8 Temmuz 2017 tarihinde Mardin’in Artukla İlçesi’nde kazaya karışan 21 AV 248 plakalı LPG’li otomobile yönelik oda kayıtlarında  yapılan incelemede otomoilin 29.09. 2010 tarihinde LPG motoji yapıldığını belirten Bülbül, “Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Van İl Temsilciliği’ne bağlı sızdırmazlık kontrol merkezine gelerek gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra araca ait Montaj Tespit Raporu ve Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenlenmiştir.  Yine yapılan incelemede bu tarihten sonra söz konusu araç sızdırmazlık kontrol merkezine hiç gelmemiştir” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 19.11.2011 tarihinde Araç Muayene İstasyonları ve araç muayene isimli genelge yayımlandığını hatırlatan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül şunları söyledi:

“Bu genelge ile 01.01.2012 tarihinden sonra Araç Muayene İstasyonları LPG/CNG yakıt tadilatı yapılmış araçların vize/periyodik muayene işlemleri sırasında Gaz Sızdırmazlık Raporu istenmesi uygulamasına son vermiş, Gaz Sızdırmazlık Raporu olmayan araçları hafif kusurlu kabul ederek vize/periyodik kontrol işlemlerini yapmaya başlamıştır. Araç Muayene İstasyonlarında Gaz Sızdırmazlık raporu almayan araçlara hafif kusur verilmesi, Çevre açısından önemli olan Egzoz Emisyon Raporu almayan araçlara ağır kusur verilmesi uygulamasıyla karşılaştırıldığında işin vahameti daha iyi anlaşılmaktadır.

TS EN ISO 17020 kapsamında A Tipi Muayene Kuruluşu olarak akredite olan Makina Mühendisleri Odası yıllardan beri kamusal bir hizmet olarak tanımladığı ve LPG/CNG’ye dönüşmüş araçların kontrollerini gerçekleştirmektedir. Alternatif Enerji Kaynaklarına (LPG/CNG) dönüşmüş olan araç kontrolleri, Odamız bünyesinde eğitilerek belgelendirilmiş mühendisler tarafından kontrol formu kapsamında kontrol edilmektedir.

Kontrol formu kapsamında yapılan kontrollerde; Standartlara ve projesine uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta, ilgili mevzuat ve standartlara uygun olmayan ve yetkisiz firmalarca standart dışı malzeme kullanarak dönüştürülmüş araçlar standartlara uygun hale getirilmektedir. Sektörün disipline edilmesi, standartlara uygun malzemenin kullanılması, dönüşümlerin bünyesinde eğitilerek belgelendirilmiş mühendisleri istihdam eden yetkili firmalar tarafından yapılması, araç sahiplerinin güven içerisinde araçlarını kullanmaları, haksız rekabet koşullarının ortadan kaldırılması, kamunun can ve mal güvenliğini çok yakından ilgilendiren sektördeki denetimin, kontrolünün ve disiplinin sağlanması Makina Mühendisleri Odası’nın çabasının bir sonucudur.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sektörde var olan sorunları çözmek yerine sektörde disiplinsizliği, kuralsızlığı, merdiven altı ve kayıt dışı çalışmayı özendiren bir çalışmaya imza atmıştır. Bakanlık tarafından 24 Haziran 2017 tarih ve 30106 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” te yapılan değişiklikle Ülkemizde yaklaşık 4 - 4,5 milyon araçta yapılan yakıt sistemi tadilatı uygulamasının denetimi, dönüşümü yapan firmaların inisiyatifine bırakılarak firma beyanı kabul edilecektir.

2000-2005 yılları arasında benzer bir uygulama yapılarak; sektörün tamamen denetimsiz bırakılması, sektöre kaçak malzeme girişi, standart dışı ve projesine uygun olmayan dönüşümlerin yapılması, firmalar tarafından başka illerde tescilli ve hiç görmediği çok sayıda araca ticari kaygılarla belge düzenlenmesi, dönüşü gerçekleştiren firma yaptığı işin “standartlara uygun olduğunu, standartlara uygun malzeme kullanıldığını, beyan ederek kendi yaptığı işe kendisinin onay verdiğini, araçların son kontrollerinde hiçbir kamusal denetimin yapılmadığı ve böylesi bir boşluk ortamında LPG’li araçların yol açtığı kazalardan dolayı bir çok insanımızın hayatını kaybettiği, trilyonlarca lira maddi kayıpların yaşandığı ve sonuçta; kamuoyunda “LPG’li araç patladı “ manşetlerini yazılı ve görsel basında sıkça görmeye başladık.

Mardin’de çarpışmanın etkisiyle alev alan ve kısa sürede otomobili saran alevler sonrası ölümlü kaza, bahse konu araç sahibinin muayene öncesi alması gereken Gaz Sızdırmazlık Raporunun hafif kusur olarak tanımlanması ve araç sahibinin inisiyatifine bırakılması sonucu raporun alınmaması ölüme davetiye çıkarmıştır.

UYARIYORUZ!...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yönetmelik değişikliğini sektörün düzenlenmesi ve denetimi konusunda yıllardır çalışan LPG/CNG sektörünün güvenli ve büyüyen bir sektör olmasını sağlayan Odamızı baypas ederek yapılan değişikliklerle kamu sağlığını hiçe sayarak ciddi kazalara yol açacağını bilmelidir. Bu yönetmelik değişikliği acilen geri çekilmelidir. LPG/CNG sektörünün ve ilgili tüm kurumların görüşleri alınarak kamusal denetim sağlanmalıdır."