Mevcut sistemde Antalya’dan TIR’lara yüklenen sebze ve meyveler karayoluyla Samsun ya da Trabzon’a taşınıyor. Oradan da açık ambarlı gemilerle Rusya’ya ulaştırılıyor. Nakliye süresi denizde fırtına gibi bir olumsuzluk yaşanmazsa 5 gün sürüyor. Uzun ve standart dışı nakliye sebebiyle ürünlerin kısa sürede bozuluyor, raf ömrü ise yarıya iniyor.

Yeni sistemde ise Antalya ile Rusya’nın Novorossiy Limanı arasında yük gemileriyle direk taşımacılık yapılacak. Ürünler soğutmalı konteynerlerde nakledileceği için raf ömründe kısalma yaşanmayacak. Antalya-Novorossiy arasında haftada iki gün taşıma yapılacak. Toplam nakliye süresi 4 gün olacak.
Antalya’dan Rusya’ya yapılan yaş sebze meyve ihracatında karşılaşılan en önemli sorun olan lojistik konusunda önemli çalışmaya imza atıldı. Antalya’dan karayoluyla nakledilen yaş sebze meyve ürünleri bundan sonra modern gemilerle taşınacak. Yeni yöntemle taşıma süresi ve maliyet düşecek, ürünün bozulmadan pazara ulaşması sağlanacak.

Gemilerle yapılacak ihracat konusunda bilgi vermek için Antalya İhracatçı Birlikleri(AİB)’nde düzenlenen toplantıda konuşan AİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, yeni sistemle ciddi boyutlara ulaşan ekonomik kaybın önüne geçileceğini söyledi. AİB’in faaliyet alanındaki Antalya. Burdur ve Isparta’dan geçen yıl yapılan toplam ihracat miktarının bir milyar dolar olduğunu, bunun yaklaşık 459 milyon dolarının yaş sebze meyvenin oluşturduğunu anlatan Bahar, “Lojistik problemini halledememiş ülkelerin gelişmelerini mümkün görmüyorum. Ciroların arttığı, nihai karlıklıların yüzde 4-5’lere indiği bir ortamda çok riskli grup olan yaş sebze meyvede hata yapmadan ürünleri pazara sevk etmek durumundayız.” dedi.

Lojistik konusunda geç kalındığı konusunda ortak bir kanaat oluştuğunu dile getiren Bahar, “Dünyada bir tek Türkiye yok, rakiplerimiz var. 10-15 sene önce hayal etmediğimiz Güney Afrika biber pazarımızı elimizden aldı. Lojistik kritik. Üretmek yetmiyor. Kötü şartlarda ulaştırılması sebebiyle üretenler piyasa değerini bulamadığı için Türk malları hakkında Rusya’da olumsuz kanaat oluşmuştu. Benim ihracatçıdan ricam, bu hatların desteklenmesi. Müşterimizdeki intibaımız daha doğru yola gider.” diye konuştu.

Hakkı Bahar, deniz yoluyla ihracatın yaklaşık beş yıl önce de gündeme geldiğini ancak çeşitli nedenlerle başarılı olunamadığını da sözlerine ekledi.

Antalya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit da çalışmanın Rusya pazarına hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmak için başlatıldığını söyledi. Yeni çalışmanın ihracatçılar için daha faydalı ve ekonomik olacağını ifade eden Yiğit, “Ürünlerimizin Rus pazarına ulaşması için yeni güzergahın faydalı olacağı kantindeyim.” değerlendirmesinde bulundu.

Kurum müdürlerinin ve ihracatçıların hazır bulunduğu toplantıda yaş sebze meyve taşımacılığını gerçekleştirecek Arkas Line ve MSC firmalarının temsilcileri ile Port Akdeniz Antalya Limanı Ticaret Müdürü Özgürt Sert birer sunum yaptı.

İHRACAT RAKAMLARI

AİB bölgesinden geçen yıl yapılan bir milyar dolarlık ihracatın 459 milyonu dolarla yaş sebze meyve oluşturdu. Rusya’ya gerçekleştirilen 174 milyon dolarlık ihracatın yüzde 85’ine denk gelen 150 milyon doları yaş sebze meyve ürünleri oluşturdu. Bunların arasında da ilk sırayı domates aldı. Bu ürünü; üzüm, nar, sebze ve narenciye grupları oluşturuyor. Antalya’dan ihracat gerçekleştirilen diğer pazarlar Almanya, Bulgaristan ve kıta Avrupası ülkeleri.