Gürcistan’da 8 Ekim’de gerçekleştirilecek olan parlamento seçimleri öncesinde siyasi partiler, Türkiye’yle alakalı komplo teorileri üretmeye devam ediyor.

Son olarak ‘Gürcistan Vatanseverler İttifakı’ partisinin lideri Irma Inaşvili, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin seçim döneminde darbe girişiminde bulunacağını iddia etti. Inaşvili, halen Ukrayna’da bulunan Saakaşvilili’nin ay başında Odessa’dan Trabzon’a geçeceğini, burada yerleşeceği bir otelden de darbe eylemlerini yöneteceğini öne sürdü.

‘Ülkesine dönecek’

Ankara ve Tiflis’ten iddiaya ilişkin bir yorum gelmezken Saakaşvili, iktidardaki ‘Gürcü Rüyası’ partisinin kurucusu olan eski Başbakan Bidzina Ivanişvili’nin insanların iradesine karşı çıkması halinde, durdurmaya çalıştığı trenin altında kalacağı yorumunda bulundu.

Saakaşvili’nin partisi ‘Birleşik Ulusal Hareket’in Zugdibi adayı olan eşi Sandra Roelofs, son açıklamasında, kocasının hiçbir şeyden korkmadığını ve ülkesine dönmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Roelofs’un açıklamaları, partinin gençlik kolu yöneticilerinin Saakaşvili’yle Ukrayna’da buluşmasının ardından geldi. Genç muhalifler, Saakaşvili ile birlikte ‘seçim sonrası mücadeleye’ hazırlandıklarını duyurdu.

İlk kez olmuyor

Muhalefetteki Yurtseverler Birliği partisi, seçim kampanyası sırasında Türkiye’nin Gürcistan’da Müslümanların yoğun olduğu Acaristan Otonom Cumhuriyeti’ni ele geçirme planları yaptığını iddia etmişti. Saakaşvili’nin yeniden iktidara gelmek için Türkiye ile işbirliği yaptığı öne sürülmüştü.

Eski Başbakan Ivanişvili ise, Türkiye’nin Gürcistan’ı ekonomik yönden tehdit ettiğini belirterek, Ankara’nın Gürcistan topraklarındaki kumarhanelerin kapatılmasını ya da Türk vatandaşlarının kumarhanelere girişlerinin yasaklanmasını istediğini iddia etmişti.

Hâlâ Ukrayna’da

2003’te Eduard Şevardnadze iktidarını sona erdiren ‘Gül Devrimi’nin ardındancumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Saakaşvili, 2008’de Rusya ile savaşa girmelerinin ardından ekonomik ve siyasi alanda etkinliğini yavaş yavaş kaybetmişti. 2013’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ivanişvili karşısında yenilgiye uğrayan Saakaşvili ülkeyi terk etmişti. Gürcistan’da savcılık 2014’te, Saakaşvili hakkında muhaliflere baskı ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla tutuklama kararı çıkartmıştı. Gürcü yönetimi, geçen yıl da Saakaşvili’yi vatandaşlıktan çıkartmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya karşıtı politikaları nedeniyle Saakaşvili’ye Ukrayna vatandaşlığı vermiş, ardından da Odessa Valisi olarak atamıştı.