Rus ve Arap iş adamlarının, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (Doka) desteklediği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından yürütülen, Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı ile Trabzon'dakiUzungöl beldesi arasında oteller ve kayak tesislerini de kapsayan 170 milyon avroluk "Her Mevsim Karadeniz" projesine ilgi gösterdiği bildirildi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Doğu Karadeniz'de büyük bir turizm potansiyeli olduğunu ve bunu değerlendirmek gerektiğini belirterek, TTSO'nun yaptığı bir çalışma ile yörede turizm yatırımı düşünenlerin ellerinde fizibilite raporları olması için çalışmalar yapıldığını, yatırımcılar için somut olarak yatırıma yönelik projeler hazırlandığını anımsattı.

Bu çalışmalar sonucu hazırlanan "Her Mevsim Karadeniz Projesi Master Planı"nınDoğu Karadeniz'in en önemli turizm alanlarından Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı ile Trabzon'daki Uzungöl beldesi arasında oteller ve kayak tesislerini de kapsayan 170 milyon avroluk bir turizm yatırımı hedeflediğini dile getiren Öz, Avusturyalı uzmanlarca hazırlanan projeyle turizm yönünden DoğuKaradeniz'deki yatırımların artırılmasını ve yatırımcıların önünü açmak istediklerini söyledi.

Projenin Doğu Karadeniz için çok önemli olduğunu dile getiren Öz, "Kısa süre önce tanıtımını yaptığımız bu proje çok kapsamlı, büyük bir proje. Belki bu tür projelerin hepsi bir anda hayata geçmeyebilir ama bir ucundan başlanması lazım" dedi. 

Öz, projeye Rus ve Arap yatırımcıların ilgi gösterdiğine işaret ederek, "Birkaç ön görüşme var. Ticaret odamız yürütüyor görüşmeleri ama şu an sözleşme aşamasına gelmiş somut bir şey yok" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de ilgi duyulan turizmin kurumsallaştığını, bürokrasinin üst kesiminde de bu durumun kabul gördüğünü, bunun da sevindirici olduğunu ifade eden Öz, yörede turizme yönelik yatırımların ve otellerdeki standardın yükseltilmesi gerektiğini, ardından da farklı alternatif çalışmalar ile yöreye günübirlik gelen turistlerin en azından 2-3 gün kalmasını sağlamak gerektiğini anlattı.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı ve Çaykara ilçesindekiUzungöl'de yapılan bazı çalışmaların ise sürdüğünü vurgulayan Öz, "Sümela'da yürüyüş güzergahları düzenlenmiş, yol kenarlarına korkuluklar yapılmış, tırmanma veya yürüme şeritleri yapılmış. Eksiklikler olabilir ama bu eksiklikler giderilecek.Uzungöl'de yoğun bir potansiyel var. Uzungöl'ün üst kısmında yol çalışmaları, taş döşeme, etrafı düzenleme çalışmaları var. Bu tür çalışmalar devam edecek" dedi.

Yayla turizmi

Vali Öz, yayla turizminin de önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Karadeniz, turizm açısından biraz daha tanıtıma ihtiyacı olan bir yer, potansiyel çok yüksek. Yöredeki turizm alanını biraz alana yaymamız lazım. İnsanlar buranın yayla kesimlerine kafa dinlemek için geliyorlar. O insanlara buna göre yerler hazırlamak lazım. Özellikle Uzungöl'de tesislerin ve tesisleşmenin ona göre yapılması lazım. Burada tırmanmalar, halatlar, mecaralar, belki çim kayağı, belki kış mevsimine özgü kayak alanı gibi farklı etkinlikler yapılabilir. Uzungöl'de var olan turizm potansiyelini hem mevsim hem alan olarak yayacak mekanizmalar oluşturulmalı."

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yerli turistlere yönelik çalışmaların da ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, yöreye günübirlik gelen yerli turistlerin de daha uzun kalmasının sağlanması gerektiğine dikkati çekti.