. Miras yolu ile sürekli bölünün çay tarım alanları parça pinçik olmuş durumda. ABD’de ortalama bir çiftliğin büyüklüğünün kanunen 181 hektar olması gerekiyor. İngiltere de 45. Ülkemizde ise 5.5 civarında. İlimizde ise üretici başına düşen çay tarım alanının miktarı 3 dönümün altında. Bazı yerlerde tek bir parselin 300’e yakın hissedarı var. Bazı üreticilerimize düşen çay tarım alanı metre karelerle ifade edilecek kadar düşük” dedi.

RİZE’DE UYGULANMASI ZOR
Paliç, çıkartılan kanunun Türk tarımı için büyük önem taşıdığını ancak Rize’de uygulanmasının çok zor olacağını belirterek, “Kanun miras yolu ile kalan belli miktardaki arazinin tek bir kardeşte kalmasını öngörüyor. İlimizde araziler parçalanmış durumda. Her kes evini kendi arazisinde, mezarını kendi arazisinde yapmış. Arazinin özellikleri her yerde aynı değil. Kimi yerlerde arazi düz kimi yerlerde engebeli ve yamaç. Bu şekilde bu kanunun ilimizde uygulanması çok zor alacak” dedi.
Rize’nin İkizdere İlçesi Şimşirli köyünde miras yolu ile bölünen araziler Rize’de bu alanda yaşanan sıkıntıyı ortaya koyuyor. Kimi noktalarda bölünen arazilerin genişliği birkaç metreye kadar düşüyor. Araziler üzerinde yapılan evlerin darlığı ve sıkışıklığı ise problemin başka bir boyutunu ortaya koyuyor.