Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) talebi üzerine harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz sokak köpekleri için Türkiye'nin ilk ve en büyük doğal yaşam alanını oluşturdu. İlkadım ilçesi Aşağı Avdan köyü Çatkaya mevkiindeki orman alanında çalışmalar tamamlanma aşamasına gelirken, sahipsiz sokak hayvanları ise doğal yaşamın keyfini sürmeye başladı.

Kentlerin en büyük sorunları arasında yer alan sahipsiz sokak hayvanları, barınaklarda tutularak, kısırlaştırılıyor. Ancak oluşturulan bu barınaklar, doğal hayata alışmış sahipsiz köpekler için uygun mekanlar olmuyor. Buradan hareketle Samsun'da hayata geçirilen proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz veya bakıma muhtaç sokak hayvanlarını koruma altına alarak rahatça yaşamaları amacıyla doğal yaşam alanı yaptı. Projeyle aynı zamanda hayvan severlerin hayvanlarla daha rahat ve modern bir tesiste bir araya gelmelerinin sağlanması hedefleniyor.

Sokak hayvanları, Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan 150 dönümlük ormanlık alanda doğal yaşam alanı, idari bina, ilk yardım ve ameliyat ünitesi, klinik, yem hazırlama ünitesi, yavrulu anne, yavrulu hayvanlar, kısırlaştırılmış hayvanlar, güçten düşmüş hayvanlar, vahşi ve güçlü köpekler, kedi bakımevi, at ve diğer hayvanların bakım bölümleri ile hayvan mezarlığından oluşan modern ve sağlıklı bir ortama kavuştu. Köpekler doğal yaşama ise alışırken, şehirde hem başıboş köpeklerin sayısı hem de sebep oldukları trafik kazası ve saldırma vakaları ise yok denecek kadar azaldı.

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sahipsiz sokak hayvanları için oluşturdukları doğal yaşam alanının her açıdan büyük faydalar sağlayacağına inandıklarını söyledi. Proje ile sahipsiz sokak hayvanlarının daha özgür ve güvenli bir ortamda yaşama şansı bulacağını ifade eden Başkan Yılmaz, "Sokak hayvanlarını artık kamyonlarla alıp da kırsal alanlara götürüp bırakmak yerine onları alıp yaşayabilecekleri doğal bir ortamda her türlü sulukları, yemekleri hatta sağlık problemleriyle ilgilenilebilecek bir veteriner düzeni ve ameliyathanesiyle bir doğal ortam içinde yaşam yaptık. Sokak hayvanlarını hayvan ambulanslarımızla alıp oraya götürüyoruz. Tedaviye ihtiyacı varsa veya kısırlaştırılması gerekiyorsa yapılıyor. Sonra da doğal ortama salınıyor. Hayvanlar istedikleri kulübeleri kendilerine yer olarak seçiyor. Belli noktalarda suları ve yemekleri var. Bu sayede sokaklarda hayvan kalmadı. Modern, çağdaş ve gelişmiş şehirlerde olan bu tesisi Türkiye'de yapan ilk belediye biziz. Açılışını ise 13 Ekim'de yapacağız." ifadelerini kullandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve HAYTAP İl Temsilciği, daha önce de ortak bir çalışma ile sahipsiz sokak hayvanları ambulansını hizmete sokmuştu. Karadeniz Bölgesi'nin tek sokak hayvanları ambulansında biri veteriner hekim olmak üzere 5 kişi görev yapıyor.