Trabzon'da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin ihrcaatını tanıtan kısa bir tanıtım filminin ardından sırasıyla Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dmitry Talanov, Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanlığı Temsilciliğinden Ignatıev Georgıy Vasıllıevıch, Dağıstan Cumhuriyet Ticaret Ekonomik İlişkiler Bakanı Umarov Yusup Dzhanbekovich, Kuzey Osetya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tugonov K. Kahazbıevıch, Türkiye İhrcaatçılar Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ve Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, birer konuşma yaparak toplantının önemine değindi.

İlk olarak söz alan Doğu Karadeniz İhrcaatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ürünlerin fiyat ve kalite bakımından tedarik merkezi olduğunu ifade ederek, "Doğu Karadeniz Bölgemiz sahip olduğu üstün potansiyel açısından ihtiyaç duyacağınız ürünleri en üst kalite fiyat ve teslimat süresi açısından temin edeceğiniz tedarik merkezidir. İşadamlarımız arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle işadamlarımız bölgelerinizde yatırıma başlıyacak ve bu şekilde ilişkiler en üst noktaya gelecektir. Yani gerçek potansiyele ulaşacaktır" dedi.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise globalleşen dünyada ticaretteki rekabetin önemine vurgu yaparak buradan verilecek mesajın çok önemli olduğunu söyledi.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise toplantının esas amacının bölgeler arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik olduğunu kaydederek "Bu toplantının esas amacı bölgeler arasındaki ticaretin, ekonominin geliştirilmesi, bölgede yaşayan insanların refah seviyesinin yükseltilmesi huzurlu bir yaşantı ile mümkün olacaktır" diye konuştu.

Son olarak söz alan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, önemli bir projenin ilk adımını Trabzon'da attıklarını ifade ederek bu toplantıda konuşulanların ticarete yansayacağına inandığını söyledi.