Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt, fındık konusunda basın açıklaması düzenledi. Kurt, “Fındık ürünü özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin Coğrafik Özellikleri nedeniyle alternatifsiz tek geçim kaynağıdır. Dünya Fındık üretimin yaklaşık %70 ini Türkiye üretmektedir. Yıllık ülke ekonomisine katma değeri 2500 dolar ve üzeri bir rakamdır. Fındık, bu aktardığımız veriler ışığında hem üretici hem de Türkiye için çok büyük önem arz eden bir tarım ürünüdür. Türkiye’de başka bir tarım ürününden bu kadar fazla döviz girdisi elde edilmemektedir.

TÜCCARIN İNSAFINDA

Hem ülke hem de üretici için bu kadar kıymetli olan fındığın bugünkü durumu nedir?

Bugünkü iktidarın tarım başkanlığının ortalama rekolteye dayanarak hesapladığı fındığın  kg olarak üreticiye maliyet hesabı bakanlık resmi verilerine göre 9,47 TL’dir. Bakanlık verilerine göre 9,47 TL kg maliyeti olan fındığın piyasa ederini yine devletin kurumu olan TMO'nun 10-10,5 TL açıklaması ve üreticiyi adeta tüccarın insafına terk etmesi en hafif tabirle akıl tutulmasından başka bir şekilde izah edemiyoruz. En basit hesapla şurada görmüş olduğunuz 20 kg fındık bir kişinin bir günde toplayabileceği azami fındıktır. Bugün fındığa tüccarın verdiği fiyattan hesap edildiğinde topladığı fındık ancak yevmiyesini, patos parasını ve diğer giderleri karşılamaktadır. Üreticinin tenceresine ne girecek diye sormak gerekmez mi?

DÜNYA GÖRDÜ

Şimdi haklı olarak diyebilirsiniz ki siz olsanız ne değişecek. Ben de diyorum ki, biz 1997'de Erbakan Hocamızın Başbakanlığı döneminde fındığa nasıl sahip çıkılır göstermiştik ve bakanlar kurulunu Trabzon'da toplayarak Fındık fiyatını açıklamıştık. Üreticiye ve Fındığa nasıl sahip çıkılacağını Türkiye'ye ve Dünya'ya göstermiştik. Açıklanan o günkü fındık fiyatı ile 400 gramlık ekmekten 22 adet ekmek alınıyordu. Yani bugünkü rakamlarla fındığın kg 33 TL ediyor demektir.

ÜRETİCİNİN HAKKINI KORUYORUZ

İktidar mensupları bu şekilde davranırken, Saadet Partisi kendi helal paraları ile fındık üreticisinin mağduriyetine vurgu yapan pankartları yine iktidar partisi belediyeleri tarafından toplanması nasıl izah edilebilir. Siz üreticinin hakkını koruyacağına bu pankartları indirirseniz bu millette size verdiği emanetleri alarak bulunduğunuz koltuklardan en kısa zamanda sizi indirecektir. Biz bu açıklamaları, astığımız bilgilendirme pankartlarını siyasi rant elde etmek için yapmıyoruz. Üreticinin hakkını korumak, tenceresine giren aşının tadını devam ettirmek için yapıyoruz.

YENİSİNİ ASARIZ

Siz Saadet Partisinin astığı pankartları indirerek bu mücadeleden vaz geçiririz diye bir zan içinde iseniz boşuna uğraşmayın. Buradan söylüyorum, siz indirmekten yorulursunuz, biz asmaktan yorulmayız. Çünkü biz bu millete hizmeti Hakka ibadet olsun diye yapıyoruz. Siz yüz tane indirirsiniz, biz Allah'ın izni ile beş yüz tane yeni pankart asarız.