Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doçent Doktor Şule Yüksel Özmen’in yürüttüğü proje kapsamında “Sakin Şehir Çalıştayı”  KTÜ’de yapılacak... Panel, 13 Şubat 2017 pazartesi günü Osman Turan Kongre Merkezi Fahri Kuran Salonu’nda  saat 10.00 ‘da başlayacak.
 
Sakin şehirlerin ne olduğu, hayatımıza ne kattığı neden sakin(yavaş) denildiği gibi sorulara Özmen cevap verdi. Özmen, “Proje’nin başladığı tarihte 9 tane olan sakin şehirlerin sayısı zamanla 14 oldu. Sonradan eklenen Uzundere ve Şavşat. Daha sonradan ise Eğirdir Gerze ve Göynük de eklendi.

Proje kapsamında araştırma yapılan sakin şehirlerde yaklaşık 1200 anket yapıldı. Gidilen bu şehirlerde belediye başkanları, STK'lar,esnaf,  kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin erbablarıyla görüşüldü ve sakin şehirlerle ilgili görüşleri alındı. Sakin şehir teklifiyle gidince halkın ve başkanların tepkileri ne oldu onlar ölçüldü.  Halk ilk başlarda olumsuz tepki verse de ekonomik getirisi olunca daha ılımlı yaklaşmaya başladı” dedi.

Proje 2013 yılında Şule Yüksel Özmen’in doktora teziyle başlarken başlangıç olarak ‘Yavaş” şehirler olarak geçtiği kaydedildi.
Özmen, “Citta İtalyanca şehir olarak kullanılıyor. Slow da İngilizce de yavaş anlamına geliyor. Dünya literatüründe yavaş olarak biliniyor. Ama Türkiye’de yavaş kelimesi miskinlik, tembellik olarak bilindiği için, projeyi halka anlatmak zorlaştı.


 
Bunun üzerine belediye başkanları yavaş yerine “sakin” unvanını kullanmaya başladı. Artık Türkiye’de “sakin şehir” olarak kullanılıyor. Çünkü sakin şehir nedir diye baktığımızda sakin şehir geçmişten bugüne gelen kültürel özelliklerimizi geleneklerimizi göreneklerimizi, yemek pişirme alışkanlıklarımızı aynı şekilde devam ettirmek yani hayatı daha yavaş sürdürmek… Salçamızı kendi yetiştirdiğimiz domatesten, güneş ışığında ürünlerimizi kurutmak. Aslında bir nevi aslımıza dönmek.. Şimdi hep bir koşuşturma içerisinde olduğumuz için sakin şehirler bir durup nefes almamızı, etrafımıza bakmamızı söylüyor. Buna ilişkin olarak da tam 70 kriter var sakin şehirlerde.. Alt yapı politikaları, yeşil alan düzenlemeleri, bisiklet yolları, yenilenebilir enerji kaynakları bunlardan bazıları.

Mesela Seferihisar’da Pazar yerinin üstü güneş panelleriyle kaplı ve belediyenin tüm elektriği o panellerden sağlanıyor. Jeotermal enerji var ve bu enerjiyle mandalina kurutma tesisi yapılmış. Mandalinalar kurutuluyor ve bu kurutulan mandalinalar pazarlanıyor. Yerel üretimin desteklenmesi çok önemli bir unsur biliyorsunuz Türkiye’de yerli tohum kullanmak yasak. Satışını yapmak yasak doğrusu. Böyle bir kanun var ama bunun için de tohum-takas şenlikleri yapılıyor. Mesela ben de domates tohumu var sen de kavun tohumu bunları takas ediyoruz. Türkiye’de olan sakin şehirler arasında yapılıyor.
 
Bizim sakin şehirlerimizdeki amaç her şeyi eski yöntemlerle ağır ağır yapmak. Hayatı ağır ağır yaşamak, aslında hayatın tadını tadını çıkara çıkara yaşamak.. İşte bunların çevre politikaları var baktığımızda. Çevre politikası nedir diye baktığımızda arıtma tesisi olsun,  nehir varsa o nehire giden şeylerin arıtmasını yapalım, biyoliojik arıtmasını yapalım, geri dönüşümü yapalım. Elimizdeki her şey çöp değildir geri dönüşüme gidecek her şeyi vahşi depolama yapmayalım. kurtarılabilir belki.


 
Mesela anıt ağaçlar varsa onları koruyalım. Isparta Yalvaç’ta bir anıt ağaç var ve o ağacın çevresinde bir sürü çay bahçesi var. Taraklı’da da 600 yıllık olduğu söylenen bir çınar ağacı var ve onun etrafında da çocuk arkı yapılmış. Sakin şehir de çocuk dostu projeler gerçekleştiriyor. Çocuk dostu sokaklar, meydanlar, parklar. Seferihisar’da üç boyutlu salyangozla yaya geçidi yapılmış çocuklar hem eğlensin hem de zarar görmeden yaya geçidini tercih etsin diye.

Ordu Perşembe’de bisiklet yolları yapılmış ve bisiklet festivalleri düzenleniyor. Sakin şehir tam anlamıyla yaşanılabilir şehir demek. 

Taraklı’daki taraklı bezini  tekrar üretmeye başlamışlar. Taraklar, bezler, bıçaklar tahtadan yapılmaya başlanmış yeniden.

Eski evler koruma altına alınıp kent müzesi haline getirilmiş. Yenipazar’da Yörük Ali diye bir Kuvayi Milliye Kahramanıvar. Adına müze yapılmış Cumhuriyet bayramında Yörük Alinin oluğu evin oradan fener alayı düzenleniyor. Tarihe ve tarihsel olaylara saygı duyulup yaşatılıyor.

İnsan mirasları var. Unutulmuş, unutulmaya yüz tutmuş oyunları kitaplaştırdılar. Keçecilik,semercilik at arabacılık gibi bu meslekleri yapan insanlar bir nevi koruma altına alındı. Sakin şehirlerin diğer biz özelliği de hepsinin doğal güzellilerinin olması” ifadelerini kullandı.